Τρίτη 21 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ανησυχία και ερωτηματικά για την ΕΛΒΟ

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Επίκαιρη Ερώτηση προς τους υπουργούς Εθνικής Αμυνας και Οικονομίας και Οικονομικών με θέμα «Χρηματοδότηση Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων από το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας» κατέθεσε η βουλευτής του ΚΚΕ Σοφία Καλαντίδου.

«Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων - τονίζεται στην Ερώτηση - είναι γνωστά στην κυβέρνηση, όμως, παρά τις υποσχέσεις της, δε δρομολογεί τα μέτρα που θα δώσουν λύση στο πρόβλημα της εταιρείας. Ετσι, αν και έχει εγκριθεί ειδική χρηματοδότηση 20 εκατομμυρίων ευρώ από το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας, μέχρι σήμερα, έχουν εγκριθεί και πιστωθεί μόνο 5 εκατομμύρια, ενώ για τα υπόλοιπα η κυβέρνηση σιωπά. Ικανοποιητική απάντηση για το θέμα δε δόθηκε ούτε και στην υπ' αριθμ. 4416/8-9-2008 Ερώτησή μας.

Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη βιομηχανία προκαλεί έντονη ανησυχία και πολλά ερωτηματικά σχετικά με τη βιωσιμότητά της. Η κυβέρνηση εμπαίζει με τη στάση της όχι μόνο τους εργαζόμενους της ΕΛΒΟ, αλλά και δεκάδες άλλες δορυφορικές επιχειρήσεις, που απασχολούν μεγάλο αριθμό εργαζομένων και δραστηριοποιούνται γύρω από αυτήν.

Οι κυβερνήσεις (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) έχουν σοβαρές ευθύνες για τη διαμορφούμενη κατάσταση, αλλά και για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της επιχείρησης (τον Αύγουστο του 2000, επί ΠΑΣΟΚ, το 43% των μετοχών της εταιρείας, καθώς και το μάνατζμεντ πέρασαν στην κοινοπραξία των εταιρειών ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ΑΕ ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ και ΜΕΤΚΑ ΑΕ). Ωστόσο, η ΕΛΒΟ θα μπορούσε να αποτελέσει, από κοινού με άλλες βιομηχανίας, τον ενιαίο φορέα εθνικής αμυντικής βιομηχανίας, για την υποστήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων, ούτως ώστε η Ελλάδα να απεμπλακεί από τους ευρωΝΑΤΟικούς οργανισμούς και τις πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στον τομέα των εξοπλισμών.

Ερωτώνται οι κ. υπουργοί τι μέτρα θα λάβει άμεσα η κυβέρνηση, προκειμένου:

  • Να πιστωθούν τα ποσά που υποσχέθηκε η κυβέρνηση προς την ΕΛΒΟ, ώστε να αυξηθεί η παραγωγική διαδικασία και να μην κινδυνεύουν θέσεις εργασίας.
  • Να επανέλθει η ΕΛΒΟ, υπό πλήρη έλεγχο του Δημοσίου».

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ