Τετάρτη 11 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Διακόσιες χιλιάδες «διά πάσαν νόσον ... »

Avaton

Σαν διακονιάρηδες που παρακαλάνε για ελεημοσύνη αντιμετώπισε και τους πλημμυροπαθείς της Χαλκιδικής η κυβέρνηση. Οπως ανακοίνωσε χτες κυβερνητικό κλιμάκιο που επισκέφθηκε την περιοχή θα δοθεί και σ' αυτούς τους πληγέντες το «επίδομα πρόνοιας» των 200.000 δραχμών.

Χτες ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης Γ. Πασχαλίδης, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ Ν. Αλευρά και τον ΓΓ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Β. Βαλασόπουλο, επισκέφθηκε τις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές της Χαλκιδικής, για να προβάλει την άμεση -και πάντα εκ των υστέρων- παρέμβαση της πολιτείας για την αντιμετώπιση των καταστροφών, και να εξαγγείλει... την εκπόνηση ολοκληρωμένου αντιπλημμυρικού σχεδιασμού για το νομό Χαλκιδικής.

Το κυβερνητικό υπουργικό κλιμάκιο, ανακοίνωσε την άμεση καταβολή του 200χίλιαρου, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της καταγραφής των ζημιών, που αναμένεται να τελειώσει μέχρι την Πέμπτη. Η καταγραφή των ζημιών που εντοπίζονται σε υποδομές, κατοικίες και καλλιέργειες, γίνεται από ειδικούς εμπειρογνώμονες της Νομαρχίας και του ΕΛΓΑ.

Πάντως, ήδη για την αποκατάσταση ζημιών άμεσης ανάγκης έχει κοπεί ένα κονδύλι 150 εκ. δρχ. από τη Γενική Γραμματεία Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Κονδύλι, που όπως φαίνεται θα απορροφηθεί στο σύνολό του από την ιδιωτική εταιρία κατασκευών που έχει αναλάβει τα σχετικά έργα στη Μ. Παναγιά.

Καθολική αποζημίωση

Οι κάτοικοι όμως στις πληγείσες περιοχές, απαιτούν 100% αποζημίωση των ζημιών που έχουν υποστεί, αφού γνωρίζουν καλά πως η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να μετακυλίσει τις ευθύνες από πάνω της, ξεμπερδεύοντας με τα λίγα ψίχουλα που σκορπίζει συνήθως.

Το αίτημα των κατοίκων στηρίζει το ΚΚΕ που μέσα από την περιοδεία του βουλευτή του Α. Τζέκη, δεσμεύτηκε πως θα φέρει το θέμα στη Βουλή και με κάθε μέσο θα πιέσει για τη γρήγορη και ολόπλευρη αποκατάσταση των πληγέντων. Βέβαια, κάλεσε τους κατοίκους να μην περιοριστούν στις υποσχέσεις και ενωμένοι, αγωνιστικά να διεκδικήσουν όσα δικαιούνται.

Μετράνε τις πληγές

Χτες με το πρώτο φως της ημέρας, τα συνεργεία υπαλλήλων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης της ΔΕΗ και του ΟΤΕ άρχισαν να καθαρίζουν τους δρόμους από τη λάσπη και τα κλαδιά των δέντρων, που άφησαν πίσω τους οι χείμαρροι και αποκαθιστούν τις βλάβες στο δίκτυο. Η περιοχή της Μεγάλης Παναγιάς φαίνεται πως έχει υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα, καθώς τα περισσότερα από τα δεκάδες πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα βρίσκονται κοντά στο μπαζωμένο ρέμα. Δηλαδή, κατά μήκος του αγωγού απορροής των όμβριων υδάτων, που ταυτόχρονα αποτελεί και τον κεντρικό αποχετευτικό αγωγό του Δήμου. Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς οι ζημιές από τις καταστροφές μόνο στη Μ. Παναγιά ξεπερνούν το 1 δισ., χωρίς να υπολογίζονται οι ζημιές στα 160 αυτοκίνητα που καταστράφηκαν. Αντίστοιχα μεγάλες είναι οι ζημιές που προκλήθηκαν στην Ολυμπιάδα και το Σταυρό, όπου καταστράφηκε μεγάλο μέρος του αποχετευτικού και οδικού δικτύου, καθώς και του δικτύου ύδρευσης, γέφυρες υπέστησαν σημαντικές ζημιές, πλημμύρισαν δεκάδες παραθαλάσσια σπίτια, γεωργικές εκτάσεις, καταστήματα και αυτοκίνητα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παρεμβάσεις του ΚΚΕ για τις ζημιές σε Σκόπελο και Μεσολόγγι(2019-10-08 00:00:00.0)
Ζημιές σε καλλιέργειες και υποδομές σε όλους τους νομούς(2019-07-12 00:00:00.0)
Στις πληγείσες περιοχές από την πρώτη στιγμή το ΚΚΕ(2019-07-12 00:00:00.0)
Περιοδεία του Σάκη Βαρδαλή στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής(2015-09-25 00:00:00.0)
Μεγάλες καταστροφές από πλημμύρες(2002-09-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ