Τετάρτη 20 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μεγάλες πυρκαγιές σε Ηπειρο και Πελοπόννησο

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούσαν να σώσουν τα σπίτια στην περιοχή Περίβλεπτο Ιωαννίνων (φωτ.)

Eurokinissi

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούσαν να σώσουν τα σπίτια στην περιοχή Περίβλεπτο Ιωαννίνων (φωτ.)
Μεγάλες καταστροφές αφήνει πίσω της η πυρκαγιά που μαίνεται για ένατη μέρα στον Αμάραντο Κόνιτσας, στο Γράμμο. Οπως έγινε γνωστό από πυροσβέστες της περιοχής, παρά τον δυνατό αέρα που επικρατεί στην περιοχή η φωτιά εξακολουθεί να καίει στην ευρύτερη περιοχή των Λουτρών Αμαράντου, σε δασική έκταση. Πάντως, εκτιμήσεις αξιωματικών της πυροσβεστικής αναφέρουν πως η φωτιά παραμένει σε ύφεση και τις περισσότερες φορές κινείται στην ήδη καμένη έκταση.

Από την άλλη, χτες το μεσημέρι σήμανε συναγερμός στην Πυροσβεστική, αλλά και στους κατοίκους των Ιωαννίνων, μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή Κρανούλα, στο όρος Μιτσικέλι. Η φωτιά, που σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις ξεκίνησε μέσα από το χωριό, λόγω των ισχυρών ανέμων επεκτάθηκε γρήγορα και έφτασε στα πρώτα σπίτια του χωριού Περίβλεπτο τα οποία και απείλησε. Η συμμετοχή του κόσμου, οι υδροφόρες των όμορων δήμων, αλλά και οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής αποσόβησαν τον κίνδυνο και οι φλόγες κινήθηκαν προς το βουνό. Πίσω της όμως πρόλαβε να κάψει τουλάχιστον τρεις πτηνοτροφικές μονάδες.

Οπως έλεγαν κάτοικοι της περιοχής, η φωτιά κινούνταν στο άκαυτο μέρος του βουνού, καθώς τα προηγούμενα χρόνια είχε αποτεφρωθεί μεγάλο μέρος του από πυρκαγιές. Πάντως, όπως είπαν, δυνάμεις της Πυροσβεστικής έφυγαν από τη φωτιά στον Αμάραντο Κόνιτσας προκειμένου να συμμετέχουν στην κατάσβεση της πύρινης λαίλαπας στην Κρανούλα.

Αξιωματικός της Πυροσβεστικής, με δηλώσεις του στον «Ρ», μίλησε για μεγάλη ένταση της πυρκαγιάς, η οποία - όπως είπε - πέρναγε σαν σίφουνας και έκαιγε ό,τι έβρισκε μπροστά της. Το μεσημέρι, έφτασαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής, σύμφωνα με τον αξιωματικό του Σώματος, ακόμα και από τη Δυτική Μακεδονία. Αργά το βράδυ, πάντως βρισκόταν σε ύφεση.

Φωτιές σε Ζαχάρω και Αχαΐα

Νωρίτερα, είχαν εκδηλωθεί πυρκαγιές σε δασικές εκτάσεις στη Μίνθη του Δήμου Ζαχάρως στο Καλούσι Αχαΐας, αλλά και στην Ανω Βασιλική Αιτωλοακαρνανίας σε έκταση όπου βρίσκονται βοσκοτόπια, κοντά στο όρος Βαράσοβα. Και οι τρεις μέχρι αργά το απόγευμα τέθηκαν υπό έλεγχο. Ιδια ήταν και η κατάληξη της φωτιάς που ξέσπασε στις 3 χτες το μεσημέρι σε δασική περιοχή στην Κοτύλη της ορεινής Ξάνθης. Για την κατάσβεσή της επιχείρησαν 15 πυροσβέστες με πέντε οχήματα, ενώ ρίψεις νερού πραγματοποίησαν δύο αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ