Τρίτη 4 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Κάλεσμα ρήξης

Οι προσπάθειες των διαφόρων κυβερνήσεων - και της ελληνικής - να προσφέρουν οικονομική στήριξη τόσων και τόσων τρισεκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να διασωθούν διάφορα τμήματα της οικονομικής ολιγαρχίας από την κρίση, έφεραν στην επιφάνεια αυτό που χρόνια λένε οι κομμουνιστές. Οτι, δηλαδή, υπάρχουν και χρήματα και πόροι για να στηριχτούν οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα της κοινωνίας, που βογκούν από τις συνέπειες των αντιλαϊκών πολιτικών, αλλά οι πόροι αυτοί χρησιμοποιούνται αποκλειστικά ως καύσιμη ύλη για την αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων.

Το ΚΚΕ, όλο το τελευταίο διάστημα, που τα κόμματα εξουσίας στη χώρα μας, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, εξετάζουν τους τρόπους με τους οποίους θα ενισχυθεί το κεφάλαιο για να βγει με όσο το δυνατόν μικρότερες απώλειες από την οικονομική κρίση, ανέλαβε μια σειρά από πρωτοβουλίες και διατύπωσε συγκεκριμένες προτάσεις που στοχεύουν στην άμεση -αμεσότατη - λήψη μέτρων προστασίας των εργαζομένων.

Οι κομμουνιστές, την ώρα που ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ διαπραγματεύεται τους ...τρόπους μέσω των οποίων θα στηριχτούν οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις, την ίδια ώρα που ο ΛΑ.Ο.Σ. δίνει ρεσιτάλ δημαγωγίας και λαϊκισμού, προτείνουν στους εργαζόμενους και σε όλους όσοι θίγονται από την αντιλαϊκή πολιτική να αντισταθούν, να εναντιωθούν και να ξεσηκωθούν κόντρα στις επιλογές του συστήματος, που με αφορμή κάθε συγκυρία - είτε ανοδική, είτε κρισιακή - προσπαθεί να υποχρεώσει τα λαϊκά στρώματα να αποδεχτούν την ακόμα μεγαλύτερη χειροτέρευση της θέσης τους στην κοινωνία.

Σε πείσμα όλων εκείνων που συκοφαντικά μας κατηγορούν ότι δήθεν παραπέμπουμε την επίλυση των προβλημάτων των εργαζομένων στο σοσιαλισμό, το ΚΚΕ, παράλληλα με τα πάγια αιτήματα υπέρ των εργαζομένων, τους καλεί να πρωτοστατήσουν και να παλέψουν για τη διεκδίκηση μέτρων άμεσης ανακούφισης όσων πλήττονται ιδιαίτερα από την κρίση. Ετσι, μαζί με τα αιτήματα για ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, αύξηση του αφορολόγητου ορίου για τις λαϊκές οικογένειες, κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία - Παιδεία, αποκλειστικά δημόσια και καθολική Ασφάλιση, κατέθεσε και τρεις συγκεκριμένες προτάσεις νόμου. Το νόμο για την προστασία των ανέργων, το νόμο για τη διασφάλιση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων και τη διεύρυνση των ασφαλιστικών- συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, και στα τέλη της προηγούμενης βδομάδας το νόμο για τη στήριξη του λαϊκού εισοδήματος.

Η άποψη των κομμουνιστών για την οικονομική κρίση είναι δεδομένη: Οι κρίσεις είναι η αναπόφευκτη μοίρα κατά το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, όλων των καπιταλιστικών οικονομιών, που δείχνει ότι ο καπιταλισμός δεν είναι παντοδύναμος. Με αυτή τη λογική προτείνει θέσεις και στόχους πάλης, που ανοίγουν το δρόμο για ρήξη με τα μονοπώλια και την πλουτοκρατία.

Καλεί τους μισθωτούς, τους αγρότες, τους μικροεπαγγελματίες, τα ριζοσπαστικά κινήματα της νεολαίας και των γυναικών σε κοινή πάλη αντεπίθεσης για τις άμεσες λαϊκές ανάγκες, εγκαταλείποντας τα κόμματα του «ευρωμονόδρομου» και του ευρωσυμβιβασμού, τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τους συνεταίρους τους. Τους καλεί με ευκαιρία και αφορμή την κρίση να συνειδητοποιήσουν ότι δική τους προοπτική είναι το συνολικό χτύπημα αυτής της πολιτικής, η ανατροπή της και η λαϊκή αντεπίθεση.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ