Παρασκευή 20 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ
Απομάκρυνση του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης της ΔΕΗ από τον Υμηττό

Από παλαιότερες κινητοποιήσεις των κατοίκων της Ηλιούπολης για την απομάκρυνση του ΚΥΤ
Από παλαιότερες κινητοποιήσεις των κατοίκων της Ηλιούπολης για την απομάκρυνση του ΚΥΤ
ΕΡΩΤΗΣΗ προς τον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών, με θέμα την προστασία των κατοίκων Αργυρούπολης και Ηλιούπολης από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία του ΚΥΤ της ΔΕΗ στον Υμηττό, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Μαυρίκος, Κώστας Καζάκος, Λιάνα Κανέλλη, Λίλα Καφαντάρη, Εύα Μελά και Γιάννης Πρωτούλης. Στην Ερώτησή τους, πιο συγκεκριμένα, οι βουλευτές του ΚΚΕ σημειώνουν:

«Το περιβάλλον σε ολόκληρο τον κόσμο βρίσκεται στο στόχαστρο του κεφαλαίου, αποτελεί έναν ιδιαίτερα επικερδή τομέα επενδύσεων, χώρο ανεξέλεγκτης δράσης για την άντληση πρώτων υλών, αλλά και απόρριψη ρύπων. Η χρήση των τεχνολογικών επιτευγμάτων με μοναδικό κριτήριο το κέρδος των μονοπωλίων γίνεται επικίνδυνη και συντελεί στη διαρκή καταστροφή του περιβάλλοντος. Τα μεγάλα και οξυμένα προβλήματα του περιβάλλοντος προστίθενται στα άλλα μεγάλα προβλήματα της ανεργίας, του περιορισμού των εργασιακών, κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Από τα ζητήματα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος, βασική προτεραιότητα έχει εκείνο της προστασίας των κατοίκων από τις μη ιονίζουσες ακτινοβολίες, δηλαδή από αυτές που προέρχονται από υποσταθμούς και γραμμές υψηλής τάσης.

Οπως σε πολλές περιοχές της χώρας, έτσι και στην Αργυρούπολη και την Ηλιούπολη, πέρα από το τσιμέντο, το νέφος, τα σκουπίδια, την έλλειψη ελεύθερων χώρων και πρασίνου, προστέθηκε η ηλεκτρομαγνητική «ρύπανση» και η βλαπτική δράση του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) - ΔΕΗ, στον Υμηττό. Εδώ και 3 χρόνια έχουν βγει οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Διοικητικού Εφετείου, που θεωρούν την εγκατάσταση του ΚΥΤ στον Υμηττό παράνομη και καταχρηστική και άμεσα κατεδαφιστέα.

Πολιτικές ευθύνες τόσο για την εγκατάσταση, όσο και για τη μη απομάκρυνση έχει η κυβέρνηση της ΝΔ σήμερα, αλλά και του ΠΑΣΟΚ παλιότερα, που πάνω απ' όλα βάζουν τα κέρδη της ιδιωτικοποιημένης ΔΕΗ, αδιαφορώντας για την υγεία των κατοίκων και την επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Αυτές, εξάλλου, είναι οι κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και συνεπώς ευθύνη έχουν τα κόμματα της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, που τη στηρίζουν. Μεγάλες ευθύνες βαραίνουν και τις δημοτικές αρχές Αργυρούπολης - Ηλιούπολης, οι οποίες με την αδράνειά τους στην ουσία επιτρέπουν την παράνομη λειτουργία του ΚΥΤ στον Υμηττό.

Μετά από τις κινητοποιήσεις μαζικών φορέων και κατοίκων όλο το προηγούμενο διάστημα, με πιο πρόσφατη τη διαμαρτυρία που πραγματοποιήθηκε στις 9/06/08, συζητήθηκε στα Δημοτικά Συμβούλια Αργυρούπολης και Ηλιούπολης το θέμα αυτό, οπότε και αποφασίστηκαν ξανά κινητοποιήσεις, αλλά και κάθε νομική διεκδίκηση.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε να εφαρμοστεί τώρα η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Διοικητικού Εφετείου και να απομακρυνθεί το Κέντρο Υπερηψηλής Τάσης της ΔΕΗ στον Υμηττό».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ