Πέμπτη 10 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝ - ΣΥΡΙΖΑ
Πίστη στον ευρωμονόδρομο

Συνέντευξη Τύπου του Α. Τσίπρα

Πιστός στον ευρωμονόδρομο και με ανοιχτά παράθυρα για συνεργασίες σε κυβερνητικό επίπεδο με το χώρο του ΠΑΣΟΚ, στο όνομα της απόκρουσης της «νεοφιλελεύθερης επίθεσης», εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Α. Τσίπρας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ενωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, όπου σκιαγράφησε την «εναλλακτική» πρόταση του ΣΥΝ.

Παρά τις πελαγοδρομίες, το στίγμα της πολιτικής του ΣΥΝ που δόθηκε ήταν σαφές. Ο πρόεδρός του, επιχειρώντας να ερμηνεύσει κατά το δοκούν το ιρλανδικό «όχι» στην Ευρωσυνθήκη, ανέφερε: «Το βασικό σύνθημα ήταν "πείτε όχι σ' αυτήν τη Συνθήκη για μια καλύτερη Συνθήκη". Και νομίζω ότι αυτό είναι και το δικό μας σύνθημα, το σύνθημα του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς».

Εγκλωβισμένος συνειδητά στο πνεύμα του μετώπου κατά του νεοφιλελευθερισμού, ώστε να εξυπηρετήσει τις ανάγκες για συγκλίσεις με τον άλλο πόλο της καπιταλιστικής διαχείρισης, τη σοσιαλδημοκρατία, εκτίμησε ότι «η ιδεολογική ηγεμονία του νεοφιλελευθερισμού βρίσκεται σε κρίση, σε διεθνές επίπεδο, έχει φτάσει στα όριά του ο νεοφιλελευθερισμός». Εκανε λόγο για «ανάγκη της κοινωνίας για ένα πολιτικό συμβόλαιο, έξω από το σημερινό σύστημα», εννοώντας το δικομματικό σύστημα διακυβέρνησης. Για να συμπληρώσει ότι «μια εναλλακτική διακυβέρνηση είναι όχι μονάχα αναγκαία, αλλά και εφικτή». Και έκανε λόγο για την ανάγκη «πολιτικής αλλαγής» και την «οικοδόμηση εναλλακτικών λύσεων». Αναφέρθηκε ακόμα στη διαμόρφωση «μιας άλλης πλειοψηφίας, με άλλες δυνατότητες για τον τόπο, με κυρίαρχο το ρόλο της Αριστεράς». Και το εξειδίκευσε: «θα προσπαθήσουμε να έρθουμε σε επαφή με δυνάμεις από το σοσιαλιστικό χώρο που σήμερα είναι βαθιά απογοητευμένοι από την κρίση του πολιτικού συστήματος και την αναξιοπιστία του ΠΑΣΟΚ».

Αναφερόμενος στο ΚΚΕ, ο πρόεδρος του ΣΥΝ προσπάθησε να φέρει την πραγματικότητα στα μέτρα του. Αποσιωπώντας το γεγονός ότι οι κομμουνιστές αξιολογούν τις θέσεις του κάθε κόμματος -και του ΣΥΝ- με βάση τη στάση του και τη δράση του απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, ο Α. Τσίπρας περιορίστηκε να πει ότι «το Κομμουνιστικό Κόμμα ασκεί μια έντονη κριτική στο Συνασπισμό και, μάλιστα, με σημαία την αποδέσμευση από την Ευρωπαϊκή Ενωση». Στην προσπάθειά του, βέβαια, να απευθυνθεί και προς αριστερό ακροατήριο, υποστήριξε ότι «παρά το γεγονός ότι έχουμε πολύ μεγάλες διαφορές, λέμε ότι μπορούμε να βρούμε κοινά βήματα δράσης και κοινή δράση στα μεγάλα ζητήματα που αφορούν κυρίως την αντίσταση στις νεοφιλελεύθερες κυρίαρχες επιλογές».

Αναφορικά με τα ζητήματα της διαφθοράς, ζήτησε να υπάρξει έλεγχος του ΣΔΟΕ στα κομματικά γραφεία της Χαριλάου Τρικούπη και της Ρηγίλλης, για να ελέγξουν το «πόθεν έσχες» των υπουργών που ήταν σε κρίσιμες θέσεις και των διευθυντικών στελεχών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ