Πέμπτη 10 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΕΗ
Ετσι γίνονται οι ... «δουλειές»

Με τη λογική τού ...θα χάναμε περισσότερα, απαντά η διοίκηση της εταιρείας

Motion Team

Μια ...«αστοχία» υλικού και η πρόβλεψη για αυξημένη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας λόγω υψηλών θερμοκρασιών, ήταν η αφορμή για να τροφοδοτηθεί το «σίριαλ» της «Ζήμενς» με μία ακόμη εμπλοκή της, αυτή τη φορά σε δραστηριότητες της ΔΕΗ. Η κυβέρνηση κάλυψε χτες τη διοίκηση της επιχείρησης μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου Θ. Ρουσόπουλου, ο υπουργός Ανάπτυξης Χ. Φώλιας που φέρεται να έχει ζητήσει εξηγήσεις δηλώνει ήδη ικανοποιημένος από τις πρώτες που έλαβε, ενώ η «Ζήμενς» εμφανίστηκε κάτω από μία ακόμη ...«πέτρα» των προσοδοφόρων συναλλαγών κράτους - επιχειρηματικών ομίλων.

Κοινοπραξία των εταιρειών «Ζήμενς» και της ρωσικής «Power Machines» ανέλαβε το 2006, μετά από διαγωνισμό, να αναβαθμίσει δύο ατμοστρόβιλους του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου της ΔΕΗ έναντι περίπου 42,82 εκατ. ευρώ. Το έργο εντάχθηκε στη συνέχεια στο Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης με επιδότηση 14,4 εκατ. ευρώ. Οι εργασίες, όμως, καθυστέρησαν με ευθύνη της κοινοπραξίας και η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ απηύθυνε, στηρίζοντας δηλώσεις στελέχους της, σειρά ερωτημάτων, όπως γιατί απαλλάχτηκε η κοινοπραξία από ποινικές ρήτρες ύψους 3,3 εκατ. ευρώ, γιατί τροποποιήθηκε η σύμβαση, γιατί δεν εξετάστηκε η ανάθεση σε δεύτερο μειοδότη του σχετικού διαγωνισμού.

Η διοίκηση της ΔΕΗ, σε χτεσινή της ανακοίνωση - συνέχεια προηγούμενης με την οποία υποστήριζε ότι ο διακανονισμός ήταν προς το συμφέρον της επιχείρησης και ζητούσε δημόσια αποκατάσταση της αλήθειας από τον καταγγέλλοντα - υποστηρίζει ότι: Οι εργασίες αναβάθμισης ορίστηκαν κατά τις τρίμηνες διακοπές λειτουργίας των δύο μονάδων (ΙΙΙ και IV) του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου, το Φλεβάρη του 2008 και τον Αύγουστο του 2007, αντίστοιχα. Στον εξοπλισμό των μονάδων εντοπίστηκε αστοχία και ανατράπηκαν οι προθεσμίες. Η ΔΕΗ ισχυρίζεται ότι, καταγγέλλοντας τη σύμβαση, θα αποζημιωνόταν με ρήτρες 3,3 εκατ. ευρώ, αλλά θα έχανε την κοινοτική επιδότηση και θα καθυστερούσε δύο χρόνια με νέο διαγωνισμό. Προτίμησε να μεταθέσει χρονικά την αναβάθμιση της μονάδας IV (η III ολοκληρώνεται σε μερικές βδομάδες) και να «κερδίσει» έκπτωση στον εξοπλισμό.

Συμπερασματικά, η «Ζήμενς» βγήκε κερδισμένη, η ΔΕΗ «έσωσε» την επιδότηση και «κατάπιε» την καθυστέρηση, και το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας «λαχτάρισε» με μια μονάδα εκτός λειτουργίας, η οποία ακόμη αναβαθμίζεται.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ