Παρασκευή 10 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΑΘΗΤΕΣ
Δυναμικές αγωνιστικές διεργασίες σε όλη την Ελλάδα
  • Συγκεντρώσεις σήμερα σε Φλώρινα, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή
  • Μαζική κινητοποίηση χτες στο Βόλο
  • Πλήθος οι συνεδριάσεις Συντονιστικών ανά πόλη το Σαββατοκύριακο

Οι δαπάνες για την Παιδεία παραμένουν πολύ πίσω από τις ανάγκες. Οι γονείς καλούνται συνεχώς να βάλουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Οι κτιριακές υποδομές των σχολείων παρουσιάζουν τεράστια προβλήματα. Οι επιχειρήσεις αλωνίζουν και καθορίζουν το περιεχόμενο της εκπαίδευσης. Παράλληλα, οι «λύσεις» που προωθούνται από την κυβέρνηση με τη συναίνεση των κομμάτων της πλουτοκρατίας (αποκέντρωση, αξιολόγηση, διαφοροποίηση, εξεταστικό), θα κάνουν πολύ χειρότερα τα πράγματα για τη μόρφωση των παιδιών των λαϊκών οικογενειών.

Ολα αυτά τα εισπράττουν οι μαθητές από πρώτο χέρι, στο σχολείο και το σπίτι. Γι' αυτό κι αγανακτούν, γι' αυτό και κινητοποιούνται. Με τους τρόπους που εκείνοι επιλέγουν, συλλογικά, οργανωμένα, περιφρουρημένα. Δεν είναι «δικαιολογημένοι» να κινητοποιούνται μόνο οι μαθητές που στα κεφάλια τους πέφτει βροχή ή σοβάδες. Είναι όλοι οι μαθητές που βιώνουν την ασφυκτική κατάσταση σήμερα στο εκπαιδευτικό σύστημα και βάζουν στο επίκεντρο των κινητοποιήσεών τους τα πραγματικά τους προβλήματα, παλεύουν για πραγματικά δημόσιο και δωρεάν σχολείο για όλους, που θα διαμορφώνει ολοκληρωμένες προσωπικότητες, αποφασίζουν συλλογικά και συντονίζονται.

Σ' αυτό το πλαίσιο, αγωνιστικές διεργασίες ξεδιπλώνονται σε σχολεία όλης της Ελλάδας, ενώ με εντεινόμενους ρυθμούς προχωράει η σύσταση Συντονιστικών. Στην Αθήνα πολλά σχολεία αποφασίζουν αυτή βδομάδα τη συμμετοχή τους στο Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας (ΣΑΣΑ), ενώ ήδη έχουν παρθεί αποφάσεις που καλούν σε μαθητική κινητοποίηση στις 21 Οκτώβρη. Το ΣΑΣΑ θα συνεδριάσει την Κυριακή, 12 Οκτώβρη, στις 5 το απόγευμα στην αίθουσα των Λογιστών (Κάνιγγος 27), ενώ σύσκεψη στην αίθουσα της ΠΕΜΕΝ θα πραγματοποιήσει την Κυριακή στις 6 μ.μ. και το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Πειραιά.

Στη Θεσσαλονίκη το Συντονιστικό θα συνεδριάσει το Σάββατο, ενώ η κινητικότητα στους μαθητές είναι έντονη σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Στη Φλώρινα, σήμερα στις 12 το μεσημέρι, θα συγκεντρωθούν μετά από κάλεσμα του Συντονιστικού στην κεντρική πλατεία οι μαθητές του ΕΠΑΛ και των τριών Λυκείων της πόλης. Το Συντονιστικό στην Αλεξανδρούπολη επίσης καλεί τους μαθητές σε συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι έξω από το 1ο Λύκειο, ενώ και στην Κομοτηνή το Συντονιστικό πραγματοποιεί συγκέντρωση την ίδια ώρα έξω από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας.

Στη Θεσσαλία

Μαζική και γεμάτη παλμό ήταν η χτεσινή κινητοποίηση των μαθητών των ΕΠΑΛ του Βόλου και της Νέας Ιωνίας Βόλου, που με με μια δυναμική πορεία από την πλατεία Ελευθερίας στη Νομαρχία διαμαρτυρήθηκαν για την έλλειψη λεωφορείων (λίγα δρομολόγια) για τη μεταφορά τους από και προς τα σχολεία τους και τα ακριβά εισιτήρια. Η απαίτηση για πραγματικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία κυριαρχούσε στα πανό και τα συνθήματά τους και η κινητοποίησή τους «άναψε το φιτίλι» της γενικευμένης αγανάκτησης που υπάρχει στους μαθητές της περιοχής. Την προηγούμενη βδομάδα, εξάλλου, μαθητές και καθηγητές του 1ου ΕΠΑΛ Βόλου, που τελεί υπό κατάληψη για την εκρηκτική κατάσταση έλλειψης αιθουσών, είχαν κάνει σχετικό διάβημα στην αντινομάρχη, η οποία συνέστησε στο διευθυντή ...να μην εγγράφει τόσους μαθητές στο σχολείο!

Σε όλες τις πρωτεύουσες των νομών της Θεσσαλίας οι μαθητές προσανατολίζονται σε συγκρότηση Συντονιστικών μέσα στο Σαββατοκύριακο, ενώ έχει προηγηθεί σ' αυτό τον τομέα η Λάρισα, όπου το Συντονιστικό Μαθητών έχει ήδη πολύμορφο πρόγραμμα δράσης: Σήμερα καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας στη Νομαρχία, αύριο Σάββατο θα συνεδριάσει εκ νέου με τη συμμετοχή ακόμα περισσότερων σχολείων, ενώ έχει προγραμματίσει μαθητική πορεία στα μέσα Οκτώβρη και συναυλία στην πλατεία Ταχυδρομείου στις 27 Οκτώβρη.

Στην Πελοπόννησο

Σε αγωνιστικές διεργασίες βρίσκονται οι μαθητές και στην Πελοπόννησο και τη Ζάκυνθο. Στην Πάτρα, περισσότερα από 10 σχολεία βρίσκονται σε κατάληψη και το Σάββατο στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο συνεδριάζει το Συντονιστικό. Στην Καλαμάτα το Συντονιστικό Αγώνα των μαθητών που στήθηκε πέρσι βρίσκεται σε εγρήγορση καθώς πέντε Λύκεια, ένα Νυχτερινό κι ένα Γυμνάσιο τελούν υπό κατάληψη. Το ίδιο συμβαίνει και στο Τεχνικό στη Μεγαλόπολη, ενώ στη Ζάκυνθο το σχολικό συγκρότημα ΕΠΑΛ - ΕΠΑΣ βρίσκεται εκ νέου σε κατάληψη από την Τετάρτη, με αίτημα την άμεση αποκατάσταση της στατικότητας των κτιρίων, τμήματα των οποίων έχουν χαρακτηριστεί από αρμόδιες υπηρεσίες ακόμη και κατεδαφιστέα εξαιτίας του σεισμού του Απρίλη του 2006.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ