Πέμπτη 10 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Οπορτουνισμός και στο Ευρωκοινοβούλιο

Σχεδόν δυο χρόνια πριν άρχισε η «συζήτηση» από τα κόμματα του ευρωμονόδρομου για την αύξηση του αριθμού των ευρωβουλευτών και των χωρών που προέρχονται για τη συγκρότηση πολιτικής ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο. Είναι προφανής ο στόχος. Η ΕΕ και οι δυνάμεις που τη στηρίζουν ενδιαφέρονται να αποκλείσουν ή να περιορίσουν κυρίως τις δυνάμεις που αμφισβητούν την ΕΕ και είναι ενάντια σ' αυτήν και την πολιτική της.

Ενα χρόνο πριν από τις εκλογές, μ' ένα στημένο παιχνίδι, κατέληξαν τελικά να αυξήσουν τον αριθμό των βουλευτών από 20 σε 25 και των χωρών από 6 σε 7.

Υπήρξε πρόταση του Λαϊκού και Σοσιαλιστικού Κόμματος για αύξηση στους 30 βουλευτές και σε 7 τις χώρες και στη συνέχεια διαπραγμάτευση που κατέληξε στους 25 και 7, αντίστοιχα.

Το ΚΚΕ ήταν και παραμένει αντίθετο και με τη ρύθμιση που υπήρχε και ενάντια σε κάθε αύξηση και τον κανονισμό συνολικά που είναι αντιδημοκρατικός.

Ανάλογη θέση είχαν διατυπώσει και οι δυνάμεις που συγκροτούν την GUE/NGL. Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ καταψήφισαν οποιαδήποτε νέα αύξηση. Πώς ψήφισε ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ; Μαζί με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, το Λαϊκό και Σοσιαλιστικό Κόμμα υπερψήφισε και τροπολογία για την αύξηση από 20 σε 25 και την έκθεση συνολικά. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δε σώζεται καν από τη θεωρία του μικρότερου κακού, δηλαδή «μπροστά στο 30 προτιμά το 25». Γιατί, αν το ισχυριστεί θα έπρεπε να καταψηφίσει την έκθεση συνολικά, εκφράζοντας την πολιτική του αντίθεση. Αλλά ...νυν υπέρ πάντων η ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ