Τετάρτη 8 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ
Προτεραιότητά τους η επιχειρηματική κουλτούρα

Κήρυγμα υποταγής της νέας γενιάς στις κάλπικες αξίες του καπιταλισμού η χτεσινή ημερίδα της ΓΓΝΓ

Η σημασία που αποδίδεται στην καλλιέργεια «επιχειρηματικής κουλτούρας» στη νέα γενιά, προκειμένου ως αυριανή βάρδια της εργατικής τάξης να είναι πλήρως υποταγμένη στις επιταγές του καπιταλισμού, αναδείχτηκε χτες στην ημερίδα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς για τη «Νεανική Επιχειρηματικότητα». Η εμμονή αυτή στην επιχειρηματικότητα των νέων δεν αποσκοπεί στο να αναδειχτούν περισσότεροι νέοι επιχειρηματίες, αλλά αποτελεί εφαρμογή της στρατηγικής του μεγάλου κεφαλαίου που θέλει τους νέους να σκέφτονται και να δρουν θεωρώντας δικές τους αξίες τις κάλπικες αξίες των αφεντικών τους, της «αγοράς».

Ο ΓΓ Νέας Γενιάς Π. Σκλιάς έκανε αποτίμηση του έργου των θυρίδων νεανικής επιχειρηματικότητας, των 80 δηλαδή κέντρων πληροφόρησης που λειτουργούν σε όλη τη χώρα και παρέχουν συμβουλευτική υποστήριξη σε νέους επιχειρηματίες, σημειώνοντας ότι έγινε έναρξη 130 νέων επιχειρήσεων τον τελευταίο μήνα.

Βέβαια, σε συνθήκες κυριαρχίας του μονοπωλιακού κεφαλαίου, για κάθε 10 επιχειρήσεις που ανοίγουν, κλείνουν άλλες ...100 και υπεύθυνη για αυτό είναι η πολιτική που συνθλίβει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα λαϊκά εισοδήματα. Η τάση αυτή του καπιταλισμού δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από τις διακηρύξεις για ενίσχυση της «νεανικής επιχειρηματικότητας».

«Δεν είναι απαραίτητο ούτε αναγκαίο ο καθένας από μας να είναι επιχειρηματίας, αλλά είναι απαραίτητο όλοι να ξέρουμε πώς σκέφτεται και δρα ένας επιχειρηματίας». Ο ορισμός αυτός του «επιχειρηματικού πνεύματος», που ακούστηκε στη χτεσινή ημερίδα, είναι περισσότερο αποκαλυπτικός για το πού αποσκοπεί η όλη προσπάθεια. Γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχει πιο αποδοτικός εργαζόμενος από εκείνον που θα σκέφτεται σαν επιχειρηματίας, που θα βάζει τις ανάγκες του αφεντικού του πάνω από τις δικές του, που θα παραιτείται έτσι από κάθε δικαίωμα και διεκδίκηση, το μεγάλο κεφάλαιο έχει προτάξει την καλλιέργεια της επιχειρηματικότητας μέσα από το εκπαιδευτικό σύστημα. Ετσι, σχετικά σεμινάρια, προγράμματα, εκδηλώσεις, μαθήματα, δράσεις έχουν μπει στις βαθμίδες της εκπαίδευσης, στα ΙΕΚ, στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, από τα οποία θα βγουν και οι αυριανοί εργαζόμενοι. Μάλιστα, ο Α. Στεφανίδης, γγ της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Νέων Επιχειρηματιών, ζήτησε χτες το εκπαιδευτικό σύστημα να εξοπλίζει με το πνεύμα της επιχειρηματικότητας «από τα πρώτα σχολικά χρόνια» και σε ανάλογο πνεύμα κινήθηκαν όλοι οι ομιλητές.

Η χτεσινή ημερίδα, εκτός των άλλων, επιβεβαίωσε για μια ακόμα φορά το χαρακτήρα ενσωμάτωσης της νεολαίας που έχουν τα Τοπικά Συμβούλια Νέων, από τα οποία η πολιτεία περιμένει, λέει, τη συμβολή τους στην ανάπτυξη της «επιχειρηματικότητας», δηλαδή τη συμβολή τους στην υποταγή της νεολαίας...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ