Κυριακή 1 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΟΗΕ - ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΠΤΗΣΕΙΣ
Εντείνονται οι πιέσεις, μέσω πτήσεων, για την άρση των δολοφονικών κυρώσεων

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΠΑΡΙΣΙ.-

Ακυρώθηκε, την τελευταία στιγμή, η προγραμματισμένη για το απόγευμα της Παρασκευής, πτήση τριών ανθρωπιστικών οργανώσεων από το Παρίσι για τη Βαγδάτη. Αιτία, αυτή τη φορά, δεν ήταν οι αντιρρήσεις της Επιτροπής Κυρώσεων του ΟΗΕ αλλά, όπως δήλωνε εκπρόσωπος της μιας από τις τρεις οργανώσεις, τα ποικίλα γραφειοκρατικά «κολλήματα», που προέβαλαν οι βελγικές αρχές, καθώς το αεροσκάφος είχε ναυλωθεί από τις βελγικές κρατικές αερογραμμές και επρόκειτο να αναχωρήσει από το αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκολ του Παρισιού.

Εντούτοις, και οι τρεις οργανώσεις, «Παιδιά του Κόσμου», «Διεθνές Συντονιστικό για την Αρση του Εμπάργκο» και «Ανάπτυξη μαζί με τον Τρίτο Κόσμο», τόνισαν ότι θα επαναλάβουν τις προσπάθειές τους για ανθρωπιστική πτήση προς το Ιράκ, υπενθυμίζοντας ότι, ήδη, έχουν πραγματοποιηθεί δύο ανάλογες γαλλικές πτήσεις, άλλες 3 ρωσικές, μία από την Ιορδανία και, μόλις χτες, μία από την Υεμένη. Μάλιστα, την αποστολή της Υεμένης, που εξασφάλισε την ύστατη στιγμή την έγκριση της Επιτροπής Κυρώσεων του ΟΗΕ, συνόδευε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της χώρας Αμπντούλ Καντέρ Μπατζαμάλ. Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις υπογραμμίζουν ότι η πίεση που δέχεται η Επιτροπή Κυρώσεων αποτελεί την απτή απόδειξη ότι είναι πασιφανής η ανάγκη άρσης του εμπάργκο.

Με αφορμή το, ολοένα και μεγαλύτερο, αίτημα για παροχή εγκρίσεων πτήσης προς το Ιράκ, η οργάνωση «Γιατροί χωρίς Σύνορα» της Ελλάδας, που συμμετέχουν στις γαλλικές αποστολές, έδωσαν, χτες, στη δημοσιότητα, ορισμένα τελευταία στοιχεία για τη δραματική ανθρωπιστική κατάσταση που επικρατεί στο Ιράκ. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, από το 1991 έως σήμερα, περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο Ιρακινοί έχουν χάσει τη ζωή τους, εξαιτίας των ελλείψεων σε φάρμακα και του υποσιτισμού, εκ των οποίων, οι 600.000 είναι παιδιά μικρότερα των 5 ετών.

Υπολογίζεται ότι ένα παιδί μικρότερο των 5 ετών πεθαίνει ανά 8 λεπτά στο Ιράκ, ενώ ο μέσος όρος ζωής έχει μειωθεί στα 46 από τα 61 χρόνια, για τους άνδρες, και στα 57 από τα 65 χρόνια, για τις γυναίκες. Οπως χαρακτηριστικά τονίζεται στην ανακοίνωση των ΓΧΣ, ακόμη και όσοι ελάχιστοι εργάζονται έχουν, μόνο, 4 δολάρια μηνιαίο εισόδημα, ενώ ενδεικτικό της τραγικής οικονομικής κατάστασης είναι ότι, μέχρι το 1991, το ιρακινό δηνάριο ισοδυναμούσε με 3 δολάρια, ενώ σήμερα το 1 δολάριο ισοδυναμεί με 3.000 δηνάρια.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ