Πέμπτη 30 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προετοιμασία των καπιταλιστών για την έλευση της ύφεσης

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

«Συντονισμένη αντιμετώπιση» της παγκόσμιας χρηματο - οικονομικής κρίσης προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στους «27», στα πλαίσια και της έκτακτης Συνόδου Κορυφής στις 7 Νοέμβρη που θα προετοιμάσει τη Σύνοδο των G20, στην Ουάσιγκτον. Πρώτη προτεραιότητα, όπως αναφέρει, ο περιορισμός των συνεπειών από αυτήν στην «απασχόληση, στην αγοραστική δύναμη των "Ευρωπαίων" και την ανάπτυξη της οικονομίας», με το τελικό σχέδιο να ανακοινώνεται στις 26 Νοέμβρη. Τα μέτρα, που δε διαφοροποιούνται από τα συμπεράσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής, έχουν στόχο τη διασφάλιση των συμφερόντων των τραπεζών και του κεφαλαίου και τα παρουσίασαν χτες στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο αρμόδιος Επίτροπος, Χοακίν Αλμούνια.

Σε αυτά προβλέπονται: Να ζητηθεί αύξηση του ανώτατου ορίου οικονομικής βοήθειας της ΕΕ στα κράτη - μέλη, εκτός ευρωζώνης, από 12 σε 25 δισ. ευρώ, ενώ το Σύμφωνο Σταθερότητας παραμένει «σταθερό» και δεσμευτικό με την Επιτροπή να συστήνει να «επωφεληθούν τα κράτη - μέλη από την ευελιξία που προτείνει το Σύμφωνο, χωρίς ωστόσο να υπερβαίνουν τις "κόκκινες γραμμές"».

Τέλος, ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν, «απηύθυνε έκκληση» στις χώρες που πλήττονται από την οικονομική κρίση να «μείνουν ανοιχτές στους μετανάστες», βάζοντας το δικό του «λιθαράκι» στα ευχολόγια που οικοδομούνται τις τελευταίες μέρες.

Μετά την κατρακύλα... άνοδος στα χρηματιστήρια

Ανοδική τάση έως και 10%, κατέγραψαν χτες τα χρηματιστήρια σε ΗΠΑ, Ευρώπη, Ιαπωνία και άλλες χώρες συσσωρεύοντας δισεκατομμύρια για μεγαλοκαπιταλιστές που επωφελούνται και από την κρίση.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε το «Καναδικό Κέντρο για Εναλλακτικές Πολιτικές», το 40% βλέπει να πέφτει το εισόδημά του κάτω από το όριο της φτώχειας, το 47% παλεύει με προσωπικά χρέη ανεξαρτήτως εισοδήματος, το 44% ανησυχεί πως δε θα απολαύσει ικανή σύνταξη, για να έχει άνετα γηρατειά και το 26% λέει πως βρίσκεται σε χειρότερη θέση απ' ό,τι μια δεκαετία πριν.

Στον Καναδά εκτιμάται ότι η οικονομική κρίση θα επιφέρει άμεση ύφεση, κάτι που σημαίνει πως οι μισθοί δε θα ανέβουν στις επιχειρήσεις, ενώ αγωνία υπάρχει για την τύχη θέσεων εργασίας στο βιομηχανικό χώρο. Ιδια εικόνα υπάρχει και στις ΗΠΑ, όπου ήδη παρατηρούνται μαζικές απολύσεις και «πάγωμα» της παραγωγής σε αρκετούς κλάδους όπως αυτός της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Πεερ Στάινμπρουκ έκανε έκκληση προς τις τράπεζες να κάνουν χρήση των πόρων που έχουν διατεθεί από το γερμανικό κράτος για την υποστήριξή τους, για να αποφευχθεί η διαμόρφωση ενός τραπεζικού συστήματος «δύο ταχυτήτων».

Μέχρι στιγμής, με εξαίρεση ορισμένα δημόσια ιδρύματα, οι γερμανικές τράπεζες αντιμετωπίζουν με «αποστροφή» την εγγύηση των 400 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει υποσχεθεί το γερμανικό κράτος για τα διατραπεζικά δάνεια και τα 80 δισεκατομμύρια ευρώ που διατίθενται για την ανακεφαλαιοποίησή τους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ