Παρασκευή 22 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Να αλλάξει τακτική η Τουρκία ζητά ο Κύπριος ΥΠΕΞ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Μάρκος Κυπριανού προειδοποίησε ότι αν η Αγκυρα δεν αλλάξει τακτική, ιδιαίτερα τώρα που αρχίζει η νέα φάση για επίλυση του Κυπριακού, η Λευκωσία θα πρέπει να αναθεωρήσει τη στάση της αναφορικά με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι η επίλυση του Κυπριακού περιλαμβάνεται στις προϋποθέσεις που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ενωση για ένταξη της Τουρκίας και τόνισε ότι η στάση της Τουρκίας στη νέα φάση, που θα αρχίσει στις 3 Σεπτέμβρη, δεν πρέπει να είναι θεωρητική, δηλαδή να στηρίζει απλώς τη διαδικασία.

«Θα πρέπει να είναι έμπρακτη όσον αφορά την κατάληξη. Αυτό είναι ένα από τα κριτήρια που έθεσε η Ευρωπαϊκή Ενωση και το οποίο η Κύπρος θα υπενθυμίζει σε κάθε περίπτωση», είπε ο κ. Κυπριανού.

Ο υπουργός Εξωτερικών είπε επίσης ότι η καλή θέληση της ελληνοκυπριακής πλευράς, να κρατεί ανοιχτή την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, δεν είναι χωρίς όρια.

«Αν η Τουρκία δεν αλλάξει τακτική και δεν επιδείξει θετική και εποικοδομητική στάση στη νέα διαδικασία, η καλή μας θέληση θα φθάσει στα όριά της και θα πρέπει να αναθεωρήσουμε τη στάση μας», είπε ο υπουργός Εξωτερικών.

Κόντρες Μητροπολιτών

Απάντηση στις επικριτικές δηλώσεις του Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιου για την πρόσφατη σιωπηλή εκδήλωση διαμαρτυρίας των κατοίκων του Κάτω Πύργου με αίτημα τη διάνοιξη του οδοφράγματος Λιμνίτη έδωσε ο Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας Νικηφόρος.

«Οι δηλώσεις του Μητροπολίτη Πάφου μας προκαλούν απορία για τα αναχρονιστικά και διχαστικά στοιχεία που περιέχουν. Ο λόγος ημών των Ιεραρχών θα πρέπει να ενώνει και να συμφιλιώνει, μακριά από ανεδαφικούς νεοφανατισμούς και ασύγγνωστες νεομισαλλοδοξίες», αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο Μητροπολίτης Νικηφόρος.

«Ο μακρόχρονος εγκλωβισμός της μαρτυρικής Τηλλυρίας διεγείρει το αίσθημα ευθύνης μας απέναντι στο λαό μας και αυτό το αίσθημα ήταν που μας οδήγησε στην ειρηνική μεν, αλλά εύγλωττη διαμαρτυρία, που οργανώσαμε στον Πύργο Τηλλυρίας», προσθέτει.

Στη γραπτή του δήλωση, ο Μητροπολίτης Νικηφόρος αναφέρει επίσης ότι «με το ίδιο αίσθημα υψηλής ευθύνης θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε υπεύθυνα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις επίμοχθες προσπάθειές του για επίλυση του εθνικού μας προβλήματος και επανένωση της πατρίδας και του λαού μας».

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ Φώτης Φωτίου σε γραπτή δήλωσή του για την ομιλία του Μητροπολίτη Πάφου στο Συνέδριο των Αποδήμων αναφέρει ότι το κόμμα σέβεται και ακούει με προσοχή όλες τις απόψεις, τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες της Εκκλησίας και της ηγεσίας της και θεωρεί ως βασικό ζητούμενο αυτή την περίοδο την ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο.

Παράλληλα, ότι το ΔΗΚΟ έχει την άποψη πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η πολιτική ηγεσία έχουν την ευθύνη διαχείρισης του Κυπριακού, σημειώνεται στη δήλωση.

Για προβοκάτσια κάνουν λόγο Τουρκοκύπριοι

Τουρκοκύπριοι επίσημοι δήλωσαν ότι στο μεικτό χωριό Πύλα, το μόνο στο οποίο διαμένουν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, σημειώθηκε επεισόδιο κατά το οποίο υπέστησαν ζημιές τουρκοκυπριακά καταστήματα και ρίφθηκε γύψος σε προτομή του Ατατούρκ.

Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, που χαρακτηρίζει το επεισόδιο προβοκάτσια, άγνωστος ή άγνωστοι λιθοβόλησαν καταστήματα, τα οποία ανήκουν σε Τουρκοκύπριους καθώς και ένα αυτοκίνητο, προκαλώντας σ' αυτά μικρές ζημιές.

Ο τουρκοκυπριακός Τύπος γράφει επίσης ότι οι δράστες έβαψαν με γύψο την προτομή του Κεμάλ Ατατούρκ, που βρίσκεται στο τουρκικό δημοτικό σχολείο της Πύλας και επιχείρησαν να υποστείλουν τουρκική σημαία από το κτίριο του σχολείου. Οι εφημερίδες εκτιμούν ότι το επεισόδιο έγινε προχτές τα ξημερώματα. Για διερεύνησή του μετέβησαν επί τόπου μέλη της κυπριακής αστυνομίας, της αστυνομίας του ψευδοκράτους και των Ηνωμένων Εθνών.

Ο διευθυντής Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων της «προεδρίας» και πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Πύλας Αχμέτ Μουράτογλου δήλωσε ότι δε θα πρέπει να δοθεί πολιτική χροιά στο επεισόδιο και πρόσθεσε ότι παρόμοια μεμονωμένα επεισόδια δεν είναι δυνατό να χαλάσουν το κλίμα πριν από την έναρξη των συνομιλιών που αναμένεται να αρχίσουν στις 3 Σεπτέμβρη.

Ο «πρωθυπουργός» Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ δήλωσε ότι η επίθεση στην Πύλα στόχευε να επισκιάσει την ατμόσφαιρα, παραμονές της συνάντησης του Προέδρου Χριστόφια και του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Χαρακτήρισε την επίθεση δυσάρεστη και απαράδεκτη και κάλεσε τους Τουρκοκυπρίους να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους, υποστηρίζοντας ότι το επεισόδιο είναι έργο κάποιων ελληνοκυπριακών οργανώσεων, οι οποίες τελευταία αύξησαν τις προκλήσεις τους, ενόψει της έναρξης των απευθείας διαπραγματεύσεων στις 3 Σεπτέμβρη.

Ο κοινοτάρχης Πύλας Χριστάκης Αντωνίου δήλωσε ότι βρέθηκαν μερικά σπασμένα παράθυρα, αλλά ακόμη δεν έχει εξακριβωθεί πώς προκλήθηκαν οι ζημιές. Οσον αφορά την προτομή του Κεμάλ Ατατούρκ στην αυλή του τουρκοκυπριακού δημοτικού σχολείου, ανέφερε ότι δε φέρει οποιεσδήποτε ζημιές. Βρέθηκε μόνο μικρός όγκος χώματος κάτω από την προτομή.

Ο κοινοτάρχης Πύλας αναμενόταν αργά χτες να συναντηθεί αργότερα με τον εκπρόσωπο των Τουρκοκυπρίων για να συζητήσουν το θέμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ