Με μάχες εντυπώσεων ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, προκειμένου το ένα κόμμα να ρίξει τις ευθύνες στο άλλο για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου (παρόλο που είναι συνυπεύθυνα), ξεκίνησε χθες τις εργασίες της με την εξέταση μαρτύρων η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που ασχολείται με το θέμα. Οι βουλευτές της ΝΔ επιχείρησαν να αποδείξουν ότι το σκάνδαλο άρχισε επί ημερών των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ το 1998, ενώ αυτοί της αξιωματικής αντιπολίτευσης ισχυρίζονταν ότι οι τότε κυβερνήσεις δεν είχαν καμία ανάμειξη.
Πρώτος μάρτυρας ήταν ο συνταξιούχος δικαστικός Ε. Ροΐδης, ο οποίος ήταν πρόεδρος στο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Δημοσίων Εκτάσεων, το οποίο το 1998 εξέδωσε την πρώτη απόφαση για το θέμα της ιδιοκτησίας της Λίμνης Βιστονίδας, την οποία, όπως είναι γνωστό, η Μονή Βατοπεδίου αντάλλαξε με φιλέτα δημόσιας περιουσίας.
Ο Ε. Ροΐδης είπε στην Επιτροπή ότι διορίστηκε πρόεδρος στο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο με απόφαση του προϊσταμένου του στο Εφετείο Αθηνών, ύστερα από ερώτημα του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της νήσου «Μπουρού» στη λίμνη Βιστονίδα. Τόνισε ότι ομόφωνα γνωμοδότησαν ότι δεν πρέπει το Δημόσιο να προβάλει δικαιώματα κυριότητας και για την απόφαση αυτή στηρίχτηκαν «στα χρυσόβουλα» που είχε η Μονή με βάση νόμους του 1927 και του 1941 και ανέφερε ότι η γνωμάτευσή τους αφορούσε μόνο τη νήσο «Μπουρού» και όχι τις παραλίμνιες περιοχές και τον αιγιαλό της νήσου.
Σε Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκου, εάν είναι συνηθισμένο φαινόμενο σε τέσσερις γνωμοδοτήσεις για τη Λίμνη Βιστονίδα να είναι το ίδιο πρόσωπο εισηγητής (Σ. Δέτσης), δεν απάντησε, λέγοντας ότι δεν ξέρει για ποιο λόγο στη συγκεκριμένη υπόθεση έμπαινε ο ίδιος εισηγητής. Επίσης σε παρατήρηση του Αντ. Σκυλλάκου ότι στις συγκεκριμένες γνωμοδοτήσεις το σκεπτικό αναφέρει ότι με βάση βυζαντινούς και οθωμανικούς τίτλος όλη η περιοχή της Βιστονίδας ανήκει στη Μονή Βατοπεδίου, είπε ότι το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο ερμήνευσε το νόμο και έκρινε ότι το Δημόσιο δεν μπορούσε να διεκδικήσει τη συγκεκριμένη περιοχή.
Με τη σειρά του ο Σ. Δέτσης, που ήταν τέσσερις φορές εισηγητής στο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο με ισάριθμες θετικές γνωμοδοτήσεις υπέρ της Μονής, είπε ότι αναπομπή από τον τότε υφυπουργό Οικονομικών Α. Φωτιάδη των γνωμοδοτήσεων δε σήμαινε και ανάκληση των διοικητικών πράξεων (υπουργικές αποφάσεις) για την παραχώρηση της Λίμνης στη Μονή Βατοπεδίου.
Στο μεταξύ, το διορισμό και δεύτερου εισαγγελέα ζήτησε η εισαγγελέας Εφετών Ευστ. Σπυροπούλου, η οποία μετά τις παραιτήσεις των δύο εισαγγελέων Ηλ. Κολιούση και Ελ. Σωτηροπούλου χειρίζεται μόνη της την έρευνα για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Το αίτημα υποβλήθηκε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθήνας Κ. Καρούτσο και μελετάται, καθώς στις 14 του μήνα λήγει προβλεπόμενη προθεσμία για τους παραιτηθέντες αντεισαγγελείς, προκειμένου να αποφασίσουν αν θα εμμείνουν στις παραιτήσεις τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ε. Σπυροπούλου δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα συμβόλαια της Μονής για επίμαχες εκτάσεις, από τα οποία φαίνεται να προκύπτουν μεγάλες διαφορές στα ποσά των αντικειμενικών αξιών της Εφορίας, με εκείνα που προσδιορίστηκαν από το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών.