Παρασκευή 22 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τεράστια προβλήματα στα Κέντρα Υγείας Αργαλαστής, Βελεστίνου και Αλμυρού

Από παλιότερη πορεία υγειονομικών του ΠΑΜΕ στο υπουργείο Υγείας για τα προβλήματά τους

Eurokinissi

Από παλιότερη πορεία υγειονομικών του ΠΑΜΕ στο υπουργείο Υγείας για τα προβλήματά τους
Τρεις ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με θέμα τις ελλείψεις στα Κέντρα Υγείας Αργαλαστής, Βελεστίνου και Αλμυρού, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής, Αχιλλέας Κανταρτζής και Αντώνης Σκυλλάκος.

Αναφορικά με το Κέντρο Υγείας Αργαλαστής οι κομμουνιστές βουλευτές στην Ερώτησή τους σημειώνουν:

«Σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία τους παρουσιάζουν τα Κέντρα Υγείας του Νομού Μαγνησίας. Οι ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές, εξοπλισμό, ακόμα και σε αναλώσιμα υλικά, είναι σύνηθες φαινόμενο. Το προσωπικό δεν επαρκεί να καλύψει ούτε καν τις ανάγκες των οργανισμών, οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται στη σύγχρονη πραγματικότητα.

Μια περίπτωση είναι και αυτή του ΚΥ Αργαλαστής, στην ευθύνη του οποίου βρίσκεται η κάλυψη των αναγκών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας πέντε δήμων και μίας κοινότητας. Στο Κέντρο ανήκουν, επίσης, 10 Περιφερειακά Ιατρεία τα οποία εξυπηρετούν τα γύρω Δημοτικά Διαμερίσματα και τις Β. Σποράδες, καθώς ορισμένα έκτακτα περιστατικά από τα νησιά μεταφέρονται στο Περιφερειακό Ιατρείο στον Πλατανιά. Επιπλέον το ΚΥ για τρεις μέρες την εβδομάδα καλύπτει με προσωπικό και το Τσιτσιλιάνειο Ιδρυμα (το οποίο είναι χωρίς κανονισμό).

Ολα αυτά από τη στιγμή που απουσιάζουν γιατροί επισκέπτες, καρδιολόγοι, χειρουργοί, ορθοπεδικοί, μαιευτήρες. Σχεδόν όλα τα Περιφερειακά Ιατρεία είναι χωρίς αγροτικό γιατρό, ενώ όσα έχουν μπορούν να καλύψουν μόνο την πρωινή βάρδια. Οπως συμβαίνει και με το νοσηλευτικό προσωπικό το οποίο δεν αρκεί για να καλύψει τη νυχτερινή βάρδια. Επίσης λείπουν οδηγοί και πλήρωμα ασθενοφόρου, φύλακες και καθαρίστριες.

Οσον αφορά τον εξοπλισμό του Νοσοκομείου και εκεί οι ελλείψεις είναι σημαντικές. Το ακτινολογικό μηχάνημα είναι πεπαλαιωμένο, το ίδιο και το ασθενοφόρο, ενώ υπάρχουν συχνά ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά και φάρμακα.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει

-- Για να στελεχωθεί το ΚΥ και τα περιφερειακά ιατρεία που του ανήκουν με όλο το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό, ώστε να μπορούν να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες της περιοχής ευθύνης του.

-- Για να προμηθευτεί σύγχρονο ακτινολογικό μηχάνημα και όχημα ασθενοφόρου.

-- Για να μην παρουσιαστούν ξανά ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά και φάρμακα.

-- Το Τσιτσιλιάνειο Ιδρυμα να αποκτήσει κανονισμό και να λειτουργήσει ως ενισχυμένο Κέντρο Υγείας».

Στην Ερώτησή τους για το Κέντρο Υγείας Βελεστίνου, οι κομμουνιστές βουλευτές σημειώνουν:

«Τα περισσότερα από τα έντεκα Περιφερειακά Ιατρεία του ΚΥ Βελεστίνου είναι χωρίς αγροτικούς γιατρούς. Το ακτινολογικό μηχάνημα είναι άχρηστο και ο βιοχημικός αναλυτής παλιός.

Επιπλέον χρειάζεται άμεση αντικατάσταση του ασθενοφόρου το οποίο είναι παλιό. Ενώ αναγκαία είναι και η έγκαιρη προμήθεια αναλώσιμων υλικών καθώς συχνά παρουσιάζονται ελλείψεις.

Το Κέντρο Υγείας Βελεστίνου καλύπτει τη βάρδια 3-11 μ.μ. για όλα τα έκτακτα περιστατικά της περιοχής που καλύπτει το ΚΥ Αλμυρού, με αποτέλεσμα να αποδυναμώνεται.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι προτίθεται να κάνει ώστε

-- Να καλυφθούν όλα τα κενά προσωπικού που παρουσιάζονται στα Περιφερειακά Ιατρεία του Κέντρου Υγείας Βελεστίνου.

-- Να αντικατασταθούν άμεσα το ακτινολογικό μηχάνημα και ο βιοχημικός αναλυτής, όπως και το ασθενοφόρο με άλλα νέα και σύγχρονα.

-- Να γίνεται έγκαιρη προμήθεια αναλώσιμων υλικών ώστε να μην ξαναπαρουσιαστούν ελλείψεις».

Τέλος, στην Ερώτησή τους για το Κέντρο Υγείας Αλμυρού, οι κομμουνιστές βουλευτές σημειώνουν:

«Το Κέντρο Υγείας Αλμυρού λειτουργεί με ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό, ακόμα και σε σχέση με τον οργανισμό που είναι παλιός.

Συγκεκριμένα:

-- Από τα οκτώ Περιφερειακά Ιατρεία, που υπάρχουν στην περιοχή του Αλμυρού, μόνο τα τέσσερα έχουν γιατρό. Γεγονός που έχει συνέπειες και στη λειτουργία των ιατρείων των χωριών και των ΔΔ που εξυπηρετούν.

-- Ολα τα έκτακτα περιστατικά που παρουσιάζονται στη βάρδια 3-11 μ.μ., επειδή είναι αδύνατο λόγω έλλειψης προσωπικού να τα αναλάβει το ΚΥ Αλμυρού, τα καλύπτει το ΚΥ Βελεστίνου.

-- Επιπλέον χρειάζονται μία παρασκευάστρια καθώς και δύο οδηγοί, ενώ αναγκαία είναι και η αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου ασθενοφόρου.

Να σημειώσουμε ότι όπως συμβαίνει άλλωστε σε όλα τα Κέντρα Υγείας, οι εργαζόμενοι είναι χαμηλόμισθοι και δεν εντάσσονται στα επικίνδυνα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

  • ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει

-- Ωστε να καλυφθούν τα κενά με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό για την απρόσκοπτη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Αλμυρού και όλων των Περιφερειακών Ιατρείων της περιοχής.

-- Να ενταχθούν οι εργαζόμενοι στα βαρέα ανθυγιεινά.

-- Να αντικατασταθεί το ασθενοφόρο με νέο σύγχρονο και ασφαλές για τη μεταφορά των ασθενών».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ