Σάββατο 4 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΜΟΝΗ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ
Προσπάθειες αποστασιοποίησης από το σκάνδαλο

Σπύρος Χαλβατζής: Να ανακληθούν όλες οι αποφάσεις, όλες οι μεταβιβάσεις, όλες οι ανταλλαγές που έγιναν για τη μεταβίβαση δημόσιας περιουσίας

Προσπάθειες να αποστασιοποιηθεί από το σκάνδαλο με την παραχώρηση δημόσιας γης στη Μονή Βατοπεδίου κάνει η κυβέρνηση. Ετσι, χτες ο υφυπουργός Οικονομικών Α. Μπέζας ανακοίνωσε από τη Βουλή ότι υπογράφτηκε υπουργική απόφαση με την οποία ανακαλούνται, με αναδρομική ισχύ, όλες οι αποφάσεις των τότε υφυπουργών Οικονομικών με τις οποίες είχαν γίνει αποδεκτές οι γνωμοδοτήσεις που δημιούργησαν κυριότητα γης στη Μονή Βατοπεδίου και ανακαλούνται και τα πρωτόκολλα παράδοσης των συγκεκριμένων εκτάσεων στη Μονή. Ο υφυπουργός είπε ότι μετά τη χτεσινή υπουργική απόφαση, στη σχετική δίκη που θα γίνει το Δεκέμβρη το ελληνικό δημόσιο θα παρουσιαστεί για να υπερασπιστεί την ιδιοκτησία του, ενώ για τη Μονή Τοπλού στην Κρήτη ανέφερε ότι ήδη έχει δοθεί εντολή να διενεργηθεί διαχειριστικός έλεγχος.

Αναφερόμενος στο φορολογικό καθεστώς των μονών του Αγίου Ορους ο Α. Μπέζας είπε ότι αυτές δεν έχουν υποβάλει δήλωση ακινήτων (το γνωστό ως Ε9) και ανακοίνωσε ότι αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη διασταύρωση στοιχείων για να προσδιοριστούν τα νομικά πρόσωπα (αφορά και στις Μονές) που δεν έχουν υποβάλει δήλωση τέλους ακινήτου περιουσίας. Εάν, είπε, διαπιστωθεί ότι δεν έχει υποβληθεί η δήλωση θα τους καταλογιστούν οι προσαυξήσεις που προβλέπει η νομοθεσία.

Οι ανακοινώσεις του υφυπουργού έγιναν κατά τη διάρκεια συζήτησης σχετικής Επερώτησης βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Σε παρέμβασή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής ζήτησε να ανακληθούν όλες οι αποφάσεις, όλες οι μεταβιβάσεις, όλες οι ανταλλαγές που έγιναν για τη μεταβίβαση δημόσιας περιουσίας γιατί, όπως είπε, πολλές από αυτές κρύβουν συνειδητό δόλο και μόνο από το γεγονός ότι ορισμένες από αυτές τις ανταλλαγές είναι υποτιμημένες στο 1/10 περίπου της αξίας τους.

Είναι καιρός, τόνισε, δάση, βουνά, λίμνες, ακτές να περάσουν στο κράτος γιατί είναι λαϊκή περιουσία και κανένας δεν μπορεί να έχει ιδιοκτησία σε αυτές τις εκτάσεις, ούτε τα μοναστήρια, ούτε οι εκκλησίες, ούτε διάφοροι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Ο Σπ. Χαλβατζής υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ με Ερωτήσεις του στη Βουλή, από το 1999 και στη συνέχεια το 2001, ζητούσε να χαρακτηριστεί ως εθνικό πάρκο η περιοχή που διεκδικούσε η Μονή Βατοπεδίου στη λίμνη Βιστονίδα και υπογράμμισε ότι οι σχετικές αποφάσεις για τη μεταβίβαση δημόσιας γης στη Μονή έχουν την υπογραφή τόσο του Α. Φωτιάδη (ΠΑΣΟΚ) όσο και του Ε. Μπασιάκου (ΝΔ).

Το πρόβλημα, συνέχισε, δεν είναι μόνο το Βατοπέδιο, αυτό είναι η κορυφή του παγόβουνου που έδωσε τη δυνατότητα «να βγουν στην επιφάνεια πολλά εξόφθαλμα πράγματα, εγκληματικές πραγματικά πράξεις σε βάρος του ελληνικού δημοσίου και της περιουσίας του ελληνικού λαού».

Είναι ενδεικτικό, είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, ότι διάφορες Μονές διεκδικούν σήμερα χιλιάδες στρέμματα στη Χαλκιδική, στα Μετέωρα, στη Θεσσαλία, στην Αργολίδα, στην Αρκαδία, στον Ολυμπο, στη Μαγνησία, στο Περιστέρι, στην Πετρούπολη και αλλού.

Ολα αυτά, κατήγγειλε, εκπορεύονται από τη λογική του κέρδους και της κερδοσκοπίας στη γη για την οποία έχουν ευθύνη οι κυβερνήσεις τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ.

Είναι, τόνισε ο Σπ. Χαλβατζής, ώριμο πλέον το αίτημα του χωρισμού της Εκκλησίας από το κράτος και τόνισε ότι πρέπει η περιουσία της Εκκλησίας και οι οικονομικές της δραστηριότητες να φορολογούνται.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ