Πέμπτη 30 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΠΓΔΜ
Δικαιολογεί την ωμή παρέμβαση των ΗΠΑ η κυβέρνηση
  • Αποκαλυπτική παρέμβαση της Ελληνίδας ΥΠΕΞ στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής
  • Βουλευτές ΚΚΕ: Οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις έκαναν δραματική την κατάσταση στα Βαλκάνια

Η υπουργός Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη όχι μόνο δεν καταδίκασε χτες την ωμή παρέμβαση των Αμερικανών στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για την ονομασία της ΠΓΔΜ (που αποκαλύφθηκε με τη διαρροή εγγράφου της πρεσβείας τους στα Σκόπια), αλλά ούτε λίγο ούτε πολύ έφτασε στο σημείο και να τη δικαιολογήσει.

Ενημερώνοντας την Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής για τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της ονομασίας και παρά τις επίμονες ερωτήσεις βουλευτών, αρνήθηκε να τοποθετηθεί πάνω στις ενέργειες των Αμερικανών. Ουσιαστικά, δε, τις δικαιολόγησε, λέγοντας ότι «οι φίλοι και οι εταίροι» ασχολούνται με το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ γιατί θα επιθυμούσαν να μην υπάρχει καν το θέμα, προκειμένου τα Σκόπια να μπουν απρόσκοπτα στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Οι πρέσβεις όλων των μεγάλων χωρών ασχολούνται με το θέμα, είπε η Ντ. Μπακογιάννη και απευθυνόμενη στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ανέφερε: «Τώρα ανακαλύψατε ότι ο ΟΗΕ επηρεάζεται από τις ΗΠΑ;». Σε μια άλλη αποστροφή της ομιλίας της για το ίδιο θέμα, είπε ότι είναι άλλο το ενδιαφέρον και η υποβοήθηση από κάποια χώρα και άλλο τυχόν απόπειρα απαξίωσης και υπονόμευσης της διαπραγμάτευσης.

Κατά τα άλλα, η υπουργός δεν προσέφερε κάποιο νέο στοιχείο, απλώς επανέλαβε ότι η Ελλάδα επιμένει για μια κοινά αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος με μία ονομασία με σαφή γεωγραφικό προσδιορισμό που θα ισχύει έναντι όλων. Αναφερόμενη στις τελευταίες προτάσεις του Αμερικανού διαπραγματευτή Μ. Νίμιτς, είπε ότι δεν είναι οι τελικές και περιέχουν θέματα στα οποία η Ελλάδα συμφωνεί, θέματα που διαφωνεί, ενώ υπάρχουν και ζητήματα που χρειάζονται αποσαφήνιση.

Η Ντ. Μπακογιάννη κατηγόρησε τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ν. Γκρουέφσκι ότι καλλιεργεί έναν ακραίο εθνικισμό «του 19ου αιώνα» και είπε ότι στη γειτονική χώρα υπάρχει διάσταση απόψεων ανάμεσα στον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό, με αποτέλεσμα η ΠΓΔΜ να προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις με δύο εκπροσώπους, έναν από κάθε πλευρά.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Κ. Αλυσανδράκης σημείωσε την παραδοχή της υπουργού ότι οι ΗΠΑ παρεμβαίνουν στις διαπραγματεύσεις, αλλά υπογράμμισε ότι η Ντ. Μπακογιάννη αποφεύγει να πει το παραμικρό για την ουσία αυτής της αμερικανικής παρέμβασης. Υπενθύμισε ότι η κατάσταση στα Βαλκάνια έγινε δραματική εξαιτίας των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων των ΗΠΑ και της ΕΕ, που οδήγησαν στις αποσχίσεις και τη δημιουργία νέων κρατών στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Οι ιμπεριαλιστές, είπε, πάντα αξιοποιούν υπαρκτά ή ανύπαρκτα ζητήματα της περιοχής προκειμένου να παρεμβαίνουν και τόνισε ότι το συμφέρον των λαών της περιοχής δεν περνάει μέσα από την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Ο βουλευτής κάλεσε την Ντ. Μπακογιάννη να πει στην Επιτροπή εάν ζητήθηκαν εξηγήσεις από τους Αμερικανούς για την ωμή παρέμβαση στις διαπραγματεύσεις, αλλά η υπουργός Εξωτερικών απέφυγε να πει το παραμικρό. Το ΚΚΕ, είπε, εκτιμά ότι οι λαοί της περιοχής έχουν περισσότερα θέματα που τους ενώνουν από όσα τους χωρίζουν και πρέπει να ζουν ειρηνικά χωρίς εθνικιστικές και αλυτρωτικές εξάρσεις και εδαφικές αξιώσεις. Για δε την ονομασία της ΠΓΔΜ επανέλαβε τη θέση του Κόμματος ότι πρέπει να υπάρξει λύση με γεωγραφικό προσδιορισμό.

Με τη σειρά της η βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη κάλεσε την υπουργό να πει εάν το αμερικανικό έγγραφο είναι αληθινό και εάν η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με μεσολαβητή τον Μ. Νίμιτς. Εμείς, τόνισε, δε χρειαζόμασταν την αποκάλυψη του εγγράφου της αμερικανικής πρεσβείας στα Σκόπια για να καταλάβουμε ότι οι ΗΠΑ παρεμβαίνουν στην περιοχή. Εκανε αναφορά στο Κόσσοβο, που από επαρχία της Σερβίας με ιμπεριαλιστική παρέμβαση έγινε «κράτος» και κατήγγειλε ότι στα Βαλκάνια, με πρόσχημα τις γλώσσες που μιλιούνται στην περιοχή, παίζονται παιχνίδια για τη δημιουργία εθνοτήτων και κρατών. Η Λ. Κανέλλη ανέφερε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες για αλλαγή του ρόλου των ΗΠΑ μετά τις επικείμενες προεδρικές εκλογές και την πιθανή αλλαγή ηγεσίας και υπενθύμισε ότι οι βομβαρδισμοί στη Γιουγκοσλαβία έγιναν επί προεδρίας του «δημοκρατικού» Κλίντον.

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο Α. Λοβέρδος είπε ότι η τελευταία πρόταση Νίμιτς εμπεριέχει τον κίνδυνο της διπλής ονομασίας της γειτονικής χώρας και κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει σαφή θέση. Ο Γ. Μπανιάς από τον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι οι ΗΠΑ στο θέμα της ονομασίας ρίχνουν συνεχώς το μπαλάκι στην Ελλάδα, ενώ ο Κ. Βελόπουλος του ΛΑ.Ο.Σ. έκανε λόγο για απαράδεκτη πρόταση Νίμιτς.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ