Πέμπτη 30 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Προτάσεις εξασφάλισης της κερδοφορίας του κεφαλαίου

Διαχειριστικού τύπου η κριτική που ασκούν τα στελέχη του στην κυβέρνηση της ΝΔ

Την ουσιαστική συμπόρευση με την κυβέρνηση στη στρατηγική στήριξης του τραπεζικού και μεγάλου κεφαλαίου που επιδεικνύει το ΠΑΣΟΚ, στηρίζοντας απόλυτα την παροχή των 28 δισ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό στις τράπεζες, επιχείρησαν χτες να συγκαλύψουν τα στελέχη του, ασκώντας ...κριτική στη ΝΔ για λανθασμένη εφαρμογή των ευρωενωσιακών κατευθύνσεων!

Το ΠΑΣΟΚ, πιστό στην πολιτική υπεράσπισης των συμφερόντων της πλουτοκρατίας, αφού σε όλους τους τόνους έχει δώσει τη συναίνεσή του για την παροχή «ζεστού» χρήματος στους τραπεζίτες, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου «βάφτισε» τη συγκεκριμένη του θέση «πέντε προτάσεις για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων»!!

Να αποκτήσουν «ρευστότητα» με ...όρους οι τράπεζες

Συγκεκριμένα, ο πολιτικός εκπρόσωπος Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ, Μ. Χρυσοχοΐδης, σε συνέντευξη Τύπου για τις επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης στην ελληνική οικονομία, μαζί με τους Α. Κατσιφάρα και Φ. Σαχινίδη προσπάθησαν να παραπλανήσουν τα λαϊκά στρώματα και τους μικρομεσαίους και να εμφανίσουν την πολιτική απόφαση του ΠΑΣΟΚ να δώσει τη συγκατάθεσή του για τη στήριξη του τραπεζικού κεφαλαίου σαν ...διαφορετική από αυτή της κυβέρνησης. Η μοναδική βέβαια ένταση του ΠΑΣΟΚ προς τη ΝΔ είναι ότι «παρέχει δημόσιο χρήμα στις τράπεζες χωρίς να εξασφαλίζει τον ανάλογο και επιθυμητό σ' αυτή τη φάση έλεγχο και εποπτεία του δημοσίου πάνω στο τραπεζικό σύστημα»... Να δοθούν δηλαδή τα χρήματα του ελληνικού λαού, αλλά να υπάρχει κρατικός έλεγχος ώστε να κατευθυνθούν στην πραγματική οικονομία.

Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, συνεχίζοντας τη διαχειριστικού τύπου κριτική στην κυβέρνηση, υποστήριξαν ότι «δεν επιβάλλονται περιορισμοί ούτε στο θέμα της ολιγοπωλιακής διάρθρωσης της τραπεζικής αγοράς», ούτε «στο θέμα των καταχρηστικών πρακτικών, ούτε στην κοινωνική πρόκληση που αποτελούν οι αμοιβές των διευθυντικών στελεχών». Μάλιστα, ο Μ. Χρυσοχοΐδης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στο «τραπεζικό πακέτο» δεν «προβλέπεται ειδική ρήτρα που να εξασφαλίζει ότι οι τράπεζες δε θα συσσωρεύσουν τα κεφάλαια, ούτε θα τα δώσουν ως μερίσματα, αλλά θα τα διοχετεύσουν σε δανεισμό προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

...για να συνεχίσουν να ξεζουμίζουν το λαό

Αφού εξάντλησαν την ...αυστηρή κριτική τους στον τρόπο που πρέπει να γεμίσουν τα ταμεία των τραπεζών από τον κρατικό προϋπολογισμό, μετά παρουσίασαν και τις προτάσεις τους για τη δήθεν στήριξη των λαϊκών νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Το ΠΑΣΟΚ ζήτησε την «κατάργηση της συμφωνίας κυρίων του υπουργείου Οικονομίας με τις τράπεζες, η οποία αναιρεί το πνεύμα και την ουσία των κατευθυντήριων γραμμών που συμφωνήθηκαν στην ΕΕ». Επίσης πρότεινε «λελογισμένη αγορά τραπεζικών μετοχών από το κράτος υπό την προϋπόθεση» ότι «οι τράπεζες διασφαλίζουν το δανεισμό με απρόσκοπτη ροή χρήματος προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις».Οι κρατικομονοπωλιακές ρυθμίσεις που προτάσσει το ΠΑΣΟΚ κινούνται στην ίδια κατεύθυνση με τις πολιτικές της κυβέρνησης και επιδιώκουν την εξασφάλιση ρευστότητας των τραπεζιτών για να συνεχίσουν με τα χρήματα που θα πληρώσει ο λαός να τον υπερδανείζουν και να διασφαλίσουν την κερδοφορία τους.

Παράλληλα, εντελώς υποκριτικά το ΠΑΣΟΚ θυμήθηκε ότι πρέπει να υπάρξει «ελάφρυνση της φορολογικής επιβάρυνσης των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και των πολιτών»,όταν επί των κυβερνητικών του ημερών επέβαλε πλήθος από χαράτσια στους μικρομεσαίους και στους εργαζόμενους. Επίσης πρότεινε «ειδικές φορολογικές ρυθμίσεις μόνο για μικρομεσαίες επιχειρήσεις» και σημείωσε ότι «απαιτείται απευθείας ενίσχυση της οικονομίας με ένα πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων» που «θα αφορά τόσο τη συνέχιση της δημιουργίας υποδομών στη χώρα, όσο όμως κυρίως την ανάπτυξη μιας νέας βιομηχανίας αιχμής». Με άλλα λόγια, την ενίσχυση των μεγάλων πολυεθνικών ομίλων μέσα από τις συμπράξεις του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ