Κυριακή 29 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΛΛΗΝΙΚΟ
Μητροπολιτικό πάρκο τσιμέντου

Οι εγκαταστάσεις του κανόε καγιάκ στο Ελληνικό

Eurokinissi

Οι εγκαταστάσεις του κανόε καγιάκ στο Ελληνικό
Στο όνομα της «αξιοποίησης» παραχωρούνται εγκαταστάσεις και «φιλέτα γης», με αποτέλεσμα η αναψυχή, ο αθλητισμός και ο πολιτισμός να γίνονται πανάκριβα εμπορεύματα για γερά πορτοφόλια.

Πρώην Ανατολικό Αεροδρόμιο

Σε μια έκταση 5.300 στρ. σύμφωνα και με τις τελευταίες ανακοινώσεις από το ΥΠΕΧΩΔΕ τα 1.000 στρ. προορίζονται για οικοπεδοποίηση. Θα δημιουργηθεί μια πόλη περίπου 20.000 κατοίκων - για υψηλά βαλάντια -, θα χτιστούν περίπου 1,5 εκατομμύρια τ.μ. τσιμέντου (εκτός από τους περιβάλλοντες χώρους).

Οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις καταλαμβάνουν ένα χώρο 2.200 στρ. περίπου και έχουν παραχωρηθεί σε επαγγελματικές ομάδες και επιχειρηματίες: Το γήπεδο μπάσκετ στην ΚΑΕ Πανιώνιος, τα γήπεδα μπέιζμπολ στην ΠΑΕ Εθνικός και το κανόε καγιάκ σε επιχειρηματίες. Επίσης, 200 στρ. στο πρώην Δυτικό Αεροδρόμιο ανήκουν στην «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα», 126 κτίσματα που υπάρχουν είναι της υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, ενώ εκεί βρίσκεται και η έδρα του FIR και του πύργου ελέγχου του «Ελ. Βενιζέλος».

«Οπως αντιλαμβάνεται κανείς, ελάχιστος χώρος απομένει για τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου πρασίνου», λέει στον «Ρ» ο Μπάμπης Χολίδης, επικεφαλής της «Δημοτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας Ελληνικού».

Διαχρονικές ευθύνες πέραν των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ έχουν και τα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα οποία με τη στάση τους όλα τα προηγούμενα χρόνια συνέβαλαν στη διαμόρφωση της σημερινής κατάστασης.

«Η πρωτοβουλία της "Κοινής Δράσης" των δήμων Ελληνικού, Γλυφάδας, Αλίμου, Αργυρούπολης, αν και διεκδικεί ο χώρος του πρώην αεροδρομίου να γίνει πάρκο υψηλού πρασίνου, ταυτόχρονα υποστηρίζει τη διαχείρισή του από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Κάτι τέτοιο θα σημάνει αργά ή γρήγορα τη διείσδυση επιχειρηματιών μέσω των ΣΔΙΤ, είτε την αύξηση της τοπικής φορολογίας, είτε τη μη δωρεάν χρήση των εγκαταστάσεων, ή και όλα τα παραπάνω», υπογραμμίζει ο Μπ. Χολίδης.

Αγιος Κοσμάς

Η εταιρεία «Σείριος» θα εκμεταλλεύεται το Ολυμπιακό Κέντρο Ιστιοπλοΐας του Αγίου Κοσμά για 45 χρόνια. Στα 425 στρέμματα που εκτείνονται στην παραλία του Ελληνικού έχουν εξαγγελθεί: Η εκμετάλλευση μαρίνας για 1.170 σκάφη. Υπέργειο και υπόγειο πάρκινγκ 1.500 περίπου θέσεων. Κατασκευή κτιρίων σε 60 στρέμματα για εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, αναψυκτήρια, πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες, κατασκευή υπερπολυτελούς ξενοδοχείου κ.ά.

Το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Νεότητας «Αγιος Κοσμάς» (ΕΑΚΝ/ΑΚ) κάθε άλλο παρά τον μαζικό λαϊκό αθλητισμό υπηρετεί. «Οι συμβάσεις παραχώρησης τμημάτων του αθλητικού κέντρου σε επιχειρηματίες (καφετερίες, νυχτερινά κέντρα, πίστα κάρτινγκ κλπ.) πρέπει να κηρυχτούν παράνομες, όπως ήδη προβλέπει για κάποιες από αυτές η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτος», τονίζει ο Μπ. Χολίδης.

Κανόε Καγιάκ

Η εγκατάσταση του Κανόε Καγιάκ που βρίσκεται στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού έχει περάσει στον έλεγχο των εταιρειών «J&P Αβαξ» - ΓΕΚ - ΒΙΟΤΕΡ - «Corfu Waterpark», που θα το εκμεταλλεύονται για 30 χρόνια.

Η εγκατάσταση θα λειτουργήσει ως υδροπάρκο (σ.σ. «νεροτσουλήθρα» ή αλλιώς «Θαλάσσιο τσίρκο»), κέντρο ψυχαγωγικών εκδηλώσεων και θα έχει ακόμη αθλητικές χρήσεις, για «γερά πορτοφόλια». Στόχος, η προσέλκυση τουριστών έτοιμων να καταβάλουν γερά ποσά για την αναψυχή τους. Για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα ουσιαστικά υψώνεται ένα τεράστιο τείχος, αφού το κόστος θα είναι απαγορευτικό για το λαϊκό εισόδημα.

Με επίκεντρο τις λαϊκές ανάγκες

Η «Δημοτική Αγωνιστική Συνεργασία» καλεί τους εργαζόμενους του Ελληνικού να διεκδικήσουν: Το Ελληνικό να διαμορφωθεί με κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό σε μητροπολιτικό πάρκο υψηλού πρασίνου με ήπιες αθλητικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις, με ελεύθερη και δωρεάν είσοδο. Η φυσική του κατάληξη να είναι στην παραλία, ελεύθερη από κάγκελα και επιχειρηματικές δραστηριότητες για δωρεάν χρήση στο λαό. Να μην οικοπεδοποιηθεί τμήμα του αεροδρομίου. Οι Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις να ενταχθούν στο πάρκο, να αξιοποιηθούν από το κράτος για την ανάπτυξη του λαϊκού αθλητισμού και πολιτισμού.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ