Τρίτη 28 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ «ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ»
Χώρος συνάντησης ιστορικού προβληματισμού
  • Στο πατρικό σπίτι του Χ. Φλωράκη
  • Εγιναν την Κυριακή τα εγκαίνια

Από την εκδήλωση -εγκαίνια στο πατρικό σπίτι του Χ. Φλωράκη
Από την εκδήλωση -εγκαίνια στο πατρικό σπίτι του Χ. Φλωράκη
Το πατρικό σπίτι του Χαρίλαου Φλωράκη στο Παλιοζογλώπι - που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τον τάφο του, στο αγνάντι του Αη Λια - μετατρέπεται σε Ιστορικό Μουσείο «Χαρίλαου Φλωράκη». Τα εγκαίνιά του έγιναν την Κυριακή που μας πέρασε, από την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Τοπικό Διαμέρισμα Ραχούλας του Δήμου Ιτάμου. Ηταν μια εκδήλωση όπως θα την ήθελε ο Χαρίλαος: Λαϊκή, λιτή, ουσιαστική. Παρόντες, αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, μέλη, φίλοι και οπαδοί του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, αλλά και άλλοι, που δεν υπήρξαν συναγωνιστές του και δεν είναι ομοϊδεάτες του, αλλά πάντα εκτιμούσαν και ποτέ δεν ξεχνούν την μεγάλη προσφορά του Χ. Φλωράκη στην πατρίδα μας και στο λαό μας.

Η εκδήλωση άνοιξε με το χαιρετισμό του προέδρου του Δημοτικού Διαμερίσματος Ραχούλας, Φ. Κοτσιαρίδη, ο οποίος ανέφερε ότι ο Χ. Φλωράκης - «ο πιο γνωστός Ραχουλιώτης», όπως είπε χαρακτηριστικά - αναγνωρίζεται από την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων ως μια μεγάλη προσωπικότητα. Κι αφού σημείωσε ότι το μουσείο θα λειτουργήσει ως χώρος ιστορίας και πολιτισμού, επισήμανε ότι θα βοηθήσει και στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Ακολούθησε απαγγελία ποιήματος της Μαριάνθης Αλειφεροπούλου - Χαλβατζή για τον Χαρίλαο, από τον ηθοποιό Παύλο Βησσαρίου. Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο δήμαρχος Ιτάμου και πρόεδρος της Ενωσης Αγραφιώτικων Χωριών, Χρ. Τσαντήλας, ο οποίος, αφού χαρακτήρισε τον Χ. Φλωράκη «λαϊκό θρύλο, που δε σβήνει και θα μεταφέρεται από γενιά σε γενιά», αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έγιναν για την αναστήλωση του σπιτιού - εξήρε τη σκληρή δουλειά των μεταναστών εργατών από την Αλβανία - και για τη συγκέντρωση των υλικών που εκτίθενται στο μουσείο (φωτογραφίες, προσωπικά αντικείμενα και άλλα ντοκουμέντα από τη ζωή και τη δράση του Χαρίλαου Φλωράκη, ιστορικά και άλλα βιβλία, πίνακες ζωγραφικής κλπ.).

Χώρος προβληματισμού

Στο χαιρετισμό της στην εκδήλωση η Αλέκα Παπαρήγα, αφού ευχαρίστησε, εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ, όσους πήραν την πρωτοβουλία αναστήλωσης του πατρικού σπιτιού του Χ. Φλωράκη, εξέφρασε τη συμφωνία του Κόμματος το σπίτι να είναι ένας ιστορικός χώρος, που δε θα παίζει, απλώς, το ρόλο ενός μουσείου, αλλά θα λειτουργεί ως χώρος συνάντησης ιστορικού προβληματισμού όλων των ρευμάτων της ιστορικής σκέψης. Και υποσχέθηκε ότι το ΚΚΕ θα στηρίξει τη δραστηριότητα που μπορεί να αναπτυχθεί σ' αυτόν τον ιστορικό χώρο.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην αγάπη του Χ. Φλωράκη για τη Ραχούλα και το Παλιοζογλώπι, επισημαίνοντας ότι αυτός ο άνθρωπος, που είχε κάνει εκατομμύρια χιλιόμετρα πραγματικής και συμβολικής διαδρομής, στα βουνά, στις φυλακές, στις εξορίες, εντός και εκτός Ελλάδας, κατάφερε να διατηρήσει τη μεγάλη αγάπη του γι' αυτόν εδώ τον τόπο. Δίνοντας την ερμηνεία της, είπε ότι ο Χαρίλαος αγαπούσε πολύ αυτόν τον τόπο γιατί εδώ, σ' αυτή και την ευρύτερη περιοχή, συνάντησε τα πρώτα ερεθίσματα, έγινε η αφορμή να έχει πολλούς προβληματισμούς που τον οδήγησαν να παλεύει για το δίκιο του λαού, αλλά και στις γραμμές του ΚΚΕ.

Εχει μεγάλη σημασία - σημείωσε η Αλέκα Παπαρήγα - αυτός ο ιστορικός χώρος να είναι χώρος που προκαλεί προβληματισμό, διάλογο και αντίλογο, γιατί και τα θέματα της ιστορίας έχουν, βεβαίως, το δικό τους διάλογο και αντίλογο, τη δική τους αντιπαράθεση. Εμείς - υπογράμμισε - δεν κρύβουμε ότι όλη την ιστορία αυτού του τόπου, ακόμα από την αρχαία εποχή, τη βλέπουμε από μια ορισμένη κοσμοθεωρητική αντίληψη, έχουμε μια ορισμένη μεθοδολογία. Ωστόσο, θα συμφωνήσουμε όλοι ότι τα γεγονότα είναι τα ίδια, δεν αλλάζουν. Δεν μπορεί κανείς να κατασκευάσει τα ιστορικά γεγονότα, μπορεί να τα ερμηνεύσει, ή να τα αποτιμήσει διαφορετικά. Ο ιστορικός προβληματισμός - συνέχισε - και, μάλιστα, στα γεγονότα που συνδέονται με τα βάσανα και τους αγώνες του λαού, με την πολιτική του ιστορία, μπορεί να γίνει πιο ολοκληρωμένα σε απόσταση χρόνου και στο πεδίο της ιστορίας, απ' ό,τι μέσα στο Κοινοβούλιο, στις καρέκλες των ΜΜΕ και σε σαλόνια. Γιατί όταν η συζήτηση αφορά στην ιστορία, μπαίνει σε ένα άλλο επίπεδο, πιο σοβαρό, πιο επιστημονικό και η αντιπαράθεση, όταν χρειάζεται να γίνει, είναι πιο ουσιαστική. Και με την απόσταση του χρόνου μπορεί κανείς να δει τα πράγματα με μεγαλύτερη ψυχραιμία. Απ' αυτή την άποψη - επισήμανε - θεωρούμε πολύ σημαντικό ότι γίνεται ένας τέτοιος ιστορικός χώρος σε ένα χωριό. Τέτοιοι χώροι πρέπει να είναι αποκεντρωμένοι.

Και με την ευκαιρία - είπε στη συνέχεια - να κάνω μια πολιτική τοποθέτηση: Ακούμε για το ζήτημα της εναλλαγής, ή της αντικατάστασης των απωλειών στην αγροτική παραγωγή, με χώρους τουρισμού. Δε μας σοκάρει η λέξη τουρισμός, αλλά θεωρούμε - ανεξάρτητα από το γεγονός ότι δεν μπορεί να αντικαταστήσει με τίποτα τις ζημιές στην αγροτική παραγωγή - ότι αυτό που χρειάζεται είναι ο υγιής, ο λαϊκός, ο κοινωνικός τουρισμός, έτσι ώστε, πραγματικά, να απολαμβάνει κανείς τη θέα, το τοπίο, την ατμόσφαιρα, να μπορεί να σκέφτεται και να αναδεικνύονται τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα του λαού. Και δεν εννοούμε μόνο αυτά που πρωταγωνίστησε το ΚΚΕ, αλλά αυτά που πρωταγωνίστησαν απλοί άνθρωποι, μαζί με τους κομμουνιστές. Τιμάμε αυτό το χώρο - κατέληξε η Αλέκα Παπαρήγα - πολύ περισσότερο που σε λίγα μέτρα βρίσκεται και ο τάφος του Χαρίλαου. Εδώ είναι το ξεκίνημα και το τέλος του. Είναι, βεβαίως, αδύνατο αυτά τα λίγα μέτρα που χωρίζουν το σπίτι από τον τάφο να δείξουν τη ζωή του Χαρίλαου Φλωράκη, που ήταν μια ζωή αγώνα, τρεις, τέσσερις ζωές αγώνα. Για μας είναι αξέχαστος και η μεγαλύτερη τιμή γι' αυτόν είναι να συνεχίσουμε το έργο του, αλλά, πάνω απ' όλα, να ανεβάσουμε τον ιστορικό προβληματισμό, τα ιστορικά συμπεράσματα, ιδιαίτερα στην επικοινωνία μας με τη νέα γενιά.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν, επίσης, ο γγ της Περιφέρειας Θεσσαλίας, Φ. Γκούπας, ο εκπρόσωπος του προέδρου της Βουλής, Φ. Φυτσιλής, ο νομάρχης Καρδίτσας, Φ. Αλεξάκος, ενώ χαιρετιστήρια μηνύματα έστειλαν βουλευτές της περιοχής. Παραβρέθηκαν δήμαρχοι και εκπρόσωποι μαζικών φορέων.

Μάθημα ιστορίας

Το πατρικό του σπίτι, μαζί με το οικόπεδο 500 τ.μ., ο Χ. Φλωράκης το έκανε δωρεά στην Ενωση Αγραφιώτικων Χωριών, το 1988, ως αναγνώριση του έργου για την ανάδειξη των Αγράφων και του λαϊκού χαρακτήρα αυτού του φορέα στις δεκαετίες του 1980 και 1990. Η Ενωση, το 2002, δώρισε το οικόπεδο στο Δήμο Ιτάμου, με όρους την ανακατασκευή του πατρικού σπιτιού όπου γεννήθηκε ο Χ. Φλωράκης και τη λειτουργία εκθεσιακού χώρου και βιβλιοθήκης του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος. Σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους στους δύο ορόφους του σπιτιού - μουσείου έχουν τοποθετηθεί πολλά υλικά από τη ζωή και τη δράση του Χ. Φλωράκη, αλλά και γενικότερα από την 90χρονη πορεία του κομμουνιστικού κινήματος στη χώρα μας. Οπως αναφέρεται σε σχετικό φυλλάδιο του δήμου, το μουσείο αναδεικνύει, με σεβασμό, την ιστορική προσωπικότητα του Χαρίλαου Φλωράκη και μπορεί να αποτελέσει παρακαταθήκη στη νέα γενιά, των αξιών, των ιδανικών και των οραμάτων του. Να συμβάλει στη συνέχιση του αγώνα του, αποκαλύπτοντας την πραγματική ιστορία του λαϊκού κινήματος που μέσα του πήρε και έδωσε ο Χαρίλαος Φλωράκης. Να αναδείξει την προσφορά του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ που στις γραμμές του ο καπετάν Γιώτης ανέδειξε απίστευτες οργανωτικές και στρατιωτικές ικανότητες, τα χαρακτηριστικά της συνέπειας, της αφοσίωσης, της αυταπάρνησης, της μαχητικότητας που χαρακτήριζαν τον Χαρίλαο Φλωράκη, απόρροια της αταλάντευτης αφοσίωσής του στην υπόθεση του σοσιαλισμού. Το Μουσείο θα αποτελέσει μάθημα για τη νεότερη ιστορία, όχι μόνο της περιοχής, αλλά ολόκληρης της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ