Τετάρτη 20 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
Συνεχίζεται η ταλαιπωρία και η ασύλληπτη κλοπή

Υπέρογκα χαράτσια και μεγάλη ταλαιπωρία για τους μικροϊδιοκτήτες. Αυτά τα στοιχεία πλαισιώνουν την υπόθεση των δηλώσεων στο Κτηματολόγιο, όπου καθημερινά η αγανάκτηση εντείνεται, λόγω των χρημάτων που καλούνται να καταβάλουν τα λαϊκά στρώματα, και της απίστευτης ταλαιπωρίας που βιώνουν στα Γραφεία Κτηματογράφησης και στα Υποθηκοφυλακεία. Η αναμονή φτάνει κατά μέσο όρο τις 2-4 ώρες, που σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν και τις 6 ώρες. Επιπλέον, υπάρχουν περιπτώσεις ηλικιωμένων που μπλέκουν σε μια ατέλειωτη γραφειοκρατική ταλαιπωρία, σε περίπτωση που έχουν χάσει το συμβόλαιο του σπιτιού τους.

Η «Κτηματολόγιο ΑΕ», σύμφωνα με πληροφορίες, προσανατολίζεται σε διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των Γραφείων Κτηματογράφησης τις απογευματινές ώρες, αλλά και στην επέκταση της λειτουργίας τους και τα Σαββατοκύριακα. Ωστόσο, προκύπτει το ερώτημα αν τη διεύρυνση και την επέκταση της λειτουργίας «θα πληρώσουν» οι εργαζόμενοι στα Γραφεία Κτηματογράφησης...

Το μέτρο αναμένεται να λειτουργήσει από την ερχόμενη εβδομάδα. Την ίδια στιγμή, φαίνεται να εξετάζεται το ενδεχόμενο για παράταση της χρονικής περιόδου υποβολής των δηλώσεων, κάτι το οποίο είχε ζητήσει και με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ στις 6 Αυγούστου.

Να σημειωθεί ότι για ιδιοκτήτες άνω των 10 ακινήτων ισχύει το σύστημα επιβολής αιτήσεων με ραντεβού, κάτι που μελετάται να τεθεί σε λειτουργία για μεγαλύτερη μερίδα των πολιτών. Βέβαια, αυτό θα μπορούσε να έχει ήδη εφαρμοστεί και να είχε αποφευχθεί η ταλαιπωρία χιλιάδων ανθρώπων εδώ και μήνες.

Ασύλληπτη κλεψιά

Χαρακτηριστικό της ασύλληπτης εκμετάλλευσης που βιώνουν τα λαϊκά στρώματα είναι ότι το χαράτσι των 35 ευρώ (αλλά των 20 ευρώ για το γκαράζ και άλλα 20 ευρώ για την αποθήκη) το πληρώνει ο κάθε συγκύριος, ο κάθε συγκληρονόμος, ο κάθε ψιλός κύριος όσο και ο επικαρπωτής του. Ταυτόχρονα, «σε περίπτωση που έχει χορηγηθεί ενυπόθηκο στεγαστικό δάνειο, υπόχρεος είναι ο ιδιοκτήτης για το δικαίωμα της κυριότητάς του, αλλά και η δανείστρια Τράπεζα για το δικαίωμα της εμπράγματης ασφάλειας (υποθήκη, προσημείωση)».

Αυτό πρακτικά σημαίνει: Αν ένα ζευγάρι έχει αγοράσει με δάνειο ένα σπίτι το οποίο διαθέτει αποθήκη και γκαράζ, και αυτό είναι στο όνομα και των δύο θα πρέπει να πληρώσουν: Από 35 ευρώ για το σπίτι, δηλαδή 70 ευρώ. Από 40 ευρώ για την αποθήκη και το γκαράζ, δηλαδή 80 ευρώ. Σύνολο: 150 ευρώ για ένα και μόνο σπίτι, το οποίο μοιράζεται μια οικογένεια. 150 ευρώ, για να έχει το δικαίωμα ένα ζευγάρι να δηλώσει το σπίτι του στο Κτηματολόγιο, για να αποδείξει ότι το σπίτι του ανήκει! Πρόκειται για καθαρή κλεψιά.

Αν συνιδιοκτήτες έχουν οριστεί - για παράδειγμα - και τα δύο παιδιά του ζευγαριού, τότε το ποσό φτάνει στα 300 ευρώ για ένα σπίτι... Επίσης, το τέλος των 35 ευρώ θα καταβάλει και η δανείστρια τράπεζα, το οποίο μετακυλίεται στους δανειολήπτες!


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ