Πέμπτη 30 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
Σταθερή και ολόπλευρη στήριξη στον κυπριακό λαό

Από τη συνάντηση της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με τον Κύπριο Πρόεδρο, Δημήτρη Χριστόφια
Από τη συνάντηση της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με τον Κύπριο Πρόεδρο, Δημήτρη Χριστόφια
Με την εγκαρδιότητα που επιβεβαιώνει τους στενούς δεσμούς του ΚΚΕ με τον κυπριακό λαό έγινε δεκτή στην Κύπρο η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ που, με επικεφαλής την ΓΓ της Κεντρικής Επιτροπής Αλέκα Παπαρήγα, βρίσκεται από χτες στη χώρα, πραγματοποιώντας σημαντικές συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία του τόπου, αλλά και φορείς του μαζικού κινήματος. Στην αντιπροσωπεία συμμετέχει ακόμα ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος.

Χτες το πρωί, την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ υποδέχτηκε στο προεδρικό μέγαρο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, ο Τίτος Χριστοφίδης, υφυπουργός παρά τω προέδρω και ο Ανδρος Κυπριανού, υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων του ΑΚΕΛ. Στη συνάντηση μεταφέρθηκε ακόμα μια φορά η ολόπλευρη στήριξη και συμπαράσταση του ΚΚΕ στον αγώνα που δίνει ο κυπριακός λαός για να μπορέσει να ζήσει ενωμένος και κυρίαρχος στην πατρίδα του.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος με δήλωσή της επισήμανε: «Εχουμε την ευκαιρία, ερχόμενοι εδώ στην Κύπρο, να δηλώσουμε ότι συμπαραστεκόμαστε και στηρίζουμε το έργο της κυπριακής προεδρίας και προσωπικά βεβαίως του Δημήτρη Χριστόφια, στη μεγάλη προσπάθεια που κάνει, σε δύσκολους καιρούς, σε ακόμα πιο σύνθετες συνθήκες, να δοθεί μία σωστή και δίκαιη λύση στο Κυπριακό. Λύση που έχει αποδειχτεί, ότι αν δοθεί, θα μπορέσει η Κύπρος να επιλύσει ας πούμε το εθνικό ζήτημα και Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι να ζήσουν πραγματικά μονοιασμένα, αγαπημένα, μέσα από μια Ομοσπονδία διζωνική, με ενιαία κρατική υπόσταση και παρουσία διεθνώς.

Θεωρούμε ότι γίνονται σοβαρές προσπάθειες. Και βεβαίως δεν έχουμε την αυταπάτη ότι εξαρτάται μόνο από την κυπριακή ηγεσία να επιλυθεί το ζήτημα. Πρώτα απ' όλα πρέπει να το θέλει κι η άλλη πλευρά, πρέπει να υπάρχουν και διεθνείς συνθήκες που το επιτρέπουν. Αλλά αυτό που έχει σημασία είναι να εξαντλήσεις το περιθώριο, όσο εξαρτάται από σένα. Και με αυτή την έννοια και με την επίσκεψή μας αυτή θέλουμε να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια».

Να δυναμώσει η οργάνωση της εργατικής τάξης

Σημαντικό ενδιαφέρον είχε η επίσκεψη που η Αλέκα Παπαρήγα και ο Δημήτρης Κουτσούμπας έκαναν νωρίς χτες το πρωί στην έδρα της Παγκύπριας Εργατικής Ομοσπονδίας (ΠΕΟ). Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ ξεναγήθηκε στα γραφεία της ΠΕΟ στη Λευκωσία και επισκέφτηκε μεταξύ άλλων το Συντεχνιακό Ιατρείο της Ομοσπονδίας στη Λευκωσία (όπου παρέχονται δωρεάν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας), το Ινστιτούτο Εργασίας και Ερευνας της ΠΕΟ, αλλά και το χώρο που, μπροστά στο προσεχές συνέδριο της Ομοσπονδίας (θα γίνει μέσα στο Νοέμβρη), διαμορφώνεται για να φιλοξενήσει ντοκουμέντα και άλλα υλικά από τους πολύχρονους αγώνες της εργατικής τάξης της Κύπρου.

Οι πληροφορίες και οι εμπειρίες από τους αγώνες Ελλήνων και Κυπρίων εργαζομένων, που ανταλλάχτηκαν στη συνάντηση με αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΠΕΟ, ανέδειξαν την ανάγκη να δυναμώσει η οργάνωση της εργατικής τάξης, ειδικά μπροστά στην κλιμακούμενη επίθεση, την οποία ήδη δέχεται για να πληρώσει το «μάρμαρο» της οικονομικής κρίσης που εκδηλώνεται. «Το εργατικό, το συνδικαλιστικό κίνημα αλλά και η αγροτιά και οι αυτοαπασχολούμενοι πρέπει να είναι σε θέση μάχης, να μη δεχτούν και να απορρίψουν κάθε σύνθημα εργασιακής ειρήνης ή παραίτησης από διεκδικήσεις, στο όνομα της διάσωσης της οικονομίας από την κρίση. Την κρίση την προκάλεσαν τα κέρδη, η δίψα για κέρδος, η υπερσυσσώρευση κεφαλαίου και όχι βεβαίως τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις των εργαζομένων», επισήμανε η Αλ. Παπαρήγα μεταξύ άλλων, σε δηλώσεις που έγιναν μετά τη συνάντηση. «Το λογαριασμό δεν μπορεί να τον πληρώσουν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι δεν έχουν καμία ευθύνη για την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί», σημείωσε ο Πάμπης Κυρίτσης, ΓΓ της ΠΕΟ.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ είχε συνάντηση με τον Γιαννάκη Ομήρου, πρόεδρο της ΕΔΕΚ και αντιπροσωπεία της Γραμματείας του ΚΣ της ΕΔΟΝ, με επικεφαλής τον Γραμματέα του ΚΣ, Χρήστο Χριστοφίδη. Αργά το απόγευμα, περιόδευσε στους χώρους του τηλεοπτικού σταθμού ΤΗΛΕ PLUS, όπου μεταξύ άλλων συναντήθηκε με τον διευθυντή και μέλος της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Κωστάκη Κωνσταντίνου, ενώ η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ παραχώρησε συνέντευξη.

Εξίσου πλούσιο είναι το πρόγραμμα της επίσκεψης του ΚΚΕ και σήμερα, ενώ το απόγευμα η αντιπροσωπεία του Κόμματος αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ