Τετάρτη 11 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Παράδεισος για τους επιχειρηματίες!

«Παράδεισο» για τους Ελληνες και ξένους επιχειρηματίες και μοναδική ευκαιρία για να πάρει το μεγάλο κεφάλαιο το δικό του «χρυσό μετάλλιο», θα αποτελέσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα από τη μελέτη με τίτλο «Οι επιπτώσεις των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στους Τομείς της Οικονομίας» που εκπόνησε το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) για λογαριασμό του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών που παρουσιάστηκε χτες σε σχετική εκδήλωση.

Η μελέτη χαρακτηρίζει θετικές τις οικονομικές επιπτώσεις σε όλους τους επιχειρηματικούς κλάδους, αλλά - απολύτως δικαιολογημένα - δεν αναφέρει ότι οι εργαζόμενοι θα κληθούν να πληρώσουν αυτό τον επιχειρηματικό «παράδεισο».

Τα συμπεράσματα της μελέτης είναι τα εξής: Η επίδραση στον τουρισμό θα είναι θετική (περίπου 2 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις αλλοδαπών την περίοδο των αγώνων), η συνολική αύξηση του κύκλου εργασιών της βιομηχανίας αναμένεται να φτάσει τα 253 δισ. δρχ.στην περίοδο 2001 - 2004 ο κλάδος των κατασκευών θα επηρεαστεί θετικά και θα αποκτήσει νέες διεξόδους και τεχνογνωσία, καθώς θα κληθεί να υλοποιήσει έργα που συνδέονται άμεσα με τους αγώνες, συνολικού ύψους 195 - 234 δισ. δρχ. θα αυξηθεί θεαματικά η ζήτηση τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και ο τομέας των υπηρεσιών αναμένεται να ευνοηθεί από την αύξηση της ζήτησης. Τέλος, η διοργάνωση των Αγώνων θα δημιουργήσει 140.000 θέσεις απασχόλησης, ενώ τα έσοδα για το δημόσιο προϋπολογισμό αναμένεται να υπερβούν τα 390 δισ. δρχ.

«Ποιος στ' αλήθεια μπορεί να αμφισβητήσει πως ξανοίγεται πεδίο λαμπρό μπροστά στην ελληνική επιχείρηση που ετοιμάζεται να ανταποκριθεί στην πρόκληση, να την εκμεταλλευτεί και να μεταφερθεί σε νέο επίπεδο δράσης. Η ελληνική επιχείρηση έχει χρέος να κατακτήσει το δικό της μετάλλιο». Με αυτά τα λόγια ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αλ. Καλαφάτης «χαιρέτισε» την εκδήλωση των επιχειρηματιών και παράλληλα προέτρεψε τους εκπροσώπους του οικονομικού κατεστημένου της χώρας να «ορμήσουν στο ψητό». «Πρέπει να βρίσκεστε σε εγρήγορση», είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της «Αθήνα 2004» Π. Συναδινός (σ.σ. η εταιρία που συνέδραμε στην εκπόνηση της μελέτης του ΕΒΕΑ είναι η «ΔΕΚΑΘΛΟΝ», ιδρυτής της οποίας είναι ο ίδιος) μίλησε για «μοναδική ευκαιρία για ανάπτυξη της οικονομίας» και για τις «αναρίθμητες ευκαιρίες» των ελληνικών επιχειρήσεων.

Ο Ι. Καπράλος, πρόεδρος του ΕΒΕΑ, στην εισήγησή του ανέλαβε το ρόλο του υπερασπιστή της Γ. Αγγελοπούλου και του συζύγου της που «έφεραν την Ολυμπιάδα στη χώρα που γεννήθηκε». Και μίλησε για «το δηλητήριο που τώρα χύνουν» όσοι προσπαθούν να παραδώσουν στο κράτος την οργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ