Τρίτη 28 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
18ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ ΣΥΖΗΤΑΜΕ
ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ
Στο προσκήνιο η ανάγκη του άλλου δρόμου ανάπτυξης

Εκδήλωση των Κομματικών Οργανώσεων στο Ιλιον

Οι Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το 18ο Συνέδριο παρουσιάστηκαν την Τετάρτη το βράδυ από τον Κώστα Παρασκευά, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, στην εκδήλωση που διοργάνωσαν οι Κομματικές Οργανώσεις στο Ιλιον. Συμμετείχαν πολλά μέλη, φίλοι και οπαδοί του Κόμματος που βρέθηκαν στην αίθουσα του Δημαρχείου όχι μόνο για ν' ακούσουν, αλλά και να συζητήσουν και να καταθέσουν τους προβληματισμούς τους.

Ανοίγοντας την εκδήλωση ο Γρηγόρης Ρήγας, μέλος του Αχτιδικού Γραφείου Δυτικής Αθήνας, επισήμανε ότι το ΚΚΕ προχωράει στο 18ο Συνέδριό του, το οποίο αποτελεί γεγονός που αφορά εκτός από τα μέλη του και φίλους, οπαδούς, την εργατική τάξη, τα πλατιά λαϊκά στρώματα. Γι' αυτό απευθύνεται πρώτα και κύρια σ' αυτούς, στους χώρους δουλειάς και τις γειτονιές με την πίστη ότι το Συνέδριο θα αποτελέσει αντεπίθεση για το Κόμμα και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Ο Κ. Παρασκευάς, μεταξύ άλλων, σημείωσε στην ομιλία του πως το Συνέδριο του ΚΚΕ «θα πραγματοποιηθεί σε μια περίοδο, όπου σημαντικά γεγονότα και εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο και στο εσωτερικό της χώρας μας φέρνουν στο προσκήνιο και κάνουν πιο επίκαιρη τη συζήτηση για την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, ως τη μόνη λύση που ανταποκρίνεται στα συμφέροντα της εργατικής τάξης και γενικότερα του εργαζόμενου λαού. Αποτελεί διέξοδο, με Κόμμα και κίνημα ισχυρό, με μέτωπο στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, που θα ανατρέψει τη σημερινή κατάσταση, θα οδηγήσει στη νίκη, στη Λαϊκή Εξουσία, στο Σοσιαλισμό».

«Η κρίση, συνέχισε, που συγκλονίζει τον καπιταλισμό φέρνει πιο ξεκάθαρα στο προσκήνιο την ανάγκη του άλλου δρόμου ανάπτυξης, το ζήτημα της κατάργησης της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας, της σχεδιασμένης ανάπτυξης της οικονομίας και της κοινωνίας, με κριτήριο την ικανοποίηση των συνεχώς αυξανόμενων αναγκών, το ζήτημα της εργατικής εξουσίας. Το ΚΚΕ δεν ξαφνιάστηκε από την κρίση, αντίθετα την προέβλεψε. Γι' αυτό καθήκον μας τώρα είναι να συμβάλουμε, ώστε οι εργαζόμενοι να βγάλουν συμπεράσματα, να βγουν πιο ώριμοι πολιτικά. Το Κόμμα και το κίνημα να βγουν πιο δυναμωμένα».

Η στρατηγική του κινήματος

«Μέσα σε αυτές τις εξελίξεις συζητάμε και δίνουμε απαντήσεις στο εξής στρατηγικής σημασίας πρόβλημα», τόνισε ο Κ. Παρασκευάς και επισήμανε συγκεκριμένα:

«Ποια πρέπει να είναι, σε συνθήκες κρίσης, η θέση και η στρατηγική του εργατικού κινήματος. Το κριτήριο, είναι ένα: Με τα μονοπώλια ή με το λαό. Εξουσία για το κεφάλαιο ή για το λαό. Με αυτό το κριτήριο καθορίζουμε τη στάση μας. Απορρίπτουμε τα μέτρα της κυβέρνησης, που έχουν στόχο να σώσουν τα μονοπώλια και τις τράπεζες, να φορτώσουν τα σπασμένα στους εργαζόμενους. Απορρίπτουμε τις εκκλήσεις του ΠΑΣΟΚ για κοινωνική συναίνεση. Οργάνωση της λαϊκής πάλης με αιτήματα και στόχους που θα αντιπαλεύουν την προσπάθεια της πλουτοκρατίας να φορτώσει τα βάρη της κρίσης στο λαό.

Οι εξελίξεις και οι στρατηγικοί στόχοι του Κόμματος κάνουν πιο επιτακτικό το κύριο καθήκον που αναδεικνύουν οι Θέσεις της ΚΕ για το 18ο Συνέδριο που είναι, «πατώντας» και αξιοποιώντας ό,τι θετικά βήματα κάναμε όλο το προηγούμενο διάστημα, να πάρουμε όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε να κάνουμε πιο αποφασιστικά βήματα στην κατεύθυνση της ολόπλευρης ισχυροποίησης του Κόμματος και του κινήματος. Κόμμα με ισχυρούς δεσμούς μέσα στην εργατική τάξη και στη νεολαία. Ριζωμένο στα εργοστάσια και τους άλλους χώρους δουλειάς, με δεσμούς και αυξημένη οργανωμένη δύναμη στο εργατικό κίνημα. Κόμμα και κίνημα πιο ισχυρό σημαίνει, με ικανότητα συσπείρωσης με την ταξική γραμμή, αλλά και οργάνωση μαζική, που να αντιστοιχεί στις απαιτήσεις αντεπίθεσης και ανατροπής.

Οι Θέσεις της ΚΕ για το 18ο Συνέδριο επιβεβαιώνουν και υπογραμμίζουν τη σημασία που έχουν, μέσα στις πολιτικές εξελίξεις αυτής της περιόδου, τα συμπεράσματα από την πολιτική του Κόμματος απέναντι στα κόμματα της αστικής τάξης και του οπορτουνισμού.

Η συνεπής με ταξικά πολιτικά κριτήρια στάση του ΚΚΕ ενάντια στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έχει τεράστια συμβολή, σε συνδυασμό με τη λαϊκή πείρα, στην αποδυνάμωση του δικομματισμού, στην εμπέδωση του συμπεράσματος ότι τα κόμματα αυτά δεν έχουν ουσιαστικές διαφορές μεταξύ τους.

Τα κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ βρίσκονται σε κρίση αξιοπιστίας, αμφισβήτησης, αλλά δεν παραιτούνται, προσπαθούν να ξεφουσκώσουν τη λαϊκή οργή, να την ενσωματώσουν. Αξιοποιούν την οικονομική κρίση, για να ξεπεράσουν τις δικές τους δυσκολίες. Υπόσχονται καλύτερη διαχείριση του καπιταλισμού. Οι εξελίξεις αποδείχνουν ότι με όποια μορφή διαχείρισης, οι πολιτικές θα είναι αντεργατικές. Λύσεις φιλολαϊκές μέσα στο σύστημα δεν υπάρχουν.

Να χτυπηθούν ο δικομματισμός και ο οπορτουνισμός

Ωριμάζουν σήμερα ορισμένες δυνατότητες. Να χτυπηθούν περισσότερο ο δικομματισμός και ο οπορτουνισμός, σαν προϋπόθεση για να υπάρξει λαϊκή αντεπίθεση. Είναι όμως ανάγκη να συγκεντρώσουμε την προσοχή σε ορισμένες προϋποθέσεις:

  • Σταθερό μέτωπο στο δικομματισμό, καμία στήριξη στους ελιγμούς του. Ξεπέρασμα κάθε φόβου για την αδυναμία της ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να σχηματίσουν αυτοδύναμες κυβερνήσεις. Ξεσκέπασμα των σεναρίων για αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού. Χτύπημα των αυταπατών για λύσεις μέσα στο σύστημα. Ανάδειξη της ανάγκης ριζικών αλλαγών.
  • Μόνιμη αποκάλυψη του επικίνδυνου και ζημιογόνου ρόλου του ΣΥΝ.
  • Ανάγκη υπεράσπισης του Σοσιαλισμού που γνωρίσαμε, συζήτηση των Θέσεων της ΚΕ, ανάδειξη συμπερασμάτων, προβολή της αντίληψής μας για το Σοσιαλισμό, της αξίας της οργανωμένης πάλης.

«Εχουμε καθήκον, τόνισε καταλήγοντας την τοποθέτησή του, να δράσουμε, εντείνοντας την πολιτική παρέμβασή μας, τώρα που η λαϊκή δυσαρέσκεια και οργή μεγαλώνουν, να απεγκλωβιστούν λαϊκές εργατικές μάζες από την πολιτική επιρροή του συστήματος. Είναι μια σημαντική προϋπόθεση που συνδέεται άμεσα με τη στρατηγική μας, με το δυνάμωμα του Κόμματος και του κινήματος».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μελετάμε την Ιστορία(2017-02-22 00:00:00.0)
Ξεκινάμε σήμερα με την πανεξόρμηση του «Ριζοσπάστη» και τις Θέσεις της Κεντρικής Επιτροπής(2012-12-09 00:00:00.0)
Το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα σήμερα και η στάση του ΚΚΕ(2010-05-16 00:00:00.0)
Η «σταλινολογία» στοχεύει τη στρατηγική του ΚΚΕ(2008-11-25 00:00:00.0)
Τους ξαναέπιασε εργολαβικά «ο πόνος» για το ΚΚΕ(2008-10-28 00:00:00.0)
Αφιέρωμα με τίτλο «ΚΚΕ και νεολαία»(2008-09-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ