Σάββατο 4 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να βάλουμε τον πήχη όσο γίνεται πιο ψηλά

Στο κατάμεστο κλειστό γυμναστήριο του Αγίου Κηρύκου μίλησε την Πέμπτη το βράδυ η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Ασφυκτικά γεμάτο το κλειστό γυμναστήριο στον Αγιο Κήρυκο
Ασφυκτικά γεμάτο το κλειστό γυμναστήριο στον Αγιο Κήρυκο
Μια διαδρομή των πιο λαμπρών σελίδων που έγραψε το ΚΚΕ, στις οποίες έχει να αναδείξει το «μαζικό ηρωισμό» που μέχρι και σήμερα παραμένει πρωτόγνωρος, ανέδειξε στην αρχή της ομιλίας της στον Αγιο Κήρυκο η Αλέκα Παπαρήγα.

«Αυτός ο μαζικός ηρωισμός οφείλεται στο γεγονός ότι, πάνω από όλα, κομμουνιστής σημαίνει αυτός που σε οποιεσδήποτε συνθήκες παλεύει για την κατάργηση της ταξικής εκμετάλλευσης, την ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος, παλεύει για το σοσιαλισμό, κομμουνισμό. Αυτό το όραμα, που έγινε πραγματικότητα και έδωσε πολλά πράγματα στον 20ό αιώνα, είναι αυτό που μπορεί να καλλιεργήσει αυτό το είδος της αυτοθυσίας του μαζικού ηρωισμού», ανέφερε τονίζοντας ότι σε τούτο το νησί «έχετε πάμπολλα τέτοια παραδείγματα και δεν είναι τυχαίο που του απονεμήθηκε ο τίτλος: Ικαρία - κόκκινος βράχος».

Επισήμανε ότι αυτή ακριβώς την Ιστορία του ΚΚΕ, που γράφτηκε από το 1918 ως σήμερα, πρέπει να την «προσεγγίσουμε σαν μια μεγάλη απαίτηση από τον εαυτό μας ότι από εδώ και μπρος να βάλουμε όπου γίνεται πιο ψηλά τον πήχη. Την απαίτηση από τον εαυτό μας σε ηρωισμό, αλλά και ικανότητα, σε προσφορά και γνώση που μετατρέπεται σε ικανότητα».

Αναφέρθηκε σε σταθμούς της πολύτιμης και αναντικατάστατης προσφοράς του ΚΚΕ στην εργατική τάξη και στο λαό, ακόμα και όταν, κάτω από αντικειμενικές συνθήκες και δυσκολίες, οι δυνάμεις του ήταν «μετρημένες», όπως όταν έγινε η ηγετική δύναμη του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ που χάραξε τη γραμμή του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα. Σε επιλογές δύσκολες, όπως της συγκρότησης και της μάχης του ΔΣΕ. Αγώνας που ήταν καθαρά ταξικός και μάλιστα ένοπλος. Σε στιγμές όπου η αποφασιστικότητα και η πρωτοβουλία του ΚΚΕ, σε συνδυασμό με τη σωστή πολιτική του επιλογή, έσωσε το λαό και τον τόπο ή έδωσε τέτοια προσφορά, που πέρασε μέσα στις κατακτήσεις του λαού, έδωσε μία δυναμική στο λαϊκό κίνημα.

Και τόνισε ότι αυτή η Ιστορία του Κόμματος ήταν που βοήθησε εκείνους που κράτησαν την περίοδο 1989 - 1991 με αποκορύφωμα το 1991, όταν το ΚΚΕ δέχτηκε μία πρωτόγνωρη επίθεση, γιατί για πρώτη φορά είχε να αντιμετωπίσει την απρόσμενη νίκη της αντεπανάστασης, την παγκόσμια υποχώρηση του εργατικού, κομμουνιστικού κινήματος.

«Οχι μόνο - συνέχισε - κρατήσαμε, ανασυγκροτηθήκαμε και έχουμε προγραμματική, ιδεολογική, πολιτική, οργανωτική ανασυγκρότηση, μέσα σε απίστευτα δύσκολες συνθήκες. Αυτή η ανασυγκρότηση σαφώς έγινε γιατί είχαμε πίσω μια μεγάλη λαμπρή ιστορία του Κόμματός μας, που μας κράτησε, και η απόφασή μας να μην εγκαταλείψουμε την ιδεολογία και τις αρχές μας. Τα λέμε όλα αυτά γιατί ακριβώς πρέπει να βάλουμε τον πήχη πιο ψηλά».

Συνέδριο αντεπίθεσης

Οπως σημείωσε, ο πήχης πρέπει να μπει ψηλά γιατί ταυτόχρονα με το αποκορύφωμα του γιορτασμού των 90 χρόνων του Κόμματος, την Κυριακή το ΚΚΕ εισέρχεται επίσημα στην προσυνεδριακή περίοδο του 18ου Συνεδρίου του, το οποίο έχει το σύνθημα «ΚΚΕ ισχυρό - 18ο Συνέδριο, Συνέδριο αντεπίθεσης». Ειδικά για το σύνθημα της αντεπίθεσης επισήμανε: «Εχει κεντρικό άξονα ΚΚΕ ισχυρό, αλλά έχει και πάρα πολλές πλευρές. Και αρχίζοντας από τον εαυτό μας, αντεπίθεση σημαίνει συναίσθηση και περηφάνια για ό,τι καταφέραμε ως τώρα, αλλά και πάρα πολύ αυστηρό μάτι και απαιτητικότητα».

Εξηγώντας τα νέα καθήκοντα που μπαίνουν μπροστά στο ΚΚΕ για να ανταποκριθεί στις εξελίξεις, ανέφερε ότι «αντεπίθεση σημαίνει να εξαλείψουμε ελλείψεις και αδυναμίες που έχουμε. Να μην δικαιολογούμε εύκολα, σφάλματα, αδυναμίες, καμιά φορά ολιγωρίες, μειωμένη προσφορά. Σημαίνει ότι πρέπει να έχουμε συνείδηση ότι σήμερα πρέπει να έχουμε υψηλό ιδεολογικοπολιτικό επίπεδο, υψηλή κατάρτιση, για να αντιμετωπίσουμε τις δυνατότητες που έχουμε μπροστά μας, αλλά και τα νέα εμπόδια και δυσκολίες», που θα προβάλλει ο ταξικός αντίπαλος.

«Η απαιτητικότητα και η κριτική για τον εαυτό μας - συνέχισε - πρέπει να ανέβουν στα ύψη γιατί η εργατική τάξη και ο λαός περιμένει από εμάς. Αντεπίθεση σημαίνει ισχυρό ΚΚΕ, και δεν μπορεί να γίνει αλλιώς, από το να έχει αναπτύξει γερές μαζικές οργανώσεις στην εργατική τάξη, στους τόπους δουλειάς, στους κλάδους παντού. Να ανταποκριθούμε στην ανάγκη το εργατικό κίνημα να γίνει το πρώτο κίνημα αντεπίθεσης στα νέα μέτρα που έρχονται, το εργατικό κίνημα να γίνει το κίνημα εκείνο που θα πάρει πρωτοβουλία για την κοινωνική συμμαχία με τη φτωχή αγροτιά και τους φτωχούς αυτοαπασχολούμενους, με όλους εκείνους που είναι θύματα της ΝΔ σήμερα, του ΠΑΣΟΚ χτες, της Ευρωπαϊκής Ενωσης διαχρονικά, του ΝΑΤΟ, του ιμπεριαλισμού επίσης διαχρονικά».

Αντεπίθεση σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη ικανότητα συσπείρωσης» στους εργαζόμενους, «σημαίνει δουλειά για να γίνει πραγματικότητα το μεγάλο εργαλείο του αγώνα η συγκρότηση του Αντιιμπεριαλιστικού, Αντιμονοπωλιακού Μετώπου». «Αντεπίθεση σημαίνει να πάμε πλατιά τις θέσεις μας, τα συμπεράσματά μας» στο λαό. «Σημαίνει, η πρόταση που κάνουμε στο λαό, που είναι πρόταση συμμαχίας για το μέτωπο, για τη λαϊκή εξουσία, για τη λαϊκή οικονομία να πάει πλατιά, να αναμετρηθεί, αν θέλετε, με υπαρκτές προκαταλήψεις και φοβίες που υπάρχουν». Αντεπίθεση σημαίνει ευθύνη απέναντι στη νεολαία και το νεολαιίστικο κίνημα. Αντεπίθεση σημαίνει πιο αποφασιστική στήριξη και βοήθεια της ΚΝΕ».

Υπάρχουν παγίδες και αναχώματα

Ξεκαθάρισε ότι ο λαός πρέπει να ξεμπερδέψει με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι «έχουν τελειώσει αυτά τα κόμματα, δεν αλλάζουν». Υπογράμμισε ότι «υπάρχουν παγίδες τα αναχώματα» και σημείωσε: «Αριστεροί άνθρωποι που δεν είναι κομμουνιστές είναι πολλοί και αν θέλετε και με κάποιες προκαταλήψεις και ερωτήματα απέναντι στο Κόμμα. Με αυτούς θέλουμε να πάμε μαζί. Αλλο πράγμα αυτό και άλλο ο οργανωμένος οπορτουνισμός, ο ΣΥΝ/ ΣΥΡΙΖΑ. Δεν πρέπει να μειώσουμε ποτέ την επαγρύπνησή μας απέναντι στον οπορτουνισμό, γιατί ακριβώς είναι η πίεση -πολιτική, ιδεολογική - του αντίπαλου μέσα στις γραμμές του κινήματος».

Κατέληξε τονίζοντας: «Τιμάμε τα 90 χρόνια του Κόμματος, χαιρετίζουμε τα 40 χρόνια της ΚΝΕ λέγοντας το εξής πράγμα: Διδασκόμαστε, διδασκόμαστε, διδασκόμαστε! Αυτό δεν πρέπει ποτέ να το ξεχάσουμε». «Ο πήχης και ειδικά εδώ στην Ικαρία πρέπει να μπει πολύ ψηλά. Διαφορετικά δε θα ανταποκριθούμε στις προσδοκίες του λαού, που σήμερα είναι ακόμα περισσότερες από πριν».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ