Πέμπτη 10 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
«Περίεργη» επίθεση στο αμερικανικό προξενείο

ΙΣΤΑΝΜΠΟΥΛ, ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Δολοφονική επίθεση πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί εναντίον του αμερικανικού προξενείου στην Ιστανμπούλ, στην Τουρκία, με αποτέλεσμα έξι άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους - εκ των οποίων τρεις Τούρκοι φρουροί του προξενείου και τρεις από τους δράστες. Αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε ότι οι επιτιθέμενοι ήταν τέσσερις άνδρες. Τρεις από αυτούς βγήκαν από το αυτοκίνητο και πυροβόλησαν εναντίον των αστυνομικών. «Τους είδα στη συνέχεια νεκρούς στο έδαφος και είδα πολλούς ακόμη νεκρούς αστυνομικούς», δήλωσε.

Ο Αμερικανός πρέσβης στην Τουρκία, Ρος Γουίλσον, έκανε λόγο για «προφανή τρομοκρατική επίθεση» εναντίον των ΗΠΑ, τονίζοντας ότι Αγκυρα και Ουάσιγκτον στέκονται μαζί στη «μάχη ενάντια στην τρομοκρατία». Την επίθεση καταδίκασαν ΕΕ και Λευκός Οίκος. Για τρομοκρατική επίθεση έκανε λόγο και ο κυβερνήτης της Ιστανμπούλ, Μουαμέρ Γκιουλέρ, ο οποίος δήλωσε πως οι δράστες είναι Τούρκοι, χωρίς να δίνει ονόματα ή στοιχεία, ενώ αναζητείται ο τέταρτος που κατάφερε να διαφύγει.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αγκυρα δήλωσε ότι συνεργάζεται με τις τουρκικές αρχές και λαμβάνονται τα «απαραίτητα μέτρα».

Η επίθεση προκάλεσε κυκλοφοριακό χάος, καθώς αναζητείται ο διαφυγών δράστης. Η χαώδης κατάσταση ενισχύεται, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, και από τους συνειρμούς που γίνονται με την παραστρατιωτική οργάνωση Εργκενεκόν, η οποία σύμφωνα με φήμες που διέρρευσε η κυβέρνηση Ερντογάν σχεδίαζε πραξικόπημα και επιθέσεις, με το κλίμα ανασφάλειας που δημιουργήθηκε σκόπιμα να ενισχύεται. «Περίεργη» χαρακτηρίζεται η επίθεση από τοπικούς αξιωματούχους, καθώς οι δράστες ήταν ελαφρά οπλισμένοι - έφεραν μαζί τους περίστροφα - και δε φαίνεται να είχαν σχέδιο και προετοιμασία, ενώ στελέχη της περιφέρειας της Ιστανμπούλ αναφέρουν ότι «δεν είναι επίθεση διαμαρτυρίας, είναι επίθεση κατατρομοκράτησης».

Στο μεταξύ χτες, σύμφωνα με κυβερνήτη της Ανατολικής Τουρκίας, «Κούρδοι αντάρτες απήγαγαν τρεις Γερμανούς τουρίστες» που έκαναν αναρρίχηση στο βουνό Αραράτ (τουρκ. Αγκρί στην ομώνυμη επαρχία).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ