Παρασκευή 20 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Πιο ασφυκτική θηλιά στους μετανάστες

Φυλάκιση και απαγόρευση εισόδου προβλέπει η νέα Οδηγία. Βαριές οι ευθύνες ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ

Ενα ακόμα καίριο βήμα προς την κατοχύρωση της Ευρώπης - φρούριου και στην καταστολή της μετανάστευσης, σαν να πρόκειται για έγκλημα, έγινε προχθές με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία ενέκρινε τη σχετική Κοινοτική Οδηγία.

Η απόφαση έρχεται να επικυρώσει κυνικά τον απάνθρωπο και αντιμεταναστευτικό χαρακτήρα της ΕΕ, με αποκορύφωμα τις διατάξεις της οδηγίας που προβλέπουν την 18μηνη κράτηση των μεταναστών, ακόμη και ανήλικων παιδιών, και την απαγόρευση ακόμη και της νόμιμης επανόδου τους στο κράτος - μέλος που τους απέλασε για τουλάχιστον 5 χρόνια. Μάλιστα, από την ΕΕ χαρακτηρίζεται ως εκούσια επιστροφή των μεταναστών, τη στιγμή που έχουν να «επιλέξουν» ανάμεσα στην επιστροφή και τη φυλάκιση!

Ανθρωποι - θύματα του ευρωενωσιακού και ΝΑΤΟικού ιμπεριαλισμού αντιμετωπίζονται ως εγκληματίες, χαρακτηρίζονται «παράνομοι», επειδή προσπαθούν να διαφύγουν από τους πολέμους, τη φτώχεια και την ανεργία. Δεν πρόκειται για καμιά «στροφή» στην πολιτική της ΕΕ. Είναι μια απόφαση που συνεχίζει και ενισχύει μια πολιτική που ακολουθείται εδώ και χρόνια και που βλέπει στους μετανάστες και στους πρόσφυγες μόνο φθηνά εργατικά χέρια και κέρδη για το κεφάλαιο. Αυτή την ευρωπαϊκή κατεύθυνση ακολουθούν απαρέγκλιτα για μια 15ετία οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Στο πλαίσιο αυτής της κατεύθυνσης έχουν θεσπιστεί όλοι οι αντιμεταναστευτικοί νόμοι και έχουν δημιουργηθεί στρατόπεδα συγκέντρωσης των «λαθρομεταναστών» στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες που συνορεύουν με την ΕΕ, ακόμα και σε μη μέλη της.

Μεγάλες είναι και οι ευθύνες του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έχει συμβάλει στη διαμόρφωση της υπάρχουσας κατάστασης, απαιτώντας - μάλιστα - κατά καιρούς να εφαρμοστούν οι Οδηγίες! Ολα τα κείμενα του Ευρωκοινοβουλίου που ζητούν ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου και μετανάστευσης έχουν ψηφιστεί από τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια στιγμή, οι ευρωβουλευτές του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, φοβούμενοι προφανώς το πολιτικό κόστος της γενικής κατακραυγής, καταψήφισαν προχθές την Οδηγία. Ωστόσο, μερικοί μήνες έχουν περάσει από τότε που ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ με Ερώτησή του στη Βουλή ζητούσε να ενσωματωθούν στην ελληνική νομοθεσία οι 3 Οδηγίες της ΕΕ, που μεταξύ άλλων: Ξεθεμελιώνουν το προσφυγικό Δίκαιο και το προσαρμόζουν στις νεοταξίτικες προδιαγραφές (2004/83). Βάζουν ταφόπλακα στο θεσμό του ασύλου και προωθούν τις διαδικασίες - σκούπα από τους συνοριοφύλακες (2005/85). Προβλέπουν περιορισμούς στην άσκηση του δικαιώματος για σεβασμό της οικογενειακής τους ζωής (2003/86, για την οικογενειακή επανένωση).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ