Τετάρτη 11 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004
Νέος ωμός εκβιασμός του ελληνικού λαού

Πιο σφιχτά χρονοδιαγράμματα, με ό,τι αυτό σημαίνει για αύξηση του κόστους και αδιαφανείς διαδικασίες, είναι η νέα απαίτηση της ΔΟΕ, ως «απάντηση» στις κόντρες κυβέρνησης και Οργανωτικής Επιτροπής «Αθήνα 2004»

Σε ωμό εκβιασμό προς την Ελλάδα, ο οποίος μπορεί να εξυπηρετεί ταυτόχρονα πολλαπλές σκοπιμότητες, προχώρησε χτες η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή στο θέμα της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Διά στόματος του εκτελεστικού διευθυντή της και προέδρου της Συντονιστικής Επιτροπής για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, Ζ. Ρονγκ, χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το χρονοδιάγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης για ολοκλήρωση των έργων το Μάρτη του 2004 και διαμήνυσε ότι η ΔΟΕ επιθυμεί τα έργα να έχουν τελειώσει τουλάχιστον ένα χρόνο νωρίτερα! Διευκρίνισε μάλιστα ότι η συμφωνία με αυτό το νέο χρονοδιάγραμμα θα είναι «το επόμενο τεστ» στο οποίο θα υποβληθεί η Ελλάδα!

Η νέα αυτή παρέμβαση έρχεται ως απάντηση των «Αθανάτων» στη διαμάχη που υπάρχει ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004», ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης μεγάλων οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων που διεκδικούν κομμάτια από την τεράστια πίτα της διοργάνωσης. Η παρέμβαση της ΔΟΕ μπορεί επιφανειακά να ερμηνευτεί ως μια προσπάθεια στήριξης της προβαλλόμενης ως «εκλεκτής» της Γ. Αγγελοπούλου. Ομως μπορεί να αποτελέσει και την αφορμή για την ελληνική κυβέρνηση για να ακολουθήσει πιο «σφιχτές» διαδικασίες στην εκτέλεση των έργων, με ό,τι αυτό σημαίνει για την αύξηση του κόστους, την αδιαφάνεια και την «απευθείας» εξυπηρέτηση οικονομικών συμφερόντων.

Ο Ζ. Ρονγκ ζήτησε από τους Ελληνες «μία ανακωχή διάρκειας τεσσάρων ετών», γιατί «δεν έχουν την πολυτέλεια να διαφωνούν», αλλά «ήρθε η στιγμή να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να εργαστούν ενωμένοι». Αναφέρθηκε στα δημοσιεύματα «για την υποτιθέμενη έλλειψη συνεργασίας ανάμεσα στην Οργανωτική Επιτροπή και την κυβέρνηση» και είπε: «Ολα αυτά δεν είναι θετικά. Εχουμε ανάγκη από μία καλή συνεργασία ανάμεσα στους διοργανωτές και την κυβέρνηση. Θέλουμε ακόμη ενότητα στην κοινή γνώμη, προκειμένου να στηρίξει τους Αγώνες». Οσον αφορά την άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης μέχρι τώρα για δημιουργία υπουργείου Ολυμπιακών Αγώνων, είπε ότι η ΔΟΕ είναι έτοιμη να αποδεχτεί οποιονδήποτε διακανονισμό, με βάση τον οποίο η προσπάθεια για τη διοργάνωση των Αγώνων θα έχει τη στήριξη διάφορων υπουργείων. «To αν μπορεί να το καταφέρει με διάφορους υπουργούς και όχι μόνο με έναν, αυτό είναι αδιάφορο. Αν το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο, τότε εμείς θα είμαστε ικανοποιημένοι», είπε ο Βέλγος «Αθάνατος» που έχει δηλώσει υποψήφιος για τη θέση του προέδρου της ΔΟΕ μετά την αποχώρηση του Χ.Α. Σάμαρανκ.

Κυβερνητικοί κύκλοι απέδιδαν τη νέα αυτή παρέμβαση της ΔΟΕ σε ενέργειες της Γ. Αγγελοπούλου, «η οποία δεν πήγε στο Λονδίνο για να δει τα απιδιά της, αλλά για να συναντηθεί με τον Ζ. Ρονγκ και έλεγαν ότι ανεξάρτητα από όλα αυτά, «η ελληνική κυβέρνηση θα διοργανώσει τους Αγώνες και θα είναι οι καλύτεροι», ενώ «εξακολουθεί να στηρίζει» την πρόεδρο της εταιρίας «Αθήνα 2004».

Με βάση τα παραπάνω, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον πρέπει να αναμένονται οι επόμενες «επί της ουσίας» κινήσεις της κυβέρνησης, αλλά και η συνάντηση της κ. Αγγελοπούλου με τον πρωθυπουργό πριν τη συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής που ασχολείται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Πάντως, όλα αυτά τίποτα καλό δεν προμηνύουν για τον ελληνικό λαό, ο οποίος δε θα κληθεί να πληρώσει το μεγάλο φαγοπότι.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ