Τετάρτη 30 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αποικιοκρατική η "Σύμβαση Διαχειρίσεως"

Τόσο η συνωμοτική υπογραφή που επέλεξε η κυβέρνηση, αγνοώντας τις έντονες αντιδράσεις των εργαζομένων, όσο και η ίδια η "Σύμβαση Διαχειρίσεως", επιβεβαιώνει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την "εν λευκώ" εκχώρηση της διοίκησης της "Ολυμπιακής Αεροπορίας" στους Εγγλέζους, που αποτελεί τον προθάλαμο για το ξεπούλημα του εθνικού αερομεταφορέα.

Συνδικαλιστικά στελέχη, αλλά και απλοί εργαζόμενοι στην ΟΑ, χαρακτηρίζουν"επαίσχυντη" και "αποικιοκρατική" τη συμφωνία, καταγγέλλουν ότι αποτελεί το "αίσχος" του ελληνικού Δημοσίου και προσθέτουν ότι είναι ο "πιλότος" για τέτοιου είδους εκχωρήσεις και στις άλλες ΔΕΚΟ.Το μέγεθος της υποτέλειας της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, απέναντι στο ξένο κεφάλαιο, αποτυπώνεται στο ακροτελεύτιο άρθρο 17 της σύμβασης, υπό τον τίτλο"Επίλυση Διαφορών". Σ' αυτό η ελληνική κυβέρνηση δέχεται η διαιτητική διαδικασία σε περίπτωση διαφωνίας μεταξύ των δύο μερών να διεξάγεται στην αγγλική γλώσσα, ενώ παράλληλα, υποχρεώνει τον Ελληνα δικαστή να εκδίδει απόφαση στα αγγλικά!

Η σύμβαση που υπέγραψε η κυβέρνηση αργά προχτές τη νύχτα με τη διαχειρίστρια εταιρία "Σπίντγουιν", θυγατρική της "Μπρίτις Αιργουέις", αποτελείται από 23 σελίδες, χωρίς τα παραρτήματα και έχει 17 άρθρα.

Υπεύθυνοι για όλα

Το άρθρο 3,που περιγράφει τα καθήκοντα των Εγγλέζων (της διαχειρίστριας εταιρίας), προβλέπει ότι αυτοί θα είναι υπεύθυνοι για όλη την γκάμα των δραστηριοτήτων του ομίλου της ΟΑ, συμπεριλαμβανομένων και των θυγατρικών εταιριών. Μεταξύ των καθηκόντων περιλαμβάνονται η διαμόρφωση της στρατηγικής της ΟΑ και η αναδιάρθρωση του στόλου, που σημαίνει ότι οι Εγγλέζοι θα μπορούν να ακυρώσουν παραγγελίες, να πουλήσουν και να αγοράσουν αεροπλάνα. Να προβούν στην εταιρική και οργανωτική αναδιάρθρωση της ΟΑ, που σημαίνει ότι πετιέται στο καλάθι των αχρήστων η πρόσφατη μελέτη της "Μακένζι", για την οποία δαπανήθηκαν 600 εκατ. δραχμές! Στο ίδιο άρθρο παρέχεται η δυνατότητα στους Εγγλέζους να επανεκτιμήσουν όλες τις δραστηριότητες συντήρησης αεροπλάνων, που έμμεσα επιβεβαιώνει την εκτίμηση για την εκχώρηση δραστηριοτήτων της Τεχνικής Διεύθυνσης, καθώς, επίσης, παρέχεται η δυνατότητα επανεκτίμησης και αναδιάρθρωσης του δικτύου διανομής της ΟΑ.Αυτό σε συνδυασμό με την πρόσφατα αποκαλυθφείσα μελέτη της "Αβμαρκ", επιβεβαιώνει την πληροφορία ότι η ΟΑ θα καταλήξει σε μικρή αεροπορική επιχείρηση, παραχωρώντας μέρος του δικτύου της στην "Μπρίτις Αιργουέις".

Επίσης, με το ίδιο άρθρο, η κυβέρνηση εκχωρεί στην "Μπρίτις" το δικαίωμά της στη διαχείριση και διαπραγμάτευση με την ΕΕ, κάτι που αποτελεί μοναδικό φαινόμενο σ' όλο τον κόσμο. Επίσης, εκχωρεί και το δικαίωμα αξιολόγησης των συμβάσεων παροχής υπηρεσιών επίγειας εξυπηρέτησης ("χάντλινγκ") με τρίτες αεροπορικές εταιρίες). Δηλαδή στην ουσία η κυβέρνηση εκχωρεί στην "Μπρίτις" τη διαχείριση μιας υπηρεσίας "φιλέτο", που αποφέρει στην ΟΑ κέρδη άνω των 42 δισ. δραχμών το χρόνο! Οπως επίσης εκχωρεί το δικαίωμα διαπραγμάτευσης και διαλόγου με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις (εργασιακές σχέσεις τύπουΘάτσερ;), το δικαίωμα παρακολούθησης του σχεδιασμού και της μετεγκατάστασης της ΟΑ στα Σπάτα, αλλά και της ανάπτυξης εναλλακτικών στρατηγικών επιλογών για τις μη βασικές δραστηριότητες της εταιρίας.

Οι Εγγλέζοι θα καταρτίσουν, επίσης, κοινούς ισολογισμούς για όλο τον όμιλο. Μ' άλλα λόγια αναλαμβάνουν τη διαχείριση όλου του πλέγματος της επιχείρησης (αεροπορικό, οικονομικό και τεχνικό έργο, αλλά και πολιτική προσωπικού).

Ουσιαστικά αποφασίζουν μόνοι

Με το άρθρο 5 η κυβέρνηση παρέχει τη δυνατότητα στην "Μπρίτις" να φέρει δικό της προσωπικό, στο οποίο θα δοθεί η εταιρική εξουσία, προκειμένου να διοικηθεί η ΟΑ, ενώ με το άρθρο 6 της δίνει το δικαίωμα να διαπραγματεύεται ή να τροποποιεί τις ΣΣΕ! Στο ίδιο άρθρο, προβλέπεται ότι σε περίπτωση διαφωνίας με το ΔΣ της ΟΑ, οι Εγγλέζοι υποχρεούνται να συμμορφωθούν με την απόφαση του ΔΣ, αλλά απαλλάσσονται από κάθε ευθύνη και ζημιά που θα προκύψει από την εφαρμογή αυτών των αποφάσεων. Επί της ουσίας δηλαδή, το ΔΣ της ΟΑ, το οποίο, όπως προκύπτει από άλλα άρθρα, δε θα έχει καμία ανάμειξη στη διαχείριση της ΟΑ, θα εκβιάζεται κάθε φορά να υπογράφει τα αποφασιζόμενα από την "Μπρίτις", διαφορετικά θα αναλαμβάνει την ευθύνη για πράγματα που δεν έχει διαχειριστεί το ίδιο!

Παχυλή αμοιβή

Στο άρθρο 8 προβλέπεται ότι η αποζημίωση στην "Μπρίτις", η οποία καλύπτει κάθε κόστος που σχετίζεται με τους μισθούς για την παροχή των τριών ανωτέρων διευθυντικών στελεχών (διευθύνων σύμβουλος, οικονομικός διευθυντής και επιχειρησιακός διευθυντής) ανέρχεται σε 4.680.000 δολάρια.Αποζημίωση3.329.600 δολαρίων προβλέπεται επίσης για άλλο προσωπικό ή συμβούλους που θα διαθέσει η "Μπρίτις", ενώ ακόμα θα διατεθούν και 595.785 δολάρια για την κάλυψη εξόδων, που αφορούν τις καθημερινές ανάγκες, τα ταξίδια και τις μετακινήσεις των Εγγλέζων. Επίσης, η ΟΑ θα καταβάλει στη διαχειρίστρια εταιρία 250.000 δολάρια για την κάλυψη των φόρων που θα κληθεί να καταβάλει στην Αγγλία, ενώ προβλέπεται και "αμοιβή επιτυχίας" 4.000.000 δολαρίων ή δικαίωμα κτήσης του 1,5% του μετοχικού κεφαλαίου της ΟΑ. Για την πλήρη κάλυψη της "Μπρίτις" η κυβέρνηση φρόντισε να προβλέψει την καταβολή επιπλέον αμοιβής μέχρι 5%,σε περίπτωση μεταβολής της σημερινής ισοτιμίας του δολαρίου!

... και πνευματικά δικαιώματα

Με το άρθρο 11 εκχωρείται το δικαίωμα στους διαχειριστές να ιδρύσουν θυγατρική εταιρία, στην οποία θα μπορούν να εκχωρήσουν ελεύθερα όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την υπογραφείσα σύμβαση. Δηλαδή, παρέχει τη δυνατότητα στην "Μπρίτις" να παραχωρήσει τη διοίκηση της ΟΑ σε οποιονδήποτε εκείνη κρίνει!

Στο άρθρο 14 η ΟΑ αναγνωρίζει σαν "πνευματική ιδιοκτησία" της "Μπρίτις" όλες τις υπηρεσίες που θα χρησιμοποιήσει. Δηλαδή και μετά την αποχώρηση των ξένων, η ΟΑ για να εφαρμόσει τις μεθόδους των Εγγλέζων, υποχρεώνεται να καταβάλει "πνευματικά δικαιώματα"!

Ο Στ. Μανούσος,στέλεχος της ΕΣΚ και μέλος της διοίκησης της Ενωσης διοικητικών υπαλλήλων της ΟΑ, επισημαίνει ότι με τη σύμβαση αυτή, όλες οι δραστηριότητες του ομίλου της "Ολυμπιακής" εκχωρούνται στην πλήρη δικαιοδοσία της "Μπρίτις". Στην ουσία δηλαδή - προσθέτει - εκχωρείται δημόσια περιουσία έναντι "πινακίου φακής" και το πιο σημαντικό είναι ότι εκχωρείται δικαιοδοσία της ελληνικής κυβέρνησης στο πολυεθνικό κεφάλαιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ