Πέμπτη 10 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ
«Προχωράμε δεν εφησυχάζουμε»

Συνέντευξη Τύπου του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Τη σημασία της κοινής δήλωσης με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ότι «για πρώτη φορά σε δήλωση των ηγετών των δύο κοινοτήτων, γίνεται αναφορά για μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα ως συμφωνημένο θέμα κι αυτό από μόνο του αποτελεί γεγονός μεγάλης σημασίας», τόνισε στην εφ' όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, την Τρίτη, στη Λευκωσία, σημειώνοντας ότι το ξεκαθάρισμα της βάσης διαπραγμάτευσης αποτελεί ένα σημαντικό βήμα μπροστά. Κάλεσε δε όσους «δε θέλουν λύση ομοσπονδίας» και εκφράζουν επιφυλάξεις να βγουν και να το πουν ξεκάθαρα.

Ο Δ. Χριστόφιας σημείωσε ότι με την ανάληψη των καθηκόντων του διακήρυξε ότι «πρωταρχικός στόχος της διακυβέρνησής μας είναι η επίτευξη λύσης στο Κυπριακό το συντομότερο δυνατό. Λύσης που να αίρει την κατοχή και να επανενώνει το έδαφος, το λαό, τους θεσμούς και την οικονομία του κράτους», κάτι που μπορεί να επιτευχθεί «στα πλαίσια μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπως προβλέπουν οι συμφωνίες υψηλού επιπέδου του 1977 και 1979», υπογραμμίζοντας ότι «η ενωμένη ομόσπονδη δικοινοτική, διζωνική Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι κράτος με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα στα πλαίσια της οποίας θα υπάρχει πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».

Ο Κύπριος Πρόεδρος, αναφερόμενος στις συναντήσεις του με τον Μ.Ταλάτ, επισήμανε ότι «διευκρινίστηκε ότι η βάση διαπραγμάτευσης είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, στο πλαίσιο της οποίας θα υπάρχει πολιτική ισότητα όπως ορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ». Ο Δ. Χριστόφιας επισήμανε την απαρχή αναστροφής του αρνητικού κλίματος από τη διεθνή κοινότητα, σημειώνοντας ότι «σήμερα μας πιστώνει με καλή θέληση και με πίστη στη λύση του Κυπριακού. Το διεθνές κλίμα είναι πλέον ευνοϊκό, γεγονός που κάνει τον πολιτικό μας λόγο πιο αξιόπιστο κι αυτό μας δίνει την ευχέρεια για πρωτοβουλίες και χειρισμούς», προσθέτοντας ότι «οι πρωτοβουλίες προς τον ΟΗΕ με την επιδίωξη για συλλογική δράση των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στη βάση των περί Κύπρου ψηφισμάτων του Διεθνούς Οργανισμού, ήδη απέφεραν ένα θετικό ψήφισμα και μια θετική προεδρική δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Κύπρο και το Κυπριακό».

Κλείνοντας, σημείωσε ότι το «κλειδί της λύσης είναι στα χέρια της Τουρκίας και από τη δική της θέληση εν πολλοίς εξαρτάται η λύση. Είχαμε όμως δηλώσει ότι εμείς θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο των δικών μας δυνατοτήτων και του δικού μας ρόλου, για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις να φτάσουμε σε λύση», τονίζοντας ότι «σημαντικό στοιχείο για την επιτυχία του αγώνα μας είναι η ενότητα και η ύπαρξη συναίνεσης στο εσωτερικό μέτωπο».

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, χτες, ξεκαθάρισε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν εξήγγειλε την έναρξη απευθείας διαπραγματεύσεων, αλλά είπε ευθαρσώς ότι σε τελική ανάλυση τα πάντα είναι υπό την αίρεση της ανασκόπησης που θα γίνει στις 25 του Ιούλη σε σχέση με το έργο των ομάδων εργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ