Σάββατο 4 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ - ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ 90ΧΡΟΝΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Σε κάθε βήμα ξεδιπλώνεται κι ένα κομμάτι της Ιστορίας

ΛΕΠΙΔΗΣ

Δεκάδες λαού και νεολαίας επισκέπτονται καθημερινά, από την περασμένη Τετάρτη, την έκθεση φωτογραφίας - ντοκουμέντων για τα 90 χρόνια του ΚΚΕ στο Πολιτιστικό Πολυχώρο του Δήμου Νίκαιας «Μάνος Λοΐζος». Οι πόρτες της άνοιξαν την 1η του Οκτώβρη και η λειτουργία της θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του μήνα, εφτά μέρες τη βδομάδα, από τις 10 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι και από τις 5 το απόγευμα μέχρι τις 8 το βράδυ. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Τα μοναδικά της εκθέματα, η ποιότητα και η ποικιλία τους, το πλούσιο περιεχόμενο, προκαλούν όχι μόνο το θαυμασμό αλλά και τη συγκίνηση των επισκεπτών. Χιλιάδες έρχονται και θα έρθουν σε επαφή με την ιστορία του κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος, από τις αρχές του μέχρι και τις μέρες μας. Μέσα από κάθε φωτογραφία, κάθε λέξη, κάθε ντοκουμέντο, αναδεικνύεται ότι η ιστορία του ΚΚΕ είναι η ιστορία των αγώνων του λαού, της εργατιάς, των απλών ανθρώπων του μόχθου.

Σε αυτή τη γνωριμία καταλυτικό ρόλο παίζει η διαμόρφωση της έκθεσης σε εφτά μεγάλες ενότητες, που διασχίζουν την πλούσια ενενηντάχρονη ιστορία του Κόμματος. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στις «Ρίζες του ΚΚΕ» και στην εξέλιξη του σοσιαλισμού από ουτοπία σε επιστήμη. Το γεγονός ότι δεν υπάρχει μικρή ή μεγάλη κατάκτηση των εργαζομένων χωρίς την ουσιαστική συμβολή του ΚΚΕ αποτυπώνει η δεύτερη ενότητα. Στην τρίτη, αναδεικνύεται ο χαρακτήρας του Κόμματος ως διεθνιστικού - πατριωτικού και είναι αφιερωμένη στον προλεταριακό διεθνισμό. Στην ΕΑΜική Αντίσταση, στο Δεκέμβρη του '44, στην τρίχρονη εποποιία του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και συνολικά στις πιο λαμπρές σελίδες της λαϊκής πάλης, είναι αφιερωμένη η τέταρτη ενότητα, ενώ στην πέμπτη ξεχωρίζουν τα γράμματα των μελλοθάνατων πριν την εκτέλεση, τα χαρακτικά από τη φρίκη της Μακρονήσου και οι φωτογραφίες δολοφονημένων και εκτελεσμένων στελεχών του ΚΚΕ. Η έκτη ενότητα συμπυκνώνει τα διδάγματα απ' την πάλη κατά του οπορτουνισμού. Τέλος, στην έβδομη ενότητα αποτυπώνεται με σαφήνεια: Ο σοσιαλισμός - κομμουνισμός, ο λόγος ύπαρξης και η στρατηγική του ΚΚΕ.

Εκείνο, όμως, που κεντρίζει το ενδιαφέρον κάθε επισκέπτη είναι η «καρδιά» της έκθεσης, οι προθήκες, δηλαδή, όπου προβάλλεται το αρχειακό υλικό και τα ντοκουμέντα του Κόμματος. Το τελευταίο γράμμα το Νίκου Μπελογιάννη, πριν το εκτελεστικό απόσπασμα, μαζί με γράμματα συντρόφων αγωνιστών και κομμουνιστών όπως τα έγραψαν μέσα απ' τις φυλακές και τις εξορίες, ξεχωρίζουν. Ολη η δύναμη του λαού, όλο το σθένος και η αγάπη του για λευτεριά ξεδιπλώνονται σε κάθε βήμα που κάνουμε στην έκθεση...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ