Τετάρτη 8 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σφυρίζουν κλέφτικα για τα αποθεματικά

Σφυρίζουν... κλέφτικα στην κυβέρνηση για την κατάσταση που βρίσκονται τα αποθεματικά των Ταμείων τα οποία με σύμφωνη γνώμη κυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και με τους σχετικούς νόμους που έχουν εναλλάξ ψηφίσει, έχουν οδηγηθεί στο χρηματιστήριο. Απαντώντας σε σχετική Ερώτηση χτες η υπουργός Απασχόλησης, προσποιήθηκε ότι δεν κατάλαβε και επανέλαβε ότι οι ασφαλιστικοί οργανισμοί δεν έχουν εκτεθεί σε «επικίνδυνα τοξικά προϊόντα». Ομως το πρόβλημα για τα Ταμεία είναι υπαρκτό και μπορεί να πάρει διαστάσεις χιονοστιβάδας. Διότι τα Ταμεία ακόμα και αν δεν έχουν τοποθετήσει σε «τοξικά» προϊόντα - αυτό μέλλει να το δούμε - το σίγουρο είναι ότι το 20% των αποθεματικών τους είναι τοποθετημένα σε μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στις 31/12/2005 - τα πιο πρόσφατα - του υπουργείου, που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, σχεδόν 5 δισ. ευρώ είναι σε μετοχές και 1,350 δισ. ευρώ σε αμοιβαία. Το ποσό αυτό ενδέχεται να είναι μεγαλύτερο για την επόμενη διετία. Και μένει τώρα να δούμε πού έχει κατρακυλήσει η αξία αυτών των μετοχών και αμοιβαίων με δεδομένο ότι μόνο μέσα στο 2008 το χρηματιστήριο έχει χάσει πάνω από τη μισή του αξία.

Η υπουργός έκανε λόγο για «λογιστική αποτίμηση», μόνο που τα λεφτά από τις εισφορές των εργαζομένων που σπρώχτηκαν στον τζόγο δεν είναι καθόλου λογιστικά, είναι πολύ συγκεκριμένα. Είναι ο κόπος και ο ιδρώτας τους. Είναι η ελπίδα για τη σύνταξή τους. Και αυτό τον ιδρώτα η κυβέρνηση της ΝΔ τον σκόρπισε στον τζόγο. Οπως ακριβώς έκανε και το ΠΑΣΟΚ την τριετία 1999 - 2002, κατά την οποία εξαερώθηκαν και πάλι δισεκατομμύρια ευρώ.

Από πίτα που δεν τρως...

Προχτές, ο επί των Οικονομικών αρμόδιος υπουργός της κυβέρνησης, ο κ. Αλογοσκούφης, κατέθεσε στη Βουλή το προσχέδιο για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2009, με τον οποίο θα επιχειρηθεί ακόμη μεγαλύτερο «γιουρούσι» στις τσέπες των λαϊκών νοικοκυριών, τόσο από τους ιδιώτες μεγαλοεπιχειρηματίες (που ανεβάζουν ανεξέλεγκτα τις τιμές), όσο και από το κράτος (που αυξάνει προκλητικά φόρους - τέλη και εν γένει τις τιμές σε φορείς και υπηρεσίες που αποφασίζει η εκάστοτε κυβέρνηση).

Ωστόσο, επιχειρώντας να εμφανίσει το «άσπρο - μαύρο», ο υπουργός - παρουσιάζοντας στους δημοσιογράφους το ίδιο ντοκουμέντο - επικαλέστηκε τις «σημαντικές επιτυχίες» και «επιδόσεις» στον τομέα της οικονομίας που είχε η ΝΔ από το 2004 - που ανέλαβε την κυβερνητική εξουσία - μέχρι σήμερα για να δικαιολογήσει τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής. Ανάμεσα στους δείκτες που επικαλέστηκε ο υπουργός Οικονομίας, για να τεκμηριώσει τις επιτυχίες της κυβέρνησης, ήταν και η σημαντική αύξηση του «κατά κεφαλήν ΑΕΠ».

Σύμφωνα με τον υπουργό, «το κατά κεφαλήν ΑΕΠ εκφρασμένο σε μονάδες Σταθερής Αγοραστικής Δύναμης αυξήθηκε το 2007 στο 97,3% του μέσου όρου της ΕΕ των "27", από 92,3% που ήταν το 2003».

Ούτε λίγο - ούτε πολύ, δηλαδή, ο υπουργός υποστηρίζει πως η μεγάλη αύξηση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ στα τελευταία 5 χρόνια βελτίωσε σημαντικά το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων, υπονοώντας πως από την αύξηση του εγχώριου πλούτου (ΑΕΠ) έγιναν «πλουσιότεροι» ΟΛΟΙ οι Ελληνες!

... τι σε νοιάζει κι αν καεί;

Με το ίδιο επιχείρημα, ο κύριος υπουργός προσπάθησε να βγάλει «λάδι» και την Ευρωπαϊκή Ενωση, με την οποία η ελληνική κυβέρνηση, όπως και οι άλλες κυβερνήσεις των χωρών - μελών της συναποφασίζουν τις εφαρμοζόμενες αντιλαϊκές πολιτικές.

Επιχειρώντας, λοιπόν, να χρυσώσει το «χάπι» της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής, ο υπουργός ανέφερε πως με την αύξηση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ από 92,3% το 2003 στο 97,3% το 2007 εκπληρώθηκε και ο στόχος για τη σύγκλιση της Ελλάδας με την ΕΕ. «Αυτό - είπε - σημαίνει ουσιαστική και πραγματική σύγκλιση».

Μόνο που ο κύριος Αλογοσκούφης παραβλέπει το γεγονός ότι από την πίτα του ΑΕΠ, η ολιγαρχία του πλούτου τρώει το μεγαλύτερο κομμάτι και η συντριπτική πλειοψηφία του λαού (οι εργαζόμενοι και άλλα λαϊκά νοικοκυριά) μοιράζονται μεταξύ τους τα «ψίχουλα». Κι αυτό, γιατί το μέσο κατά κεφαλήν ΑΕΠ προκύπτει αν διαιρέσουμε το σύνολο των ετήσιων εισοδημάτων μερικών δεκάδων χιλιάδων πλουσίων (που ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες ή και δεκάδες εκατομμύρια ευρώ) και των υπόλοιπων Ελλήνων (που ανέρχονται σε μερικές χιλιάδες ευρώ) με το συνολικό πληθυσμό της Ελλάδας.

Ετσι εξηγείται και το γεγονός ότι, χρόνο με το χρόνο, αυξάνει η οργή και αγανάκτηση των εργαζομένων και εν γένει των λαϊκών νοικοκυριών, που βλέπουν το βιοτικό τους επίπεδο να μένει στάσιμο ή και να υποβαθμίζεται, καθώς όλη η αύξηση της πίτας του ΑΕΠ μετατρέπεται σε κέρδη και υπερκέρδη που καρπώνεται η πλουτοκρατία. Εδώ, για τους ανθρώπους του μόχθου και της δουλειάς, που υφίστανται τις συνέπειες των γαλαζοπράσινων πολιτικών μονόπλευρης λιτότητας, ισχύει το γνωστό «από πίτα που δεν τρως τι σε νοιάζει κι αν καεί;»...

ΣΥΝεταιρισμός διαχείρισης

Μοιάζει σαν μια καλοστημένη επιχείρηση. Ερχονται πρώτα οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν αδυναμία αυτοδύναμης κυβέρνησης, τόσο από τη ΝΔ όσο και από το ΠΑΣΟΚ. Στη συνέχεια ακολουθούν συνεντεύξεις και άρθρα όπου στελέχη του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο για τη δυνατότητα σχηματισμού στο μέλλον κυβερνήσεων συνεργασίας. Ουσιαστικά ζεσταίνουν μια κρύα «σούπα» διαχείρισης του καπιταλισμού με σοσιαλδημοκρατικό μανδύα, που έχει κατά καιρούς σερβιριστεί σε άλλους λαούς και καταδικάστηκε στις συνειδήσεις τους. Είναι φανερό ότι επιχειρείται να παρέμβουν και να διαμορφώσουν το πολιτικό κριτήριο του λαού, εντός των πλαισίων του καπιταλισμού, χειραγωγώντας και εμποδίζοντας να εκφραστεί αυτό που είναι το πραγματικό ζητούμενο και αναγκαίο, η λαϊκή ενεργοποίηση για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Ολα αυτά δείχνουν ότι το αστικό πολιτικό σύστημα έχει πρόβλημα και οι στυλοβάτες του σπεύδουν να προλάβουν. Από τη μια προσπαθούν να βάλουν αναχώματα στην καπιταλιστική σήψη. Ετσι, το ΠΑΣΟΚ καταγγέλλει τον «καπιταλισμό καζίνο» και ο ΣΥΡΙΖΑ αφορίζει τη «νεοφιλελεύθερη διαχείριση» και σπέρνει αυταπάτες στο λαό για μιαν άλλη διαχείριση. Απώτερος στόχος και των δύο να μη φτάσουν οι επιπτώσεις της κρίσης στο πολιτικό εποικοδόμημα. Από την άλλη, επιχειρούν με νύχια και με δόντια να στήσουν εναλλακτικές «λύσεις» διακυβέρνησης και διαχείρισης αυτού του άκρως εκμεταλλευτικού και ληστρικού οικονομικού συστήματος, που είναι το ορμητήριο της πλουτοκρατίας ενάντια στις εργατικές κατακτήσεις και τα λαϊκά δικαιώματα.

Η συνεργασιολογία που καλλιεργείται από στελέχη του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, παράλληλα με την εκλογολογία αλλά και ανεξάρτητα από αυτή, σε καμία περίπτωση δεν αφορά τα λαϊκά προβλήματα, ούτε την αναζήτηση διεξόδου και φιλολαϊκών λύσεων. Η αγωνία τους είναι να βρουν τρόπους εξαπάτησης του λαού, να τον εγκλωβίσουν και να διαχειριστούν την ολοένα εντεινόμενη δυσαρέσκειά του ώστε αυτή να μην εκφραστεί ως αμφισβήτηση του συστήματος. Η συντήρηση και η αναπαραγωγή της συνεργασιολογίας ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ αποβλέπει στον εγκλωβισμό των λαϊκών στρωμάτων σε αδιέξοδα διαχειριστικά ψευτοδιλήμματα «διόρθωσης» της φτώχειας και όχι βέβαια κατάργησής της.

Στόχος τους ο αφοπλισμός των εργαζομένων από την αγωνιστική αναζήτηση πολιτικής λύσης ενάντια στις πολιτικές που εκπορεύονται από τον ευρωμονόδρομο. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο τις τελευταίες μέρες έχει ανοίξει, μέσω του Τύπου, ένας άτυπος διάλογος μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, με αντικείμενο μια μελλοντική κυβερνητική συνεργασία, που αντικειμενικά προλειαίνει το έδαφος για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ο ένας μετά τον άλλο σπεύδουν να βάλουν στο τραπέζι την ατζέντα της συνεργασίας, επικεντρώνοντας σε μια αντικυβερνητική - αντινεοφιλελεύθερη κριτική, για μια σοσιαλδημοκρατική εκδοχή διαχείρισης της κρίσης μέσω της κυβερνητικής εξουσίας.

Επειδή ακριβώς στο λαό απευθύνονται, αυτόν επιδιώκουν να εγκλωβίσουν και να εξαπατήσουν για μια ακόμα φορά, η ακύρωση και η ανατροπή αυτών των σχεδίων είναι λαϊκή υπόθεση. Αυτό μπορεί να γίνει με τη μαζική στήριξη της πραγματικά εναλλακτικής λύσης που προτείνει το ΚΚΕ. Δεν υπάρχουν περιθώρια για αυταπάτες, τα όρια έχουν ξεπεραστεί. Σήμερα η ανταπόκριση στο κάλεσμα του Κόμματος προς τους μισθωτούς, τους αγρότες, τους μικροεπαγγελματίες και τα ευρύτερα στρώματα, να εγκαταλείψουν τα κόμματα της πλουτοκρατίας και να ακυρώσουν τα «εναλλακτικά» σενάρια διαιώνισης της εξουσίας της, αποτελεί μονόδρομο για όλο το λαό και την πολιτική διέξοδο σε όφελός του.


Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ

Εγγυήσεις για τα κέρδη του κεφαλαίου...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΑΥΤΟ ΠΛΕΟΝ δεν είναι κυβέρνηση, είναι κανονικότατο σίριαλ, με σκηνοθέτη, ηθοποιούς και σκηνικά.

Συνέπεσε, μάλιστα, και με την έναρξη των περισσότερων τηλεοπτικών προγραμμάτων.

Το σενάριο: Ο Καραμανλής επισκέπτεται αιφνιδιαστικά το υπουργείο Ανάπτυξης, ο Φώλιας ξαφνιάζεται και όλοι μαζί προσπαθούν για το καλό του καταναλωτή.

Ο Φώλιας «παρεμβαίνει», ο Καραμανλής επιβλέπει και όλα πάνε ρολόι. Ολα υπό έλεγχο.

Μόνο ένα πράγμα είναι ...ανεξέλεγκτο: Οι τιμές των προϊόντων, αφού ελεύθερη αγορά έχουμε κι ο καθένας πουλάει ό,τι θέλει, όσο θέλει.

Οσο για το μισθωτό, είναι ελεύθερος επίσης να αγοράσει ό,τι «τραβάει η ψυχή του», αρκεί να ...του φτάνει ο μισθός του γι' αυτό.

`Η να «φεσωθεί» με καταναλωτικά δάνεια, τα οποία τα αγαπημένα μας (και προσφάτως «εγγυημένα») τραπεζικά ιδρύματα ξέρουν πολύ καλά πώς να παίρνουν πίσω.

Πώς να το χαρακτηρίσεις, όμως, αυτό το σίριαλ; Κωμωδία ή τραγωδία; Και τα δυο, ταυτόχρονα, είναι, αλλά αν το καλοσκεφτείς μόνο να εξοργιστείς μπορείς.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ ...πολλές εγγυήσεις πέφτουν κι αυτό δεν είναι καλό. Το μήνυμα που έρχεται από παντού είναι ένα: Μην ανησυχείτε.

Γι' αυτό ακριβώς ο κόσμος ανησυχεί. (Είναι σαν να ακούς την Φάνη Πετραλιά να εγγυάται πως δε θα μειωθούν οι συντάξεις).

Η κυβέρνηση εγγυάται τις καταθέσεις (με την αντιπολίτευση να υπερθεματίζει), οι τράπεζες τη λειτουργία τους και οι ασφαλιστικές εταιρείες τα συμβόλαια.

Εμείς, δυστυχώς, ένα μόνο πράγμα μπορούμε να σας εγγυηθούμε: Πως ό,τι ζημιά και να πάθουν αυτοί, θα την πληρώσουν μισθωτοί, συνταξιούχοι και μικροεπαγγελματίες.

Είναι, βλέπετε, το μόνο που με ασφάλεια μπορεί να προβλέψει κανείς και, μάλιστα, εξαιτίας της μακρόχρονης (και πικρής) πείρας.


Γρηγοριάδης Κώστας

Ευτελισμός λέξεων και εννοιών

Γρηγοριάδης Κώστας

Για γέλια είναι η πρόταση νόμου που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ για τη στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων. Ακριβώς γιατί πρόκειται για ψίχουλα και παροχές πτωχοκομείου, που μόνο οργή προκαλούν. Στην πραγματικότητα πρόκειται για εξαγγελίες που εντάσσονται στις εξετάσεις «υπευθυνότητας» που δίνει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ στην πλουτοκρατία. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που αντιδρά η κυβέρνηση χαρακτηρίζοντας «ασχεδίαστες υποσχέσεις» τις εξαγγελίες του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με το κοστολόγιο που κάνει το κυβερνητικό επιτελείο στα μέτρα του ΠΑΣΟΚ, «θα κόστιζαν στον Ελληνα φορολογούμενο, μόνο για μια χρονιά, σχεδόν ένα δισεκατομμύριο εννιακόσια εκατομμύρια ευρώ», όπως είπε χτες ο Ευ. Αντώναρος. Δηλαδή, ούτε καν το ένα έκτο των κερδών που είχαν το 2007 οι 300 εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο. Το ερώτημα ωστόσο είναι άλλο. Πού τον βλέπει ο Γ. Παπανδρέου τον «άλλο δρόμο» και την «ανατροπή» στην πολιτική με τέτοιες προτάσεις; Στην πραγματικότητα, το μόνο που επιδιώκει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ είναι να ευτελίσει λέξεις και έννοιες, όπως η ανατροπή, να τις ευνουχίσει αφαιρώντας το επαναστατικό περιεχόμενό τους. Το καλό είναι ότι πλέον ολοένα και περισσότεροι δε δίνουν σημασία στα λεγόμενά τους.

Δαπάνες πολύ κάτω των αναγκών

Παιχνιδάκια με τα νούμερα και τα ποσοστά κάνουν οι κυβερνώντες, προκειμένου να παρουσιάσουν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, αυξημένες τις δαπάνες για την Παιδεία. Μόνο που η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση παραμένει απόλυτα προσηλωμένη στην πολιτική της υποχρηματοδότησης της Παιδείας, ως μοχλό για να σπρώξει σχολεία και ΑΕΙ στην ιδιωτικοοικονομική και επιχειρηματική λειτουργία.

Με βάση αυτή ακριβώς τη λογική κινείται και η σχεδιαζόμενη χρηματοδότηση της Παιδείας για την επόμενη χρονιά, μια χρηματοδότηση όχι μόνο πολύ κάτω από τις πραγματικές ανάγκες, αλλά κάτω ακόμα και από αυτές τις διακηρύξεις του υπουργείου Παιδείας.

Οι σχετικές δαπάνες στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2009 (τακτικός προϋπολογισμός και Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) υπολογίζονται στο 10,89% των συνολικών κρατικών δαπανών, ενώ το 2008 ήταν 10,91%. Αντίστοιχα, σε σχέση με το ΑΕΠ, οι δαπάνες για την Παιδεία υπολογίζονται στο 3,069% για την επόμενη χρονιά, ενώ φέτος ήταν 3,087%.

Αυτή η μείωση των δαπανών για την Παιδεία στο σύνολο των δαπανών, αντιστοιχεί σε 45,5 εκ. ευρώ. Ανεξάρτητα, όμως, από νούμερα και ποσοστά, η πραγματικότητα είναι ότι μιλάμε για δαπάνες που υπολείπονται πάρα - πάρα πολύ από τις σύγχρονες ανάγκες.

Φτηνός λαϊκισμός και το σύστημα αλώβητο

Την «άμεση ενεργοποίηση του ταμείου Αλληλεγγύης - αρχικώς ατυχώς βαπτισθέν ως ταμείου φτώχειας - με αδιάλειπτη χρηματοδότηση» ζητά ο ΛΑ.Ο.Σ. Μάλιστα, «προτείνει, ως μία πηγή καθημερινής ενίσχυσης του εν λόγω χρησιμότατου ταμείου τη στρογγυλοποίηση όλων των διοδίων (Αττική οδός 2,70, εθνική οδός 2,80 κλπ.). Και το ποσόν της στρογγυλοποίησης να οδηγείται απευθείας στο ταμείο Αλληλεγγύης (...) Γλιτώνουμε ουρές και αναμονές που σπάνε τα νεύρα και ταυτοχρόνως συνδράμουμε τους κοινωνικά αδικημένους».

Τι να σχολιάσεις απ' αυτό; Τη λογική Φρειδερίκης, για «φιλόπτωχα ταμεία» και στήριξη «απόρων κορασίδων» - ασπιρίνες μπροστά στα δεινά που σπέρνει ο καπιταλισμός, αλλά μένει στο απυρόβλητο από το κόμμα του Καρατζαφέρη; Την αποδοχή ιδιωτικοποίησης (και) των εθνικών οδών, έργα και δρόμοι για τα οποία ο λαός έχει χρυσοπληρώσει δυο και τρεις φορές; Τις παραπέρα αυξήσεις που ζητά, οι εργαζόμενοι να στριμωχτούν κι άλλο μήπως κι εξοικονομηθούν μερικά ψίχουλα, ενώ τα μεγάλα κομμάτια της πίτας μένουν ατόφια να τα νέμονται οι μεγαλοκαρχαρίες; ΛΑ.Ο.Σ. είναι αυτός, για τη συντήρηση της εφαρμοζόμενης φιλομονοπωλιακής πολιτικής θα πασχίζει.

Το «πατριωτικό καθήκον»

Θα θυμόσαστε τις μεγαλοστομίες και του ίδιου του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή και του υπουργού Μεταφορών - Επικοινωνιών Κ. Χατζηδάκη, οι οποίοι δήλωσαν δημόσια ότι θεωρούν «πατριωτικό τους καθήκον» τη διάλυση και παράδοση της δημόσιας περιουσίας του ομίλου της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» (ΟΑ) στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Θα θυμόσαστε, επίσης, ότι κεντρικό επιχείρημα και της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ, όπως και των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, είναι ότι δεν μπορεί να παραμένει σε λειτουργία μια εταιρεία που διαρκώς «παράγει τεράστια ελλείμματα».

Εμείς εδώ θα σταθούμε μόνο σε μια λεπτομέρεια: Τα επίσημα στοιχεία από την ίδια την εταιρεία, που κατέθεσαν οι τεχνικοί της «Ολυμπιακής», αποδεικνύουν ότι τα τελευταία 3,5 χρόνια δαπανήθηκαν για την ενοικίαση πέντε αεροπλάνων κονδύλια που αντιστοιχούν στην αγορά 15 αεροπλάνων!

Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από την ίδια την εταιρεία και υπάρχουν και στο προσωπικό ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του υπουργού, που επιτελεί το «πατριωτικό του καθήκον». Κάθε άλλο σχόλιο περιττεύει...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Τα νησιά χωρίς βαπόρια

Τα νησιά σταδιακά αρχίζουν να βιώνουν την εγκατάλειψη και την απομόνωση. Οι εφοπλιστές έχουν θέσει το μισό ακτοπλοϊκό στόλο εκτός δρομολογίων, έδεσαν, δηλαδή, τα βαπόρια. Περίπου 2.000 ναυτεργάτες βρίσκονται στον αέρα, απλήρωτοι. Από αυτούς, άλλοι είναι πεταγμένοι στη στεριά και άλλοι εγκαταλειμμένοι μέσα στα πλοία και, μάλιστα, ορισμένοι χωρίς τροφή και νερό. Ακόμα και οι ναυτεργάτες που βρίσκονται στα πλοία, τα οποία προς το παρόν παραμένουν εν κινήσει, αντιμετωπίζουν τη σύνθλιψη των εργασιακών τους δικαιωμάτων, το κουρέλιασμα της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας Ακτοπλοΐας.

Την εικόνα που εμφανίζουν αυτήν την περίοδο οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες δεν μπορούν να αποκρύψουν τα «μαγειρεμένα» στοιχεία του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, που «δίνει» 18 αποδρομολογημένα πλοία. Κι αυτό όταν μεγάλα λιμάνια της χώρας, όπως του Πειραιά, του Λαυρίου, έχουν γεμίσει από ακινητοποιημένα πλοία. Την πραγματικότητα δεν μπορούν να συγκαλύψουν ούτε οι εργοδοτικοί κυβερνητικοί συνδικαλιστές της ΠΝΟ, που, για να ανοίξουν το δρόμο στα αφεντικά τους, μιλούν για «μεμονωμένα περιστατικά». Η κατάσταση που διαμορφώνεται στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες είναι εφιαλτική για ναυτεργάτες, ταξιδιώτες και νησιώτες.

Η παράνομη ακινητοποίηση των πλοίων είναι μέρος της γενικευμένης επίθεσης των εφοπλιστών. Η πολιτική που ράβεται στα μέτρα τους διαχρονικά από τις κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, αλλά και σε επίπεδο ΕΕ, τα «τρελά» προνόμια που τους έχουν προσφέρει μέχρι τώρα και οι «χοντρές» επιδοτήσεις που από το 2001 έως το 2008 έχουν φτάσει τα 226 εκατομμύρια ευρώ - και τώρα ετοιμάζεται «πακέτο» με άλλα περίπου 100 εκατ. ευρώ - τους έχουν ανοίξει την όρεξη και τα «θέλουν όλα». Επιδιώκουν να επιβάλουν πλέον ντε φάκτο την πλήρη εφαρμογή του Κανονισμού 3577/92 της ΕΕ, που έχουν προσυπογράψει και με τα δύο τους χέρια ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, αλλά και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Η επιδίωξη των εφοπλιστών σημαίνει στην πράξη ότι 10μηνη επάνδρωση και 10μηνη δρομολόγηση των ακτοπλοϊκών πλοίων τέλος! Οι εφοπλιστές θα δρομολογούν τα πλοία τους όπου και όποτε τους συμφέρει, με ναυτεργάτες λίγους και «φτηνούς».

Η δράση του εφοπλιστικού κεφαλαίου στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες αποδεικνύει με τρόπο αδιάψευστο ότι η εξυπηρέτηση των λαϊκών συμφερόντων είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με την πολιτική της ελευθερίας του κεφαλαίου, με την κερδοφορία των εφοπλιστών. Επιβεβαιώνει καθημερινά το ΚΚΕ και τα ταξικά ναυτεργατικά συνδικάτα ότι οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες δεν μπορούν να είναι στα χέρια των εφοπλιστών. Το συμπέρασμα βγαίνει αβίαστα. Απέναντι στη συντονισμένη έφοδο εφοπλιστών, πολιτικών και συνδικαλιστικών τους εκπροσώπων, ναυτεργάτες, νησιώτες, συνολικά οι εργαζόμενοι πρέπει να προτάξουν τη δική τους συντονισμένη απάντηση, το δικό τους ενιαίο μέτωπο πάλης. Ικανό να ανακόψει την επίθεση και με προοπτική την ανατροπή της πολιτικής που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των εφοπλιστών, με προοπτική τη Λαϊκή Εξουσία, τη Λαϊκή Οικονομία, που θα έχει τη δύναμη να πάρει τα πλοία από τα χέρια των εφοπλιστών, να διαμορφώσει τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες με βάση τα λαϊκά συμφέροντα, με βάση τις ανάγκες αυτών που παράγουν τον πλούτο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ