Τρίτη 21 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ 90 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τους 4.500 έφτασαν οι επισκέπτες

Εκατοντάδες έφτασαν στη Νίκαια το Σαββατοκύριακο, για να δουν από κοντά την έκθεση των 90 χρόνων

Τα σπάνια ντοκουμέντα βλέπουν από κοντά τα μέλη της ΠΕΑΕΑ, στην επίσκεψή τους, το περασμένο Σάββατο
Τα σπάνια ντοκουμέντα βλέπουν από κοντά τα μέλη της ΠΕΑΕΑ, στην επίσκεψή τους, το περασμένο Σάββατο
Τους 4.500 έχουν φτάσει οι επισκέπτες στην Εκθεση Φωτογραφίας και Ντοκουμέντων για τα 90 χρόνια του ΚΚΕ, που πραγματοποιείται στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Μάνος Λοΐζος» του Δήμου Νίκαιας.

Το Σαββατοκύριακο, εκατοντάδες άνθρωποι όλων των ηλικιών θέλησαν να δουν από κοντά το σπάνιο φωτογραφικό υλικό - συνολικά 1.419 φωτογραφίες - που εκτίθεται στην έκθεση, καθώς και τα ιστορικά ντοκουμέντα όλης της 90χρονης διαδρομής του ΚΚΕ. Μικροί και μεγάλοι, βλέπουν από κοντά τα αυθεντικά αρχειακά έντυπα υλικά από το συντηρημένο Αρχείο του ΚΚΕ: χάρτες, εφημερίδες, 64 προκηρύξεις, 39 εκδόσεις του ΔΣΕ, του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και προπολεμικά υλικά του Κόμματος.

«Αριστούργημα»

«ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ! - τα λόγια του πατέρα μου 83 χρονών, αντάρτη του ΔΣΕ», διαβάζουμε σε ένα συγκινητικό κείμενο στο βιβλίο επισκεπτών. Και συνεχίζει: «Δε θα προσθέσω τίποτα άλλο. Η συγκίνηση μεγάλη και τα λόγια που γράφω τώρα (τα γράμματα εννοώ) τα έμαθα στην πολιτική προσφυγιά στις Λαϊκές Δημοκρατίες, χάρη στο ΚΚΕ. Αυτό μόνο. Η κόρη του». Και σε άλλο σημείωμα του βιβλίου: «Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολούθησα την έκθεση. Είναι καιρός έντυπα και τεκμήρια της αγωνιστικής πορείας, της δράσης και της διαδρομής του κινήματος να εμφανίζονται και να μπορεί το ευρύτερο κοινό να τα επισκεφθεί. Καλοστημένη έκθεση».

Οι εργαζόμενοι του «Ριζοσπάστη», ξεναγούνται στην έκθεση
Οι εργαζόμενοι του «Ριζοσπάστη», ξεναγούνται στην έκθεση
«Δίνονται οι βασικοί σταθμοί» της 90χρονης πορείας του ΚΚΕ, μας λέει ο Χρήστος Τσιντζιλώνης, πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ, η οποία πραγματοποίησε ομαδική επίσκεψη το περασμένο Σάββατο. Και σημειώνει: «Απ' τη μια, δίνονται η ανάπτυξη και η διάδοση των σοσιαλιστικών ιδεών και, απ' την άλλη, ο κατασταλτικός μηχανισμός της άρχουσας τάξης. Εντυπωσιάζει η ενότητα που αναφέρεται στην Αντίσταση του λαού μας, απ' το Δεκέμβρη του 1944, οι διώξεις και η τρομοκρατία του αστικού κράτους και η κορυφαία στιγμή του εργατικού κινήματος ο αγώνας του ΔΣΕ ενάντια στον αγγλικό και αμερικάνικο ιμπεριαλισμό».

Εναυσμα παραπέρα μελέτης

Κοινή είναι η αίσθηση των νέων ανθρώπων που επισκέπτονται την έκθεση. Η Κατερίνα Κολιοπούλου, φοιτήτρια Φιλοσοφικής, μας λέει ότι «σου δημιουργεί τη θέληση να διαβάσεις το σύνολο της ιστορίας του κόμματος, αλλά και των αστικών κομμάτων και να κάνεις τις συγκρίσεις». Η Ειρήνη Κουρνάρχη, φοιτήτρια Πολυτεχνείου, σημειώνει απ' την πλευρά της ότι «η νέα γενιά πρέπει να έρθει για να δούμε όλα αυτά που δε μαθαίνουμε απ' το σχολείο. Να έρθει να δει όλον αυτό τον πλούτο, που δεν είναι μόνο του ΚΚΕ, αλλά συνολικά της Ελλάδας». «Εχω συγκινηθεί πολύ», μας λέει η Γεωργία Καούκη, επίσης φοιτήτρια Φιλοσοφικής. «Ολο αυτό αποτελεί έναυσμα για να μελετήσω παραπέρα την ιστορία και τη θεωρία». Και ο Μιχάλης Κορομπίλης, σημειώνει: «Μέσα απ' την έκθεση βλέπουμε και αντιλαμβανόμαστε την επικαιρότητα του Σοσιαλισμού. Οι θυσίες και οι αγώνες αυτοί, δεν είναι απλά ιστορία, παραμένουν ζωντανοί και στο σήμερα. Δεν είναι απλά μνημόσυνο».

Δεκάδες ήταν οι επισκέπτες το περασμένο Σαββατοκύριακο. Εδώ, στιγμιότυπο από την επίσκεψη της Φιλοσοφικής Σχολής
Δεκάδες ήταν οι επισκέπτες το περασμένο Σαββατοκύριακο. Εδώ, στιγμιότυπο από την επίσκεψη της Φιλοσοφικής Σχολής
Πολλές ήταν και οι οργανωμένες επισκέψεις, το προηγούμενο τριήμερο. Αρκεί μόνο να αναφέρουμε ότι επισκέφτηκαν την έκθεση η ΠΕΑΕΑ, οι εργαζόμενοι του «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ», φοιτητές και σπουδαστές από έξι σχολές ΑΕΙ και ΤΕΙ, σύλλογοι και φορείς γειτονιάς, καθώς και Κομματικές Οργανώσεις από πέντε δήμους του Λεκανοπεδίου.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org