Σάββατο 4 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Να τους γίνει μπούμερανγκ η κρίση

Τα κρισιακά φαινόμενα που τον τελευταίο καιρό ενδημούν στις μεγάλες καπιταλιστικές οικονομίες και που εμφανίζονται στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, τα οποία φαινόμενα απειλούν τους λαούς με ένταση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και ακόμα πιο δυσμενείς επιπτώσεις στο όνομα της αντιμετώπισης της κρίσης, είναι μια αποκάλυψη του πραγματικού χαρακτήρα του καπιταλισμού και της λεγόμενης «ανάπτυξης» που προωθεί. Αποκαλύπτεται ο ληστρικός, ο απάνθρωπος και ο βαθιά εκμεταλλευτικός χαρακτήρας του, που στηρίζεται στη λεηλασία της ζωής της εργατικής τάξης και των πλατιών λαϊκών στρωμάτων.

Ομως, οι εξελίξεις αυτές αποκαλύπτουν και μιαν άλλη πραγματικότητα, ότι το καπιταλιστικό σύστημα, και, πολύ περισσότερο, στο σημερινό στάδιο του ιμπεριαλισμού, ούτε φτιασιδώνεται, ούτε εκσυγχρονίζεται, ούτε εξανθρωπίζεται αλλά ανατρέπεται. Εστω κι αν ακόμα δεν έχουν διαμορφωθεί όλες οι προϋποθέσεις για να ανατραπεί η καπιταλιστική εξουσία, οι σημερινές συνθήκες προμηνύουν δυνατότητα να τρέξουν πιο γρήγορα οι εξελίξεις προς όφελος των λαών. Αυτό είναι το ζήτημα, όπου επικεντρώνεται αντικειμενικά η πολιτική πάλη.

Από τη μια, είναι οι δυνάμεις που προσπαθούν να βάλουν αναχώματα στην καπιταλιστική σήψη και να μη φτάσουν οι επιπτώσεις της στο πολιτικό εποικοδόμημα, γιατί οι καπιταλιστές το γνωρίζουν πολύ καλά, ότι μια τέτοια εξέλιξη θα ανοίξει τον «ασκό του Αιόλου». Οι αστοί γνωρίζουν ότι ο κίνδυνος της οικονομικής και πολιτικής αποσταθεροποίησης είναι η ελπίδα των εργατικών και των λαϊκών δυνάμεων. Γιατί, σε τελική ανάλυση, αυτό που αποσταθεροποιείται είναι το αστικό πολιτικό σύστημα, το οχυρό της πλουτοκρατίας, μέσα από το οποίο, σε μόνιμη βάση, αυτή χτυπάει τις εργατικές κατακτήσεις και τα λαϊκά δικαιώματα, επικαλούμενη, μάλιστα, και την κρίση που η ίδια, με τα βρώμικα παιχνίδια αναδιανομής του πλούτου υπέρ των επιχειρηματιών και της παραπέρα συγκεντροποίησής του, προκαλεί.

Στο πλαίσιο αυτό, της στήριξης του συστήματος, κινούνται τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και οι συνεταίροι τους. Σπεύδουν, λοιπόν, η ΝΔ να υπόσχεται «ψίχουλα» στη φτώχεια, διαβεβαιώνοντας για τη «θωράκιση» της ελληνικής οικονομίας, το ΠΑΣΟΚ να καταγγέλλει τον «καπιταλισμό καζίνο» και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ να αφορίζει απλά τη «νεοφιλελεύθερη διαχείριση» και να σπέρνει αυταπάτες στο λαό για μιαν άλλη διαχείριση, όταν ιστορικά έχει αποδειχτεί από την ίδια τη ζωή ότι καμιά μορφή διαχείρισης, αφ' ενός δε σώζει το σύστημα από την κρίση, αφ' ετέρου δε λειτουργεί σε όφελος των εργατικών, των λαϊκών συμφερόντων.

Από την άλλη, προβάλλει η, πραγματικά σε όφελος των εργατών, του λαού, εναλλακτική πρόταση, αυτή του ΚΚΕ, η πρόταση της λαϊκής πάλης και της αντεπίθεσης για τις άμεσες εργατικές και λαϊκές ανάγκες. Μιας πάλης που με το δυνάμωμά της δείχνει την προοπτική, ανοίγει το δρόμο για τη Λαϊκή Οικονομία και τη Λαϊκή Εξουσία. Το ΚΚΕ είναι για το λαό η σταθερή αξία, που του δίνει δύναμη στην πορεία και στον αγώνα του ενάντια στις δυνάμεις που καταδυναστεύουν τη ζωή του. Το κάλεσμα, λοιπόν, του Κόμματος προς μισθωτούς, αγρότες, μικροεπαγγελματίες και τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα που βιώνουν τις επιπτώσεις της κρίσης, να εγκαταλείψουν τα κόμματα της πλουτοκρατίας, του ευρωμονόδρομου, είναι, ταυτόχρονα, προσκλητήριο για τη λαϊκή συμμαχία που εγγυάται τη μόνη, πραγματικά σε όφελος των συμφερόντων τους, οικονομική και πολιτική διέξοδο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ(2013-01-12 00:00:00.0)
Σάπιο το αστικό σύστημα(2012-09-29 00:00:00.0)
Η κρίση και το χρέος(2011-07-21 00:00:00.0)
Ο δρόμος του λαού(2011-07-16 00:00:00.0)
«Μεταρρυθμίσεις» στο όνομα της ...κρίσης(2008-09-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ