Τετάρτη 11 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΔΚΕ
Τους ενδιαφέρει η «εικόνα» της Αυτοδιοίκησης

Πίσω από τις επιλογές της κεντρικής διοίκησης και την επικαιρότητα που αυτή επιλέγει να δημιουργεί και να προβάλλει, φαίνεται πως «τρέχει» η ηγεσία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ).

Περίπου είκοσι μέρες πριν τη διοργάνωση του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της, από 1 έως 4 του Νοέμβρη, στην Κω, η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ σύρεται στην επικέντρωση της θεματολογίας στην ανατροπή της άσχημης εικόνας της Αυτοδιοίκησης, όπως προκύπτει από «μεμονωμένες περιπτώσεις ελλιπούς οργάνωσης και κινητοποίησης κυρίως σε φυσικές καταστροφές. Εκθέσεις ανεξάρτητων αρχών (ΑΣΕΠ, Συνήγορος του Πολίτη) που στρεβλώνονται από τα μέσα ενημέρωσης, με τη λογική της αυθαίρετης γενίκευσης» - σημειώνει στην εισήγηση που παρουσίασε χτες σε προσυνεδριακή σύσκεψη ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Π. Κουκουλόπουλος.

Στην ίδια εισήγηση, με την οποία προσδιορίζονται οι βασικοί άξονες της θεματολογίας του συνεδρίου, ο Π. Κουκουλόπουλος, κάνει μεν λόγο για «φαινόμενα (από την πλευρά της πολιτείας) νεοσυγκεντρωτισμού που οδηγούν σε λογικές περιορισμού της Αυτοδιοίκησης», όμως καμία πραγματικά ανατρεπτική πρόταση αυτής της κατάστασης δεν περιέχεται. Οι άξονες συζήτησης του συνεδρίου κινούνται στην επαναφορά υπαρχόντων προβλημάτων της Αυτοδιοίκησης, που παραμένουν άλυτα, εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής τακτικής από τη μία και την απροθυμία, τουλάχιστον, της ΚΕΔΚΕ να διεκδικήσει λύσεις.

Χαρακτηριστικό είναι πως περίπου τρία χρόνια από την εφαρμογή του «Καποδίστρια», η ΚΕΔΚΕ ξανασυζητά την ενεργοποίηση του Ειδικού Προγράμματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΕΠΤΑ), την καταβολή δηλαδή σε αυτό χρημάτων των υπουργείων για τη στήριξη των νέων ΟΤΑ. Μάλιστα, «πανηγυρίζει» το γεγονός ότι μετά από τρία χρόνια κι ενώ το ΕΠΤΑ συντηρούν ουσιαστικά οι μη «Καποδιστριακοί» δήμοι, το υπουργείο Αθλητισμού, θα περάσει μέσα από αυτό, πρόγραμμα αθλητικών υποδομών, ύψους 240 δισ. δραχμών.

Σύμφωνα με τον Π. Κουκουλόπουλο, το φετινό συνέδριο θα απασχολήσουν τα οικονομικά και θεσμικά ζητήματα της Αυτοδιοίκησης, ενώ θα υπάρξει και ένας θεματικός κύκλος σε Ολομέλεια, με θέμα «Απασχόληση και Αυτοδιοίκηση». Εισηγήσεις επί των θεμάτων δεν υπάρχουν και κατά τη γνωστή τακτική της ηγεσίας της ΚΕΔΚΕ αναμένεται να μοιραστούν στους συνέδρους τελευταία στιγμή, αντί να δοθούν στα Δημοτικά Συμβούλια, ώστε να γίνει διάλογος και κατάθεση απόψεων. «Με την έναρξη του συνεδρίου», όμως, «όλοι οι σύνεδροι θα έχουν ένα προτεινόμενο σχέδιο απόφασης»... όπως δήλωσε ο Π. Κουκουλόπουλος.

Τα βρήκαν τώρα ΚΕΔΚΕ και ΣτΠ

Μετά τη σύσκεψη αντιπροσωπεία της ηγεσίας της ΚΕΔΚΕ, συναντήθηκε με τον Συνήγορο του Πολίτη (ΣτΠ), Νικηφόρο Διαμαντούρο, για την «άσχημη εικόνα της Αυτοδιοίκησης» που δημιουργήθηκε μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του τελευταίου που παρουσίαζε φαινόμενα κακοδιοίκησης των ΟΤΑ. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ - όπως έκανε και στην ομιλία του στην προσυνεδριακή σύσκεψη - έριξε τελικά τα βέλη του στα μέσα ενημέρωσης που στρέβλωσαν την έκθεση, ενώ ο Ν. Διαμαντούρος επανέλαβε πως η έκθεση δεν αντανακλά το σύνολο της λειτουργίας των δήμων. Αμφότεροι αποφάσισαν να υπάρχει μια πιο στενή συνεργασία μεταξύ τους, ενώ ο Π. Κουκουλόπουλος δήλωσε πως δεν ωφελεί να δημοσιεύονται εκθέσεις του ΣτΠ χωρίς προηγούμενη ενημέρωση και συνεννόηση με την ΤΑ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ