Παρασκευή 22 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΠΓΔΜ
Συναντήσεις σε Σκόπια - Θεσσαλονίκη

Ξεχωριστές συναντήσεις είχε χτες στα Σκόπια με τον πρόεδρο Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι, ο ειδικός εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ για την εκκρεμότητα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς.

Ο Ν. Γκρούεφσκι, πριν τη συνάντηση, προεξοφλούσε ότι θα συζητήσουν κάποιες «πρωταρχικές ιδέες», τις οποίες ο μεσολαβητής του ΟΗΕ παρουσίασε στον τελευταίο γύρο διαβουλεύσεων, που πραγματοποιήθηκε στις 13 Αυγούστου στη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με τον Γκρούεφσκι, οι «ιδέες» αυτές ήταν «ακαθόριστες και μη πλήρεις». Συνέχισε: «Θα του πούμε τις απόψεις μας γι' αυτές τις ιδέες και τις προτάσεις μας για την υπέρβαση της εκκρεμότητας της ονομασίας. Ολες οι ενδείξεις καταδεικνύουν ότι η Ελλάδα δεν επιθυμεί να επιλυθεί το πρόβλημα της ονομασίας, τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους, οπότε είναι και οι ευρωεκλογές». Επέμεινε να επιρρίπτει τις ευθύνες στην ελληνική πλευρά, λέγοντας ότι «η Ελλάδα θα κάνει το παν έτσι ώστε η διαδικασία να μη λήξει με επιτυχία και να φανεί ότι ένοχη είναι η Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Απευθυνόμενος στο εσωτερικό της χώρας του, διαβεβαίωσε τους ψηφοφόρους ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του έχει στρατηγική για «δυναμική και σοβαρή ανάπτυξη της χώρας, στην περίπτωση που η Ελλάδα επιχειρήσει να μπλοκάρει για μεγάλο χρονικό διάστημα την ευρωατλαντική προοπτική της Μακεδονίας».

Ο ίδιος ο Νίμιτς μετά τις συναντήσεις με τη σκοπιανή ηγεσία δήλωσε ότι είχαν «σοβαρή, εποικοδομητική συζήτηση επί ορισμένων ενδεχόμενων για την επίλυση της διαφοράς για την ονομασία και τόσο ο πρόεδρος όσο και ο πρωθυπουργός παρουσίασαν μια ενιαία θέση επί του ζητήματος». Συνέχισε: «Η εντύπωσή μου είναι ότι τόσο ο πρόεδρος όσο και ο πρωθυπουργός έχουν την ίδια θέση και προσέγγιση. Ελαβα καθαρά μηνύματα για το τι είναι και τι δεν είναι δυνατό. Ετσι, τώρα έχω μια σαφή διατύπωση από τα Σκόπια και πηγαίνω στη Θεσσαλονίκη αύριο (σ.σ.: σήμερα) για να συνεχίσω τις συνομιλίες».

Είπε ακόμα ότι «η ελληνική πλευρά είναι επίσης πρόθυμη για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας εντός μιας συγκεκριμένης χρονικής περιόδου. Δεν υπάρχει προθεσμία ως προς αυτό, αλλά αυτή η περίοδος είναι πολύ σημαντική και δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία για υπέρβαση του εμποδίου». Ερωτηθείς εάν το όνομα «Βόρεια Μακεδονία», σε διάφορες εκδοχές, είναι η υπό συζήτηση πρόταση, ο Νίμιτς απέφυγε να απαντήσει συγκεκριμένα: «Δεν είναι μυστικό ότι ψάχνουμε για μια διατύπωση που θα ικανοποιεί και τις δυο πλευρές. Αυτό το όνομα αναφέρεται από τα μέσα ενημέρωσης και ούτε θα το διαψεύσω, ούτε θα το επιβεβαιώσω. Πολλά ονόματα έχουν αναφερθεί τα τελευταία χρόνια και επομένως δεν πρόκειται να μιλήσω για ένα συγκεκριμένο όνομα».

Εσπευσε να διευκρινίσει ότι οι προσπάθειές του επικεντρώνονται στην εξεύρεση λύσης για το ζήτημα της ονομασίας: «Το θέμα αυτό από μόνο του είναι τόσο σύνθετο και πολυδιάστατο, έτσι ώστε δεν πρέπει να επιβαρύνεται με άλλα ζητήματα», τόνισε, αλλά δεν απέκλεισε τα ζητήματα που θέτει η σκοπιανή ηγεσία να εξεταστούν στο μέλλον, πόρτα που άφησε ανοιχτή και ο ίδιος ο ΓΓ του ΟΗΕ λίγες μέρες νωρίτερα.

Μετά το πέρας των συνομιλιών του στα Σκόπια, ο Νίμιτς αναχώρησε για τη Θεσσαλονίκη, όπου σήμερα το πρωί θα έχει συνομιλίες με τον εκπρόσωπο της ελληνικής πλευράς στις συνομιλίες για το όνομα, πρέσβη Αδαμάντιο Βασιλάκη. Εξάλλου, για να συζητήσουν τις εξελίξεις στο ζήτημα αυτό, έχει προγραμματιστεί σήμερα συνάντηση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

Σχολιάζοντας τις συναντήσεις Νίμιτς με την ηγεσία των Σκοπίων, ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εξωτερικών, Ανδρέας Λοβέρδος, κατ' αρχάς είπε ότι «γνωρίζουμε πολύ καλά τα προβλήματα στα Δυτικά Βαλκάνια», ωστόσο απέφυγε να θίξει τη ρίζα τους, τον ιμπεριαλισμό, που τεχνηέντως εξέθρεψε εθνικισμούς στην περιοχή. Μέμφθηκε τα Σκόπια ότι επιχειρούν «να γεμίσουν το καλάθι» των συνομιλιών με ανύπαρκτα θέματα (ύπαρξη «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα κλπ.), τον δε Νίμιτς «γιατί και σήμερα δέχεται να υπάρχει απώλεια χρόνου με τη συζήτηση, έστω και "επί τη ευκαιρία", ανύπαρκτων θεμάτων». Αποσιώπησε όμως, πρώτον το γεγονός ότι τα Σκόπια ενεργούν με τις πλάτες των Αμερικανών πατρώνων τους. Δεύτερον ότι ο Νίμιτς κινείται σε ένα πλαίσιο που κύρια οι ΗΠΑ έστησαν, εκμεταλλευόμενες το ρόλο επιδιαιτητή της διαφοράς, τον οποίο ρόλο οι κυβερνήσεις του δικομματισμού του αναγνώρισαν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ