Κυριακή 29 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ
Βλέπουν θάλασσα με τα ... κιάλια!

Παραλία Τζιτζιφιών και Ιππόδρομος έχουν ήδη γίνει απρόσιτα στο λαό της Καλλιθέας και εκχωρήθηκαν για «μπίζνες»

Ο χώρος - φιλέτο του πρώην Ιπποδρόμου και της παραλίας που παραδόθηκαν στο κεφάλαιο προς ...«αξιοποίηση»
Ο χώρος - φιλέτο του πρώην Ιπποδρόμου και της παραλίας που παραδόθηκαν στο κεφάλαιο προς ...«αξιοποίηση»
Μεγάλο μέρος της παραλίας των Τζιτζιφιών - Φλοίσβου επιχωματώθηκε και μπαζώθηκε μέχρι και 700 μέτρα μέσα στη θάλασσα με τόνους τσιμέντο. Με το πρόσχημα των αναγκών των Ολυμπιακών Αγώνων δημιουργήθηκε κατά μήκος της παραλίας το λεγόμενο «γραμμικό τείχος», που καθιστά την Καλλιθέα από παραλιακή περιοχή σε μεσογειακή. Παράλληλα, μια ολόκληρη περιοχή - φιλέτο, ο πρώην Ιππόδρομος, έχει παραχωρηθεί στο μεγάλο κεφάλαιο, αποκλείοντας τη δωρεάν και ελεύθερη πρόσβαση των εργαζομένων της Καλλιθέας.

Εκχωρήθηκαν γη, θάλασσα και πολιτισμός

Τα 200 στρ. του πρώην Φαληρικού Ιπποδρόμου, που θα μπορούσε να είναι πνεύμονας πρασίνου και αναψυχής, εκχωρείται σε εφοπλιστικό όμιλο. Στο Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» εκχωρούνται 30 στρ. που θα καταλαμβάνουν η Λυρική και η Βιβλιοθήκη και 120 στρ. του περιβάλλοντος χώρου. Πέρα από τις εκτάσεις εκχωρείται το δικαίωμα των εργαζομένων στον Πολιτισμό, εκχωρούνται ουσιαστικά δύο μεγάλοι κρατικοί οργανισμοί, η Εθνική Βιβλιοθήκη και η Εθνική Λυρική Σκηνή.

Η σημερινή διοίκηση του δήμου (ΠΑΣΟΚ) υπέγραψε «αντί πινακίου φακής» μνημόνιο με το οποίο παραιτείται από τη διεκδίκηση των 200 στρ. του Ιπποδρόμου, συμμετέχει δηλαδή στην εκχώρησή τους. «Για τα μάτια του κόσμου» παραχωρήθηκαν λίγα εναπομείναντα στρέμματα και στο Δήμο Καλλιθέας. Συγκεκριμένα, παραχωρείται έκταση μόλις 28 στρ. για να γίνουν εκεί γήπεδο ποδοσφαίρου, ανοιχτό κολυμβητήριο, δημοτικό αναψυκτήριο, παιδότοπος κ.ά.

Στο χώρο που διεξήχθη το μπιτς βόλεϊ, ιδιώτες θα κατασκευάσουν την «παραλιακή» εκδοχή του Λυκαβηττού. Μια κεντρική σκηνή, στην οποία θα διοργανώνονται θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες και εκδηλώσεις, με «τσουχτερά» για τους εργαζόμενους και τη νεολαία εισιτήρια.

Ακριβώς δίπλα, στη μαρίνα του Δέλτα Φαλήρου, το Εθνικό Ναυταθλητικό Κέντρο έχει ήδη παραχωρηθεί από την «Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ» στην Εθνική Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας για να φιλοξενεί τους ιστιοπλοϊκούς ομίλους και τα σκάφη τους. Ηδη ελλιμενίζονται εκεί εκατοντάδες γιοτ πολυτελείας.

«Μέχρι και "χρυσή αμμουδιά" τούς έταζαν!»

«Είναι μεγάλη η ευθύνη της συνδιοίκησης τότε (ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ) για την πολιτική και την πρακτική που ακολούθησε. Αυτή διαβεβαίωνε τότε τους Καλλιθεάτες ότι όλες οι εγκαταστάσεις θα αποδίδονταν στο λαό με τη λήξη των αγώνων», σημειώνει στον «Ρ» ο Βασίλης Δημόπουλος, δημοτικός σύμβουλος με τη «Δημοκρατική Δημοτική Ενότητα». «Ηταν αυτή που πρόβαλε και συντηρούσε απατηλές και ανέξοδες υποσχέσεις της προηγούμενης, αλλά και της σημερινής κυβέρνησης, που σκόρπιζε φρούδες ελπίδες. Μέχρι και "χρυσή αμμουδιά" έταζαν στους εργαζόμενους ότι θα φτιάξουν και η σημερινή πραγματικότητα είναι ότι αυτοί δεν έχουν πρόσβαση καλά - καλά στο παραθαλάσσιο τμήμα της πόλης τους!».

Η «Δημοκρατική Δημοτική Ενότητα» από το 2002 ενημέρωνε το λαό και αποκάλυπτε τα σχέδια, ότι δηλαδή αυτές προορίζονται για εκχώρηση στο μεγάλο κεφάλαιο με μια σειρά νόμους που ψηφίστηκαν. «Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με την εκχώρηση της κρατικής περιουσίας στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Από τότε καλούσαμε το λαό της Καλλιθέας να ανατρέψει αυτή την πολιτική».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χέρι - χέρι για την ιδιωτικοποίηση του παραλιακού μετώπου(2011-05-27 00:00:00.0)
Διαχρονική πολιτική εμπορευματοποίησης(2010-08-01 00:00:00.0)
ΤΟ «ΦΙΛΕΤΟ» ΙΠΠΟΔΡΟΜΟΣ - Π. ΦΑΛΗΡΟ(2007-06-17 00:00:00.0)
Στο ιδιωτικό κεφάλαιο ο πρώτος λόγος!(2000-03-02 00:00:00.0)
Αποικιοκρατική η "Σύμβαση Διαχειρίσεως"(1999-06-30 00:00:00.0)
Στενεύουν τα περιθώρια για την παραλία Σαρωνικού(1998-11-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ