Τρίτη 10 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Οι οδηγίες της ΕΕ πάνω από τη δημόσια υγεία!

Παρέμβαση της βουλευτή του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου στη Βουλή. Τις «γραφές» της ΕΕ επικαλείται ο υπουργός Α. Κοντός

Λίγες βδομάδες μετά το σκάνδαλο του ουκρανικού ηλιελαίου, η Ελλάδα εφαρμόζει την ευρωπαϊκή οδηγία, σύμφωνα με την οποία μπορούν να μεταφέρονται έλαια σε δεξαμενές που είχαν εντελώς διαφορετικά φορτία (π.χ. ορυκτέλαιο), με προφανή τον κίνδυνο επιμόλυνσης. Αυτό κατήγγειλε χτες στη Βουλή η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, τονίζοντας ότι στο βωμό του επιχειρηματικού κέρδους τίθεται σε σοβαρό κίνδυνο η δημόσια υγεία. Παρ' όλα αυτά από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας ξεκαθαρίστηκε ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αμφισβητηθούν οι ...«γραφές» των Βρυξελλών!

«Η χώρα είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει επακριβώς τις ευρωπαϊκές οδηγίες» τόνισε χαρακτηριστικά στην απάντησή του ο υπουργός Γεωργίας, Αλέξανδρος Κοντός, λέγοντας ότι δημιουργεί «προϋποθέσεις ώστε να μην κινδυνεύει η δημόσια υγεία». Αρνήθηκε παράλληλα ότι στην περίπτωση του ουκρανικού ηλιελαίου «δεν έχει εξαχθεί ακόμη πόρισμα από τις ουκρανικές αρχές», αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι «δεν πρόκειται για περίπτωση επιμόλυνσης, αλλά για νοθεία». Συμπλήρωσε ότι «καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια κατά τη μεταφορά ελαίων ώστε να διασφαλίζεται η δημόσια υγεία» και πως «σε ένα βαθμό αυτό διασφαλίζεται και από τους κοινοτικούς κανονισμούς».

«Η δημόσια υγεία είναι απροστάτευτη» τόνισε ανταπαντώντας η Δ. Μανωλάκου. Σχολιάζοντας την οδηγία, επισήμανε πως «φαίνεται ότι με απόλυτο τρόπο όχι μόνο δεν προστατεύει τη δημόσια υγεία, αλλά οι καταναλωτές θα πρέπει να νιώθουν πιο ανασφαλείς», αφού «το νομοθετικό πλαίσιο είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του κεφαλαίου». Θύμισε μάλιστα ότι η συγκεκριμένη οδηγία θεσμοθετήθηκε επί ΠΑΣΟΚ και συνεχίζεται η ισχύ της επί ΝΔ. Η οδηγία - είπε η βουλευτής του ΚΚΕ - «επιτρέπει σε αυτές τις δεξαμενές να μεταφέρουν και εναλλακτικά, διαδοχικά και ορυκτέλαιο». Οσον αφορά τη θέση του υπουργείου περί του ότι δεν μπορεί να παρέμβει στο περιεχόμενο της οδηγίας επισήμανε πως «όταν κινδυνεύει η δημόσια υγεία μπορείτε να το κάνετε», ενώ παράλληλα με βάση το άρθρο 4 της οδηγίας «μπορείτε να ζητήσετε τροποποίηση», αφού για το πρόβλημα που δημιουργείται «η πιο τρανή απόδειξη είναι το σκάνδαλο με το ηλιέλαιο». Επισήμανε, μάλιστα, ότι οι αρμόδιοι υπουργοί για το θέμα αυτό μίλησαν προ μερικών ημερών και για επιμόλυνση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ