Σελ. /32
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Ιούνη 2008 - αριθ. φύλλου: 10110

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Υποχρέωση» συμμόρφωσης στα ιμπεριαλιστικά σχέδια

Επιβεβαιώνοντας πλήρως το χτεσινό αποκλειστικό δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη», το υπουργείο Δικαιοσύνης παραδέχεται ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία «στρατολόγησης» δικαστικών, εισαγγελέων, δικηγόρων, διοικητικών υπαλλήλων, για συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς επέμβασης και κατοχής. Κυβερνητικά στελέχη παραδέχονταν ότι πρόκειται για διαδικασία που γίνεται σε όλα τα υπουργεία.


ΣΕΛ.  3,    5
ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ
Δε θα εξαρτηθούμε από επιχειρηματίες και κράτος

Το ΚΚΕ από τη φύση του δε θέλει, δεν επιδιώκει, δεν ανέχεται καμία συναλλαγή με το καπιταλιστικό σύστημα και τους καπιταλιστές, αυτός ήταν ο πραγματικός λόγος για τον οποίο πολλά χρόνια ήταν παράνομο, εκτελέστηκαν κομμουνιστές και στάλθηκαν στις φυλακές, στις εξορίες. Δε θα εξαρτηθούμε ούτε από επιχειρηματίες ούτε από το κράτος.


ΣΕΛ.  10  -  11

ΑΠΑΤΗ ΤΑ ΘΕΣΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

Αλέκα Παπαρήγα: Το ΚΚΕ προτείνει εκείνα τα μέτρα τα οποία απαντούν σε όλες τις ανάγκες του λαού και μπορεί να τα επιβάλει αν παλέψει αποφασιστικά και μαχητικά

  • Αποδείχτηκε απάτη αυτό που ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έλεγαν, ότι όταν διαμορφώνονται ελεύθερα οι τιμές υπάρχει ανταγωνισμός και μειώνονται. Η άποψη του ΛΑ.Ο.Σ. και του ΣΥΝ περί ελέγχου τιμών, παρεμβάσεων και πλαφόν είναι αναποτελεσματική, γιατί, όταν ετοιμαζόταν η ενιαία αγορά, ενόψει του Μάαστριχτ, καταργήθηκαν οι διατάξεις περί τυπικών ελέγχων για τη διαμόρφωση των τιμών.
  • Δεν αντιμετωπίζεται η ακρίβεια με καταναλωτικές οργανώσεις, είναι ζήτημα ταξικής πάλης. Οι όμιλοι που μείωσαν τιμές σε κάποιο προϊόν, ανατίμησαν τις τιμές άλλων προϊόντων τους. Η διακίνηση του μεγαλύτερου μέρους των ειδών πρώτης ανάγκης διεξάγεται από δύο - τρεις έως τέσσερις το πολύ επιχειρήσεις κατά κλάδο. Αυτή είναι η μονοπώληση. Οι ανατιμήσεις δε σταματάνε και σε συνδυασμό με τους χαμηλότατους μισθούς, συντάξεις, μεροκάματα μεγαλώνει η ακρίβεια.
  • Η άποψη να επιστρέψει η πολιτική στην οικονομία και να παρέμβει στον έλεγχο της αγοράς είναι παραπλανητική. Η πολιτική και η κρατική παρέμβαση είναι παρούσες στην οικονομία. Οι εργαζόμενοι χρειάζονται το δικό τους κράτος, αλλά δεν μπορούν να κάτσουν σήμερα με σταυρωμένα τα χέρια. Η ακρίβεια είναι σύμφυτη της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας που πρέπει να καταργηθεί.

ΣΕΛ.  7   -   9

8ο ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Γιορτή εργατικής ενότητας

Αύριο Κυριακή 29 Ιούνη, στις 8.30 μ.μ., θα μιλήσει η Αλέκα Παπαρήγα

Εργάτες από κάθε γωνιά της Γης έσμιξαν χτες το βράδυ στο πάρκο «ΦΙΞ» όπου για 8η συνεχή χρονιά πραγματοποιούνται οι πολιτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις του ΚΚΕ για Ελληνες και μετανάστες εργάτες. Φωνές, χρώματα και μουσικές, συζητήσεις και σχέδια για κοινό ταξικό αγώνα, οργανωμένη αντεπίθεση για κατακτήσεις στο σήμερα, αλλά και με το βλέμμα στραμμένο στο αύριο, σε μια κοινωνία όπου όλα θα τους ανήκουν. Αυτό είναι το στίγμα των εκδηλώσεων.


ΣΕΛ.  23


ΝΕ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εξω οι πλασιέ των επιχειρηματιών

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην παρουσία του Αμερικανού πρέσβη, που θα εγκαινιάσει κέντρο μελετών του Χάρβαρντ στο Ναύπλιο.


ΣΕΛ.  20
Τελευταίο «αντίο» στον Νίκο Καραντηνό

Πλήθος συντρόφων, αντιστασιακών, δημοσιογράφων και φίλων αποχαιρέτησε χτες τον κομμουνιστή δημοσιογράφο Νίκο Καραντηνό. Σήμερα στις 12 μ. η κηδεία του στα Μιχαλιτσάτα Ληξουρίου Κεφαλονιάς.


ΣΕΛ.  6

Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ