Τετάρτη 8 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Πιέζει για την «αξιολόγηση» με όρους της αγοράς

Με οικονομικούς εκβιασμούς και πιέσεις, κυβέρνηση και ΕΕ προσπαθούν να προωθήσουν την «αξιολόγηση» της ανώτατης εκπαίδευσης, δηλαδή το συνολικό έλεγχο των ιδρυμάτων για το βαθμό υποταγής τους στις αναδιαρθρώσεις της Μπολόνια. Η εφαρμογή της «αξιολόγησης» είναι κομβικό σημείο των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων, καθώς η «ποιότητα» μετριέται με τους όρους της αγοράς, ενώ οι διαδικασίες και τα πορίσματα της «αξιολόγησης» γίνονται μοχλός προώθησης της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας των ΑΕΙ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η «αξιολόγηση» σκοντάφτει στα Ιδρύματα και τα Τμήματα, καθώς συναντά αξιοσημείωτη αντίδραση από φοιτητές και πανεπιστημιακούς. Ωστόσο, το υπουργείο, η κυβέρνηση και βέβαια η ΕΕ παίρνουν τα «μέτρα τους» και προχωρούν σε εκβιασμούς απέναντι στα ιδρύματα.

Σε αυτό το πνεύμα κινείται και επιστολή του George Kintzele, προϊστάμενου μιας διοικητικής μονάδας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τον Ειδικό Γραμματέα του υπουργείου παιδείας, Γ. Πανδρεμένο, σχετικά με την κοινοτική χρηματοδότηση. Η συγκεκριμένη επιστολή κοινοποιήθηκε σε συνέλευση Τομέα στο Τμήμα Χημείας του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, προκειμένου να «πειστούν» οι διδάσκοντες να εφαρμόσουν την «αξιολόγηση», διαφορετικά δε θα εγκριθεί πρόγραμμα για την κατασκευή νέου κτιρίου του πανεπιστημίου. Δε θα καλυφθούν, δηλαδή, στοιχειώδεις ανάγκες αν δεν υποκύψει το ίδρυμα στις αναδιαρθρώσεις. Εχει προηγηθεί ο εκβιασμός για την εφαρμογή της αξιολόγησης από τον περιφερειάρχη Ηπείρου, ο οποίος σε σύσκεψη για το ΕΣΠΑ, απείλησε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ότι δεν πρόκειται να πάρει ούτε ευρώ από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ αν δεν εφαρμόσουν όλα τα Τμήματα την «αξιολόγηση» (βλ. «Ρ», 30/9/2008).

Οπως σημειώνεται στην επιστολή που δόθηκε στη συνέλευση του Τμήματος Χημείας, η πλήρης εφαρμογή του νόμου της «αξιολόγησης» «αποτελεί, για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απαραίτητη προϋπόθεση για τη συγχρηματοδότηση από τα επιχειρησιακά προγράμματα του ΕΣΠΑ - και ιδιαίτερα από το πρόγραμμα "Εκπαίδευση και διά βίου μάθηση" (...) Να προβείτε σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, ώστε οι ενδιαφερόμενοι φορείς να ενημερωθούν εγκαίρως για την ανάγκη άμεσης ενεργοποίησής τους, προκειμένου να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των νομοθετικών αυτών διατάξεων πριν την ένταξη οποιουδήποτε έργου τους στα επιχειρησιακά προγράμματα 2007 - 2013.

Εξάλλου, η Διαχειριστική Αρχή του προγράμματος «Εκπαίδευση και Διά βίου μάθηση» θα πρέπει να συμπεριλάβει στην ετήσια έκθεση υλοποίησης ενημέρωση σχετικά με την πρόοδο εφαρμογής του νόμου από τις ακαδημαϊκές μονάδες που δέχονται χρηματοδότηση από το πρόγραμμα, καθώς και σε ό,τι αφορά τα κριτήρια, με βάση τα οποία η Διαχειριστική Αρχή θα κρίνει τη συμμόρφωσή τους προς το θεσμοθετημένο σύστημα διασφάλισης ποιότητας. Από την πλευρά μας, εκτιμούμε ότι η συμμόρφωση αυτή δε θα πρέπει να θεωρείται ότι υφίσταται και κατά συνέπεια η συγχρηματοδότηση έργων δε θα πρέπει να εγκρίνεται πριν την ολοκλήρωση από τις ακαδημαϊκές μονάδες της πρώτης έκθεσης εσωτερικής αξιολόγησης καθώς και πριν τη σύνταξη ενός χρονοδιαγράμματος εφαρμογής του συνόλου των σταδίων αξιολόγησης».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ