Κυριακή 1 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΑΓΑ
Οι «πολιτισμένοι» και οι... «βάρβαροι»!

Η τσέχικη κυβέρνηση προστάτευσε τους εκπροσώπους της διεθνούς χρηματιστικής ολιγαρχίας που μετείχαν στην 55η Σύνοδο του ΔΝΤ και της ΠΤ από τους «εχθρούς» διαδηλωτές κατά της ιμπεριαλιστικής παγκοσμιοποίησης,εφαρμόζοντας από τώρα τη συνθήκη ΣΕΝΓΚΕΝ 

Associated Press

Το περασμένο δεκαήμερο, η Πράγα φιλοξένησε δυο πολύ σημαντικές εκδηλώσεις, που είχαν σαν συνέπεια τη μετατροπή της τσέχικης πρωτεύουσας σε αστυνομοκρατούμενη πόλη, καθώς τα συμφέροντα που εξέφραζαν οι οργανωτές των δύο εκδηλώσεων ήταν σε διαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση. Σε ολόκληρο το δεκαήμερο, η Πράγα θύμιζε πόλη σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» ή σε «κατάσταση πολιορκίας». Η πρώτη εκδήλωση - πραγματοποιήθηκε με επιθυμία και πρωτοβουλία της τσέχικης κυβέρνησης - ήταν η 55η ετήσια σύνοδος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Παγκόσμιας Τράπεζας (ΠΤ), στην οποία μετείχαν 182 υπουργοί, τραπεζίτες, μεγαλοεπιχειρηματίες και άλλοι εκπρόσωποι της διεθνούς χρηματιστικής ολιγαρχίας. Η δεύτερη εκδήλωση που περιλάμβανε τις πολύμορφες καιπολυήμερες κινητοποιήσεις στους δρόμους της τσέχικης πρωτεύουσας - μετείχαν συνδικαλιστές, μέλη κομμουνιστικών και αριστερών κομμάτων ή άλλων οργανώσεων και απλοί πολίτες που αντιτίθενται στο ιμπεριαλιστικό μοντέλο παγκοσμιοποίησης της οικονομίας - πραγματοποιήθηκε παρά και ενάντια στην επιθυμία της τσέχικης κυβέρνησης.

Η πλειοψηφία των τσέχικων και διεθνών μέσων μαζικής ενημέρωσης - που ελέγχονται από πολυεθνικές και μεγαλοεκδότες - πρόβαλαν τις δυο εκδηλώσεις με τρόπο, ώστε η κοινή γνώμη να σχηματίσει την εικόνα, σύμφωνα με την οποία:

  • Οι μετέχοντες στη σύναξη του ΔΝΤ και της ΠΤ (τραπεζίτες, μεγαλοεπιχειρηματίες όπως ο γνωστός Τζορτζ Σόρρος κ.ά.), ήταν οι «καλοί» και οι «πολιτισμένοι», που ασχολούνται σοβαρά με τα προβλήματα της παγκόσμιας οικονομίας και παίρνουν τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων (φτώχεια, ανεργία, κλπ.).
  • Οι μετέχοντες στις διαδηλώσεις, συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας ενάντια στο ιμπεριαλιστικό μοντέλο παγκοσμιοποίησης και για τη διάλυση του ΔΝΤ και της ΠΤ, ήταν οι «κακοί» και οι «βάρβαροι». Στα πλαίσια αυτά, οι περισσότεροι ξένοι ανταποκριτές και απεσταλμένοι ραδιοτηλεοπτικών μέσων και εφημερίδων, χαρακτήρισαν τους δεκάδες χιλιάδες ξένους που επισκέφτηκαν την Πράγα για να εκφράσουν μαζί με τους Τσέχους την αντίθεσή τους στις επιλογές του ΔΝΤ και της ΠΤ, σαν τους βάρβαρους που ήρθαν να καταστρέψουν την Πράγα!


Associated Press

Η πραγματικότητα, σχετικά με τους «βάρβαρους» και τους «πολιτισμένους», είναι εντελώς διαφορετική. Οσο και να έχουν δίκιο, οι Τσέχοι, οι Ελληνες, οι Ιταλοί, οι Γάλλοι και γενικά οι ανά τη γη πολίτες, να εξοργίζονται από τα καμώματα (πετροπόλεμος με την αστυνομία, καταστροφές βιτρινών, βόμβες μολότοφ κλπ.) στα οποία επιδίδονται κατά τη διάρκεια λαϊκών συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων, οι αποκαλούμενοι «γνωστοί» - άγνωστοι» (που παίζουν συνειδητά ή ασυνείδητα το παιχνίδι της αστυνομίας και της άρχουσας τάξης), είναι λάθος να χαρακτηρίζονται συλλήβδην «βάνδαλοι» και «τρομοκράτες» ΟΛΟΙ οι διαδηλωτές, που κατεβαίνουν στους δρόμους για να διεκδικήσουν καλύτερες συνθήκες ζωής, μια πιο ανθρώπινη κοινωνία ή σε τελική ανάλυση την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Οι πραγματικοί βάρβαροι, βάνδαλοι και τρομοκράτες, κρύβονται πίσω από τους καθωσπρέπει γραβατωμένους τραπεζίτες, μεγαλοεπιχειρηματίες και κυβερνήτες πουπροωθούν μέτρα στην κατεύθυνση διαιώνισης του καθεστώτος εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Για παράδειγμα, πραγματικοί βάρβαροι, βάνδαλοι και τρομοκράτες, είναι οι ηγέτες του ΔΝΤ, της ΠΤ, του ΟΟΣΑ, της ΕΕ και άλλων ιμπεριαλιστικών οργανισμών και ιδρυμάτων που:

  • Διαπράττουν, συνειδητά, τα μεγαλύτερα εγκλήματα στο όνομα προστασίας της «δημοκρατίας» και των «ανθρώπινων δικαιωμάτων». Πρόσφατο δείγμα γραφής, το γεγονός ότι πέρσι το Μάρτη συμμετείχαν ενεργά (κάποιοι ανέχτηκαν ή σιώπησαν), όταν οι Αμερικάνοι, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ βομβάρδιζαν επί 3 περίπου μήνες την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας, σπέρνοντας το θάνατο σε χιλιάδες αθώους (παιδιά, γυναίκες, μανάδες, παππούδες και γιαγιάδες) και κατέστρεφαν δεκάδες εργοστάσια και την υποδομή μιας ολόκληρης χώρας.
  • Δηλώνουν υποκριτικά πως ανησυχούν για τα προβλήματα των αναπτυσσόμενων και υπερχρεωμένων χωρών (εξάπλωσης της ανεργίας, της πείνας, της φτώχειας, της πορνείας κλπ.) και όχι μόνο δεν κάνουν τίποτε για την αντιμετώπισή τους, αλλά παίρνουν μέτρα που τα επιδεινώνουν. Για παράδειγμα, ενώ δηλώνουν πως βοηθούν τις χώρες αυτές για την αντιμετώπιση των προβλημάτων υπερχρέωσης, στην πραγματικότητα η βοήθεια που προσφέρουν στις φτωχότερες χώρες (νέα δάνεια, οικονομικές ενισχύσεις ή και διαγραφές δανείων) συνοδεύεται ΠΑΝΤΑ με μέτρα που οδηγούν σε μεγαλύτερη υπερχρέωση (διόγκωση του δανεισμού) και κατά συνέπεια στην πολιτικοοικονομική εξάρτηση από το μεγάλο κεφάλαιο.
Ιδού και τα τεκμήρια

Η διάσταση λόγων και έργων, των εκπροσώπων της διεθνούς χρηματιστικής ολιγαρχίας, βεβαιώνεται και από τα ίδια τα στοιχεία που παραθέτουν κατά καιρούς οι ηγέτες του ΔΝΤ και της ΠΤ, στην προσπάθειά τους να πείσουν την παγκόσμια κοινή γνώμη πως δεν είναι απάνθρωποι, αλλά πως και οι ίδιοι αγωνιούν και φροντίζουν για το... «κοινό καλό». Στα πλαίσια αυτά, ακούσαμε την περασμένη Τετάρτη, τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας James Wolfensohn- ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη στην Πράγα οι διαδηλώσεις ενάντια στο μοντέλο ιμπεριαλιστικής παγκοσμιοποίησης της οικονομίας - να κάνει «αυτοκριτική» για λογαριασμό της χρηματιστικής ολιγαρχίας. «Κάτι δεν πάει καλά όταν το 20% των πλουσιότερων κατοίκων της γης, κερδίζει το 80% του παγκόσμιου πλούτου. Δεν είναι σωστό το 10% του πληθυσμού να καρπώνεται το 50% του εθνικού εισοδήματος, όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες», είπε χαρακτηριστικά ο James Wolfensohn.

Ομως, για τις φτωχότερες χώρες, ισχύει ό,τι και για τα πλατιά λαϊκά στρώματα των εργαζομένων σε όλα τα πλάτη και μήκη της γης, σε τούτη τη βάρβαρη περίοδο που οι ισχυροί της γης έχουν επιβάλει το νόμο της ζούγκλας. Το αποκαλύπτουν τα στοιχεία του ΟΗΕ σύμφωνα με τα οποία:

  • Περίπου 3 δισεκατομμύρια κάτοικοι της γης, πεινάνε και ζουν κάτω από το όριο φτώχειας, ενώ την ίδια ώρα η περιουσία των 3 πλουσιότερων ανδρών της γης είναι μεγαλύτερη από το εθνικό εισόδημα των 43 φτωχότερων χωρών.
  • Τουλάχιστον 19 εκατομμύρια παιδιά, πεθαίνουν από την πείνα, ενώ δεκάδες εκατομμύρια παιδιά στις αναπτυσσόμενες χώρες αντί να πάνε στο σχολείο δουλεύουν σαν σκλαβάκια.

Το αποκαλύπτουν επίσης, και οι όροι που έθεσαν οι ηγεσίες του ΔΝΤ και της ΠΤ στις φτωχότερες χώρες. Στη σύνοδο της Πράγας, αποφάσισαν να διαγράψουν μέρος των χρεών των φτωχότερων χωρών, με τον όρο να προχωρήσουν σε εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις, ξήλωμα του κράτους πρόνοιας, απελευθέρωση της οικονομίας και άλλα μέτρα, που - εκτός των άλλων συνεπειών - θα προκαλέσουν και διόγκωση του χρέους τους...

Αστυνομοκρατία και ΣΕΝΓΚΕΝ

Τα παραπάνω στοιχεία, απαντούν και στο ερώτημα που γεννήθηκε ή καλλιεργήθηκε ή προβάλλεται τεχνητά από τα ΜΜΕ σχετικά με τα κίνητρα που έκαναν χιλιάδες νέους και νέες, συνδικαλιστές από διάφορες χώρες της Ευρώπης να επισκεφτούν την Πράγα για να διαδηλώσουν κατά της παγκοσμιοποίησης και να διεκδικήσουν τη διάλυση του ΔΝΤ και της ΠΤ, εν γνώση τους ότι θα αντιμετωπιστούν από την τσέχικη κυβέρνηση και αστυνομία σαν «εχθροί και βάρβαροι». Και αποτελεί κοινό μυστικό, ότι οι περίπου 11.000 Τσέχοι αστυνομικοί - συνεπικουρούμενοι από τους πράκτορες του FBI και τις ειδικές δυνάμεις Αμερικανών αστυνομικών που είχαν πάρει μέρος πέρσι στο Σιάτλ - εκτελούσαν εντολές της τσέχικης κυβέρνησης και των «αφεντικών» τους.

Με τη σκληρή στάση της αστυνομίας απέναντι στους διαδηλωτές και την «καλή περιφρούρηση» των εργασιών του ΔΝΤ και της ΠΤ, η τσέχικη κυβέρνηση έδωσε απτά δείγματα γραφής ότι εφαρμόζει από τώρα το πνεύμα και το γράμμα της συνθήκης ΣΕΝΓΚΕΝ. Χαρακτηριστικά δείγματα γραφής, αυτής της πραγματικότητας είναι και το γεγονός ότι η αστυνομία:

  • Απαγόρευσε την είσοδο στην Τσεχία δεκάδων ξένων, που ήθελαν να επισκεφτούν την Πράγα για να πάρουν μέρος στις διαδηλώσεις κατά του ΔΝΤ, γιατί όπως ομολόγησε δημόσια ο υπουργός Εσωτερικών Στανισλάβ Γκρος, «μετείχαν πέρσι στις διαδηλώσεις του Σιάτλ». Μεταξύ αυτών που απαγορεύτηκε η είσοδος στην Τσεχία, ήταν και ένας Αμερικάνος δημοσιογράφος, ο οποίος όμως το 1989 ήταν ευπρόσδεκτος επειδή διαφήμιζε τη... «βελούδινη επανάσταση».
  • Εκανε εκατοντάδες συλλήψεις διαδηλωτών (στην πλειοψηφία ξένων) εμπλουτίζοντας έτσι τα αρχεία της ΣΕΝΓΚΕΝ και ταυτόχρονα τιμώρησε δεκάδες ξένους που διαδήλωσαν ειρηνικά, με απέλαση ή απαγόρευση της εισόδου στην Τσεχία, κατηγορώντας τους σαν βανδάλους και υπεύθυνους για την καταστροφή περιουσιών ή για αντίσταση κατά της αρχής.

Οπως και αν το δει κανείς, το αποτέλεσμα των διαδηλώσεων στην Πράγα, ήταν θετικό και σε μεγάλο βαθμό ενόχλησαν και επέτειναν την αγωνία και την ανησυχία της διεθνούς χρηματιστικής ολιγαρχίας. Οπως επίσης ανησυχία προκλήθηκε και στους νεοδημιούργητους καπιταλιστές της Τσεχίας από την εμφάνιση των κομμουνιστών στους δρόμους που κρατούσαν σημαίες με σφυροδρέπανα και πλακάτ με συνθήματα όπως: «Πάνω από το κέρδος, ο άνθρωπος». «Πράγα, Σιάτλ θα εθνικοποιήσουμε το κεφάλαιο» κλπ.

Οι διαδηλώσεις της Πράγας δεν αποτελούν απλά παρακαταθήκη για ακόμη πιο μαζικές και πιο αποτελεσματικές διαδηλώσεις, στην επόμενη σύνοδο του ΔΝΤ και της ΠΤ. Δείχνουν επίσης το δρόμο για καλύτερο συντονισμό της δράσης και ένταση των αγώνων των εργαζομένων σε κάθε χώρα χωριστά, αλλά και σε διεθνές επίπεδο, για να μπει φραγμός στα βρώμικα και εγκληματικά σχέδια των ισχυρών της γης, που επίσης συντονίζονται και προσπαθούν να επιβάλουν διά πυγμής και ροπάλου τη νέα τάξη πραγμάτων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κινητοποιήσεις σε Τσεχία, πιέσεις σε Ουκρανία(2007-02-27 00:00:00.0)
Μαζικές διαδηλώσεις αγροτών(2002-12-05 00:00:00.0)
Αμφισβήτηση της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης(2000-10-01 00:00:00.0)
Ευχολόγια και καπήλευση των διαδηλώσεων(2000-09-29 00:00:00.0)
Η Πράγα επίκεντρο του αγώνα κατά της «παγκοσμιοποίησης»(2000-09-27 00:00:00.0)
Η μεγαλύτερη διαδήλωση των τελευταίων ετών(2000-09-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ