Τρίτη 4 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εκλιπαρεί τις τράπεζες να δεχτούν το «πακέτο»!

«Οι τράπεζες θα κατανοήσουν ότι το δικό τους συμφέρον συμπίπτει με το συμφέρον της ελληνικής κοινωνίας», δηλώνει ο Ευ. Αντώναρος, εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι τράπεζες θα μπουν τελικά στο κυβερνητικό σχέδιο για τη στήριξή τους

Να αποδεχτούν το πακέτο στήριξης των 28 δισ. ευρώ εκλιπαρεί τις τράπεζες η κυβέρνηση, εντείνοντας την ίδια στιγμή την ολομέτωπη επίθεση σε βάρος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.

Ενθαρρημένη από τις χτεσινές προβλέψεις της Κομισιόν, η κυβέρνηση επιταχύνει τους ρυθμούς της αντιλαϊκής επίθεσης, τόσο μέσα από την ψήφιση του προσχεδίου του προϋπολογισμού 2009 που δε θα αλλάξει, όσο και με την υλοποίηση των «μεταρρυθμίσεων» σε όλους τους τομείς. Την ίδια στιγμή, συνεχίζει, με τη βοήθεια φιλικών συγκροτημάτων ΜΜΕ, να παίζει το κακόγουστο παιχνίδι περί δήθεν ευαισθησίας για τους κοινωνικά ασθενέστερους, διαρρέοντας διάφορες «παροχές», που σε καμία περίπτωση δεν ξεφεύγουν από τη λογική των ψίχουλων πτωχοκομείου. Ωστόσο, επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να παρουσιάζει τα ψίχουλα αυτά ως «μεγάλη επιτυχία» και απόδειξη της κοινωνικής πολιτικής της. Ηδη υπήρχαν από χτες «διαρροές» ότι οι εκτιμήσεις της Κομισιόν για έλλειμμα 2,5% του ΑΕΠ το 2008 επιτρέπουν στην κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει το 0,5% που μένει για να φτάσει το όριο του 3% για «διάφορους σκοπούς», αφήνοντας να αιωρείται ότι μπορεί να είναι για «ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων», πράγμα όμως που είναι μάλλον απίθανο. Εξάλλου, η κυβέρνηση δε ζητά σε καμία περίπτωση τροποποίηση του Συμφώνου Σταθερότητας της ΕΕ, αλλά «βολεύεται» με την «εξάντληση των δυνατοτήτων» που προβλέπονται από την «ευελιξία» του Συμφώνου.

Πρώτη προτεραιότητα όμως είναι η ενίσχυση της κερδοφορίας των τραπεζών, οι οποίες εμφανίζονται να «αντιδρούν» στο σχέδιο στήριξης ύψους 28 δισ. ευρώ που προωθεί η κυβέρνηση, ακριβώς επειδή τα θέλουν όλα και άνευ όρων. Η κυβέρνηση προσπαθεί να τις «καλοπιάσει» και να τις πείσει να αποδεχτούν το σχέδιό της, καλώντας τες να δουν το «γενικότερο συμφέρον» του κλάδου και της οικονομίας. «Δεν έχω την αμφιβολία ότι οι τράπεζες θα κατανοήσουν ότι το δικό τους συμφέρον συμπίπτει με το συμφέρον της ελληνικής κοινωνίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση προσδοκά ότι στο τέλος οι τράπεζες θα μπουν στο σχέδιο. Ο Ευ. Αντώναρος ταύτισε ακόμα μια φορά την κερδοφορία των τραπεζών με την «πρόοδο» της ελληνικής οικονομίας, ισχυριζόμενος ότι το κυβερνητικό σχέδιο στήριξης των τραπεζών «έχει στόχο τη στήριξη όλης της ελληνικής οικονομίας και τη διασφάλιση της ρευστότητας για τους Ελληνες πολίτες, τους μικρομεσαίους, αυτούς που παίρνουν στεγαστικά δάνεια, αλλά και άλλους που έχουν την ανάγκη να έχουν κάποια σχέση με τις τράπεζες». Ταυτόχρονα, ο εκπρόσωπος προσπάθησε να αποδώσει την αντίδραση των τραπεζών στην «αυστηρότητα και την ακρίβεια των όρων» που έχουν τεθεί για τη συμμετοχή τους στο σχέδιο στήριξης, γεγονός βέβαια που ελάχιστη σχέση έχει με την πραγματικότητα. «Ξέρετε κανέναν που να του χαρίζουν λεφτά και να μην έρθει να τα πάρει;» ήταν το «αφοπλιστικό» επιχείρημα του Ευ. Αντώναρου στις εντελώς βάσιμες κατηγορίες ότι η κυβέρνηση χαρίζει χρήματα στους τραπεζίτες. Εμφανίστηκε αρνητικός στην αλλαγή των «όρων» που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο, όπως οι περικοπές στα μπόνους, τοποθέτηση «επιτρόπου» στα ΔΣ των τραπεζών, λέγοντας ότι το πλαίσιο που κατέθεσε η κυβέρνηση θα ισχύσει και «όποιος θέλει να υπαχθεί στο πρόγραμμα θα τηρήσει τους όρους».

Παράλληλα, η κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει το προσχέδιο του Προϋπολογισμού και θα επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις, επιδιώκοντας να ενισχύσει την «εμπιστοσύνη» του διεθνούς χρηματιστικού κεφαλαίου στην «ελληνική οικονομία». Ιδιαίτερα θορυβημένο είναι το οικονομικό επιτελείο από τη μαζική φυγή - πάνω από 3 δισ. ευρώ - των ξένων «επενδυτών» από τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, γεγονός που έχει αρνητικές επιπτώσεις στο κόστος δανεισμού και το δημόσιο χρέος. Ο εκπρόσωπος, όταν ρωτήθηκε, απέφυγε να σχολιάσει το θέμα ως «πολύ ειδικό» παραπέμποντας στο υπουργείο Οικονομίας. Αποσαφήνισε ωστόσο ότι το «σχέδιο προϋπολογισμού θα κινείται στο πλαίσιο ακριβώς του προσχεδίου».

Ο Κ. Καραμανλής βρίσκεται από χτες στις Βρυξέλλες, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Γιουρογκρούπ Ζ. Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Β. Μαρτένς, ενώ θα μιλήσει σε εκδήλωση του Ιδρύματος «Κ. Καραμανλής», όπου αναμένεται να δώσει το στίγμα της «σταθερής πορείας πλεύσης» της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της καπιταλιστικής κρίσης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αθλιος εμπαιγμός και κοροϊδία(2012-02-10 00:00:00.0)
Υποκριτική αντιπαράθεση(2009-08-07 00:00:00.0)
Επιθετική υποστήριξη του κεφαλαίου(2009-04-01 00:00:00.0)
«Ευπρόσδεκτη» η επιτήρηση(2009-02-19 00:00:00.0)
Φραστικοί λεονταρισμοί κατά των τραπεζών(2008-11-11 00:00:00.0)
Εχουμε «αποθέματα» για τις τράπεζες!(2008-10-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ