Δύο κατηγορηματικά «ναι» στο διάλογο και τη συνεργασία μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ φιλοξένησε η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», διαδοχικά στα φύλλα της Κυριακής και της Δευτέρας, διατυπωμένα από τον Λ. Κύρκο και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου.
«Με τον ΣΥΡΙΖΑ θέλουμε να κάνουμε ένα διάλογο χωρίς προϋποθέσεις και εκβιασμούς από καμία πλευρά», δηλώνει ο Γ. Παπανδρέου και συμπληρώνει: «Πιστεύουμε στη συνεργασία, έστω και αν αυτή αφορά επιμέρους ζητήματα, πιστεύουμε στον διάλογο (...) εμείς θέλουμε να βρούμε τα σημεία που μας ενώνουν (...) και γύρω από αυτά να οικοδομήσουμε μια συνεργασία που πιστεύω πως θα είναι ωφέλιμη για τη χώρα».
Είχε προηγηθεί την Κυριακή ο Λ. Κύρκος, ο οποίος επανέλαβε τη γνωστή άποψή του - με απήχηση στο εσωτερικό του Συνασπισμού - πως «μεγάλη αριστερά χωρίς να έχει μέσα της το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να υπάρξει», ούτε και «δημοκρατική προοπτική αν τα δύο ρεύματα του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ δεν ανταμώσουν». Ο Λ. Κύρκος προτρέπει να καθοριστεί μια διαδικασία διαλόγου για εξεύρεση των όρων της συνεργασίας και μάλιστα «επειγόντως». Χαρακτηρίζει, δε, «μη κατανοητή» την πρόταση του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ για «αριστερή διακυβέρνηση», λέγοντας πως πρόκειται για «σύνθημα για εσωτερική κατανάλωση, από τη στιγμή που οι εμπνευστές της αποκρούουν το ΠΑΣΟΚ».
Ο Λ. Κύρκος, στη συνέντευξή του αυτή, κομίζει μετεωρισμούς, όπως ότι «εχθρός δεν είναι η οικονομία της αγοράς», αλλά η, κατά τη γνώμη του, «κακοήθης» - και όχι αντικειμενική - «εξέλιξή της, τα μονοπώλια». Απευθύνεται με στοργικό ύφος στη σοσιαλδημοκρατία, συμβουλεύοντάς την «κάτω από την πίεση φωτισμένων ηγετών της και ενός ισχυρού μαζικού κινήματος να αντεπιτεθεί» και να «συναντηθεί με το κόμμα ευρωπαϊκής αριστεράς». Στο ίδιο πνεύμα «μαλώνει» τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, που «φοβάται να μπει σε ένα παιχνίδι εξουσίας» και του υπενθυμίζει ότι «αν θέλεις να ελέγξεις την πουτίγκα πρέπει να τη δοκιμάσεις» και πως δεν αρκούν «ρητορείες και αιφνιδιασμοί».
Ο Λ. Κύρκος δεν τσιγκουνεύεται κομπλιμέντων για τον Κ. Καραμανλή «άνθρωπος καλών προθέσεων», για τον Γ. Παπανδρέου «από τους πιο ευγενικούς πολιτικούς άνδρες, του διαλόγου, δημοκρατικός», φυλάσσοντας όλη του την πολιτική «χολή» αποκλειστικά για το ΚΚΕ, το οποίο χαρακτηρίζει «το πιο καθυστερημένο κομμάτι του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος» και «νομενκλατούρα, διαβρωμένη από τις ιδέες του Στάλιν», ενώ επιτίθεται προσωπικά στην ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, με το χαρακτηρισμό «ξεπερασμένος δεινόσαυρος, δεν έχει καμιά αίσθηση της εποχής μας»!
Στον Γ. Παπανδρέου, αλλά όχι και στον Λ. Κύρκο, προσπάθησε να απαντήσει χτες ο Π. Λαφαζάνης, στέλεχος του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, υπενθυμίζοντάς του το παρελθόν των κυβερνήσεων στις οποίες μετείχε ως κορυφαίος υπουργός. Ξέχασε, βεβαίως, ο Π. Λαφαζάνης ότι ο Αλ. Αλαβάνος, επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στην οποία και ο ίδιος μετέχει, έχει πρόσφατα διαμηνύσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δε ζητάει πιστοποιητικά προτέρου εντίμου βίου. Κατήγγειλε ακόμα τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ «περί "ισορροπίας μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού" και περί "βιώσιμων λύσεων με ιδιωτικά και δημόσια κεφάλαια"», όχι γενικά, άλλωστε αυτή τη συνύπαρξη υπερασπίζεται και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όταν αφορούν στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις! Τέλος, ο Π. Λαφαζάνης επανέλαβε την έξω από κάθε λογική πρόταση για «επαναφορά του χρηματοπιστωτικού συστήματος υπό δημόσιο έλεγχο», δηλαδή υπό τον έλεγχο του καπιταλιστικού κράτους, αλλά ...«όχι στο πλαίσιο ενός κρατικού καπιταλισμού», παρά για να «διαδραματίσει ένα νέο ρόλο με αποκλειστικά αναπτυξιακά και κοινωνικά κριτήρια στη λογική μιας νέας ριζοσπαστικής προοδευτικής πορείας»!