Πέμπτη 9 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ
Αφιέρωμα στον Γούντι Αλεν

Τέσσερις ταινίες («Μπανάνες», «Τα Πάντα Γύρω από το Σεξ», «Μανχάταν» και «Νευρικός Εραστής») σε ένα καθημερινό πρόγραμμα (πρώτη προβολή στις 6.30 μ.μ. και τελευταία στις 11.30 μ.μ.). Το αφιέρωμα στον Γούντι Αλεν ξεκινάει σήμερα 9/10 και θα διαρκέσει μέχρι τις 15/10/08.

Η αλήθεια είναι πως φέτος το καλοκαίρι χορτάσαμε Γούντι Αλεν. Είδαμε αρκετές επαναλήψεις και μια δυο νέες ταινίες του. Η πιο φρέσκια του «Vicky, Cristina, Barcelona» παίζεται αυτή την εβδομάδα στις αίθουσες. Εχετε, λοιπόν, κουράγιο για Γούντι Αλεν; Αν ναι, κατεβείτε στην Καλλιθέα (κινηματογράφος «Αφαία»).

Από τις τέσσερις ταινίες του αφιερώματος η καλύτερη, το δίχως άλλο, είναι το περίφημο και πολυβραβευμένο «Μανχάταν». Είναι, με λίγα λόγια, μια μικρή κοινωνιολογική μελέτη των μικροαστών καλλιτεχνών και διανοουμένων της Νέας Υόρκης. Είναι ταινία αυτοβιογραφική! Γι' αυτό και βγάζει σαρκασμό, αλλά, την ίδια στιγμή, μεγάλη κατανόηση και αγάπη. Για πολλούς, και για μένα προσωπικά, το «Μανχάταν» είναι η καλύτερη ταινία του Γούντι Αλεν.

«Οι Μπανάνες» είναι μια πολύ γελαστική, αλλά άστοχη πολιτικά ταινία. Στην προσπάθειά του να σατιρίσει τους μικροαστούς αριστερούς Αμερικανούς, παρασύρεται και παρασύρει μαζί του και τον Φιντέλ Κάστρο και την κουβανική επανάσταση. Ενας μοναχικός άνθρωπος, θέλοντας να εντυπωσιάσει την κοπέλα που επιθυμεί (εκείνη τον απορρίπτει), φεύγει για τη Λατινική Αμερική, όπου από διάφορες συμπτώσεις γίνεται η καρικατούρα του Φιντέλ Κάστρο. Στο τέλος παίρνει το κορίτσι (και δίνει τα αντικομμουνιστικά του διαπιστευτήρια).

«Τα Πάντα Γύρω από το Σεξ» είναι ταινία σπονδυλωτή. Οι πέντε ιστορίες της (που είναι τα πέντε κεφάλαια του ομότιτλου βιβλίου του Δρ. Ντέιβιντ Ρούμπεν) αναφέρονται σε πέντε σεξουαλικές... παρεκτροπές! Τα κεφάλαια του βιβλίου και της ταινίας είναι: Α) Εχουν αποτέλεσμα τα αφροδισιακά; Β) Τι είναι σοδομισμός; Γ) Γιατί κάποιες γυναίκες δυσκολεύονται να φτάσουν σε οργασμό; Δ) Οι τραβεστί είναι ομοφυλόφιλοι; Ε) Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της εκσπερμάτωσης;

Η ταινία, βέβαια, δεν είναι επιστημονική πραγματεία (το βιβλίο ήταν τέτοιο). Η ταινία είναι σάτιρα. Σε κάποιες στιγμές της άκομψη σάτιρα. Σε ένα μικρό, αλλά χαρακτηριστικό ρόλο εμφανίζεται και ο δικός μας Τίτος Βανδής.

«Ο Νευρικός Εραστής» θα ήταν η πιο καυστική και έξυπνη ταινία του Γούντι Αλεν, αν δεν υπήρχε το «Μανχάταν»! Νευρικός συγγραφέας και κωμικός ερωτεύεται την Ανι Χολ, ενώ ξυπνάει και κοιμάται με το φόβο του θανάτου. Αυτός ο φόβος, που είναι και το καταφύγιό του, στάθηκε η αφορμή να διαλύσει τη σχέση του. Η Ανι Χολ κουράστηκε μαζί του. Τον άφησε για κάποιον άλλον και μετακόμισε στην Καλιφόρνια. Ο Γούντι Αλεν προσπαθεί να τη μεταπείσει να γυρίσει!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μανχάταν(28/8/2008)
Ποιοτικές ταινίες στην Κυψέλη(30/8/2007)
Παίζοντας στα τυφλά(8/1/2006)
Ερωτικές «νευρώσεις»(28/4/2001)
Ο ανατρεπτικός Γούντι Αλεν(18/4/2001)
Επέλαση και πτώση(29/6/1996)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org