Τρίτη 21 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΚΚΕ
ΝΕΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
Βορά στα ιδιωτικά συμφέροντα

Από πρόσφατη κινητοποίηση νοσοκομειακών γιατρών ενάντια στις συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα
Από πρόσφατη κινητοποίηση νοσοκομειακών γιατρών ενάντια στις συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα
ΕΡΩΤΗΣΗ προς τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με θέμα την κατασκευή νέου νοσοκομείου στην Πρέβεζα, με Σύμπραξη Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα (ΣΔΙΤ), κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης, Κώστας Αλυσανδράκης και Μπάμπης Χαραλάμπους. Στην Ερώτησή τους, πιο συγκεκριμένα, οι κομμουνιστές βουλευτές σημειώνουν:

«Στα μέσα του καλοκαιριού, ο δήμαρχος Πρέβεζας και η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου υπέγραψαν και παραχώρησαν οικοπεδική έκταση στο δημοτικό διαμέρισμα του Μύτικα για την ανέγερση και λειτουργία νέου Νοσοκομείου μέσω του θεσμού των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτών Επιχειρηματιών(ΣΔΙΤ).

Το έργο, δηλαδή, θα το κατασκευάσει και θα το λειτουργήσει ο ιδιώτης με δικά του χρήματα, σε οικόπεδο του Δήμου που του παραχωρείται δωρεάν, με το Δημόσιο να του πληρώνει κάθε χρόνο ενοίκιο.

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να δώσει αποφασιστικό χτύπημα στην όποια δημόσια νοσοκομειακή περίθαλψη υπάρχει στο νομό και στην ευρύτερη περιοχή.

Ολόκληρη σχεδόν η λειτουργία του νέου Νοσοκομείου θα τεθεί κάτω από την εποπτεία του ιδιώτη επιχειρηματία και των τραπεζών και αυτό θα επιδράσει δραματικά:

-- Στο κόστος περίθαλψης (είναι σίγουρο ότι τα νοσήλια θα ανέβουν δραματικά, για να αποσβέσει την επένδυσή του ο ιδιώτης, επιβαρύνοντας τα ασφαλιστικά ταμεία και τον οικογενειακό προϋπολογισμό των εργαζομένων).

-- Στον προσανατολισμό της παρεχόμενης περίθαλψης (θα επιλέγονται κυρίως περιστατικά που αφήνουν μεγάλο κέρδος στο Νοσοκομείο και κατ' επέκταση στον επιχειρηματία).

-- Στην κατηγοριοποίηση, ανάλογα με το εισόδημα, της ποιότητας της περίθαλψης (θα διατίθενται δωμάτια ανάλογα με την ασφαλιστική κάλυψη και το χρήμα που θα καταβάλλεται).

-- Στην πληρότητα της περίθαλψης (τμήματα του Νοσοκομείου που θα κρίνονται μακροχρόνια οικονομικά ασύμφορα είναι σίγουρο ότι θα οδηγούνται σε κλείσιμο, στερώντας την τοπική κοινωνία από τις υπηρεσίες τους).

-- Στη μεγάλη επιβάρυνση και για 30 χρόνια του κρατικού προϋπολογισμού, καθώς το Δημόσιο θα καταβάλλει στον ιδιώτη επιχειρηματία κάθε έτος ένα μεγάλο ποσό ως "ενοίκιο" (τέλος διαθεσιμότητας), το οποίο θα καθοριστεί μετά από διαπραγμάτευση Δημοσίου και ιδιώτη.

-- Στη δραματική αλλαγή των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων στο Νοσοκομείο, καθώς ένα σημαντικό τμήμα τους, που σήμερα είναι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι, θα αναγκαστεί να αναζητήσει αλλού δουλειά ή να απολυθεί, αφού πολλές υπηρεσίες του Νοσοκομείου θα παραδοθούν για εκμετάλλευση στον ιδιώτη, ο οποίος είναι σίγουρο ότι θα προσλάβει δικό του προσωπικό με συνθήκες και μισθούς μεσαιωνικής γαλέρας.

Η εξέλιξη αυτή δεν είναι μεμονωμένη, αλλά είναι ένα τμήμα μιας συνολικότερης προσπάθειας που επιχειρούν τα τελευταία χρόνια οι διάφορες κυβερνήσεις των δυο κυρίαρχων κομμάτων στα πλαίσια των λεγόμενων "μεταρρυθμίσεων" και έχει στόχο την ουσιαστική διάλυση του όποιου ακόμα "δημόσιου" συστήματος Υγείας έχει μείνει στη χώρα και στο νομό, τη μεταβίβαση του κόστους πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης της Υγείας στα ασφαλιστικά ταμεία και στους ίδιους τους εργαζόμενους και την καθολική παράδοση εμπορικής εκμετάλλευσης της Δημόσιας Υγείας στο εγχώριο και ξένο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Μέρος αυτής της προσπάθειας είναι και η για δεκαετίες απαξίωση και υπολειτουργία των Κέντρων Υγείας στο Νομό, η παντελής έλλειψη προληπτικών μέτρων για την υγεία στο Νομό, η υποχρηματοδότηση του Νοσοκομείου, η έλλειψη κονδυλίων για την επαρκή του στελέχωση και τον εξοπλισμό του με τα αναγκαία ιατρικά μηχανήματα.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος, και την ανέγερση νέου Νοσοκομείου, που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες, αποκλείοντας τη ληστρική μέθοδο των ΣΔΙΤ».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ