Παρασκευή 10 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Πλήρως ενταγμένο στους σχεδιασμούς του κεφαλαίου

Ενταγμένο στην επιδίωξη του ελληνικού κεφαλαίου να παίξει ρόλο «ρυθμιστή» στην περιοχή των Βαλκανίων και του Εύξεινου Πόντου είναι το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας (ΔΠΕ), του οποίου τη διαφήμιση επιχείρησε χτες το υπουργείο Παιδείας, με μια ειδική εκδήλωση - παρουσίαση του ιδρύματος. Πρόκειται για ένα ίδρυμα, που από τα «γεννοφάσκια» του λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και παρέχει σπουδές προσανατολισμένες στις δεξιότητες που έχει ανάγκη το κεφάλαιο για την κερδοφορία του και είναι δεμένο με την κινητικότητα - περιπλάνηση των εργαζομένων.

Στο συγκεκριμένο «μαγαζί» λειτουργούν μεταπτυχιακά προγράμματα (μάστερ) στην αγγλική γλώσσα, ενώ στη Διοικούσα Επιτροπή του συμμετέχουν δυο επιχειρηματίες! Επίσης, «είναι μεν κρατικό αλλά εισπράττει δίδακτρα», όπως είπε χαρακτηριστικά στη χτεσινή εκδήλωση ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Διεθνούς Πανεπιστημίου, Κ. Γραμμένος. Το ΔΠΕ εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, σηματοδοτώντας και με τον τόπο λειτουργίας του και τον στόχο, αφ' ενός, να αποτελέσει «πόλο έλξης» φοιτητών - πελατών από τα Βαλκάνια και, αφετέρου, «παραγωγής» στελεχών για τις θυγατρικές που ανοίγουν ελληνικές επιχειρήσεις στα Βαλκάνια.

«Κορύφωση της μεταρρύθμισής μας στο πεδίο της εξωστρέφειας», χαρακτήρισε το ΔΠΕ ο υπουργός Παιδείας, Ε. Στυλιανίδης, και πρόσθεσε ότι το ΔΠΕ «χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερη ευελιξία και ταχύτητα, εδραιώνοντας μια νέα αντίληψη, μια διαφορετική φιλοσοφία και μια σύγχρονη νοοτροπία στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης στην Ελλάδα». Πρόκειται για τη «νοοτροπία» εκείνη που προωθεί η στρατηγική της Λισαβόνας και η διαδικασία της Μπολόνια, με την ενίσχυση της κινητικότητας των φοιτητών και των εργαζομένων, με τη μετατροπή της γνώσης σε σκόρπιες και εφήμερες δεξιότητες, προσανατολισμένες στην εφαρμογή, με την πλήρη υποταγή των πανεπιστημίων στις ανάγκες της αγοράς.

Τα προγράμματα του ΔΠΕ δεν καλύπτουν επιστημονικές και μορφωτικές ανάγκες, αλλά τις ανάγκες του κεφαλαίου να στελεχώσει τις επιχειρήσεις του με εργαζόμενους, που θα έχουν «εκπαιδευτεί»... σχεδόν από τους ίδιους τους εργοδότες. Οπως σημείωσε ο Ε. Στυλιανίδης, ένας από τους στόχους του ΔΠΕ είναι «να συνδέσει την εκπαίδευση με την αγορά εργασίας, παρέχοντας προπτυχιακές ή μεταπτυχιακές γνώσεις και δεξιότητες σε στελέχη επιχειρήσεων που δρουν στην ευρύτερη αγορά της περιοχής».

Αποκαλυπτικότερος για το ρόλο του ΔΠΕ και για τις προσδοκίες των επιχειρήσεων από το ίδρυμα, ήταν ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας (ΣΒΒΕ) Γιώργος Μυλωνάς. Μιλώντας στη χτεσινή εκδήλωση, επισήμανε: «Σήμερα, 15 χρόνια μετά την έναρξη της διεθνοποίησης των επιχειρήσεών μας στις χώρες αυτές, μπαίνουμε σε φάση ωριμότητας και έχουμε πλέον την ανάγκη να λειτουργήσουμε τις επιχειρήσεις μας με στελέχη που θα έχουν καταγωγή από τη χώρα εγκατάστασης της εταιρείας μας. Αυτά τα στελέχη θέλουμε να εκπαιδεύσει το Διεθνές Πανεπιστήμιο. Στελέχη που θα έρθουν στη Θεσσαλονίκη, θα δεχτούν υψηλού επιπέδου εκπαίδευση, θα γίνουν κοινωνοί της νοοτροπίας με την οποία εργάζονται οι επιχειρήσεις μας, θα κατανοήσουν την αξία του ελληνικού πολιτισμού και των αξιών του και θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους ως άξιοι πρεσβευτές της Ελλάδας» (σ.σ. του ελληνικού κεφαλαίου!).

Οπως σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ, το ΔΠΕ πρέπει να είναι «φυτώριο ανάπτυξης στελεχών για τις επιχειρήσεις μας (...) και ταυτόχρονα θα επιδιώξει να τερματίσει τη διαιώνιση της αναντιστοιχίας μεταξύ των προγραμμάτων των ΑΕΙ της χώρας και της αγοράς εργασίας. Με τον όρο αγορά εργασίας, εννοώ κυρίως τη ζήτηση για στελέχη που θα προκύψει από τις επιχειρήσεις που έχουν έδρα τα Βαλκάνια και τις παρευξείνιες χώρες».


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ