Τρίτη 10 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Επιβεβαιώνεται η ΔΑΣ ΟΤΑ

Παπαγεωργίου Βασίλης

Τη θέση των ταξικών δυνάμεων, της ΔΑΣ ΟΤΑ, ότι ο νόμος 3660/08 - που πρόσφατα ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ για τη δήθεν ένταξη του κλάδου στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ) - είναι βαθιά αντεργατικός, επιβεβαιώνει σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών που δίνει «οδηγίες για την εφαρμογή των διατάξεων του νόμου».

Η ΔΑΣ ΟΤΑ, σε πρόσφατη ανακοίνωσή της, τόνιζε μεταξύ άλλων ότι ο συγκεκριμένος νόμος αποτρέπει ουσιαστικά τους ήδη εργαζόμενους στους ΟΤΑ να ενταχθούν στα ΒΑΕ αφού για να γίνει αυτό καλούνται να πληρώσουν τεράστια ποσά που φθάνουν τα 6.500 ευρώ! Στην εγκύκλιο γίνεται καθαρό ότι το ποσό αυτό είναι ακόμα μεγαλύτερο. Πιο συγκεκριμένα, ενώ στο νόμο γράφεται ότι οι εργαζόμενοι που θα εντάσσονται στα ΒΑΕ θα καταβάλλουν ειδική πρόσθετη εισφορά 4,3% «επί του βασικού μισθού και επί του ποσού του επιδόματος ειδικής απασχόλησης», στην εγκύκλιο προβλέπεται ότι η κράτηση αυτή θα γίνεται και «επί του ποσού των 140,8 ευρώ». Πρόκειται για λογιστικό ποσό, που δεν καταβάλλεται στις μηνιαίες αποδοχές, αλλά υπολογίζεται ως συντάξιμο και κάθε μήνα γίνονται οι σχετικές κρατήσεις. Στην εγκύκλιο αποκαλύπτεται ακόμα πως η αναγνώριση πλασματικής συντάξιμης υπηρεσίας για τους ήδη εργαζόμενους δε θα προσμετριέται ως συντάξιμος χρόνος αλλά απλώς θα «προσαυξάνει τη σύνταξή τους κατά 0,3/35».

Για άλλη μια φορά αναδεικνύονται οι τεράστιες ευθύνες της πλειοψηφίας της ΠΟΕ ΟΤΑ - ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΣΚ (ΣΥΝ). Η πλειοψηφία αυτή, πριν ακόμα και από την κυβέρνηση πρότεινε την καταβολή επασφαλίστρου και στήριξε το σύνολο του νόμου που προχωρεί στον αποχαρακτηρισμό επαγγελμάτων από Βαρέα και Ανθυγιεινά. Στις προτάσεις τους «πάτησε» η κυβέρνηση και γενικεύει τώρα την επίθεση, επιβεβαιώνοντας το ρόλο τους που μπορεί και πρέπει να καταδικαστεί από το σύνολο των εργαζόμενων του κλάδου.

Φοβού τους Δαναούς...

Οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών των περισσότερο ανεπτυγμένων καπιταλιστικών χωρών - οι οποίες είναι ταυτόχρονα και μέλη της ΕΕ, του ΟΟΣΑ και του ΔΝΤ - βρίσκονται τις τελευταίες μέρες σε διαρκή συνεδρίαση. Ετσι στις συνεδριάσεις των υπουργών Οικονομικών τόσο της ΕΕ (έγιναν στη Φραγκφούρτη) όσο και του ΟΟΣΑ (στο Παρίσι) εξετάστηκαν, εναλλακτικά σενάρια αντιμετώπισης της κρίσης που απειλεί την παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία.

Στις συνεδριάσεις αυτές, δε συζητούν μόνο για το πώς θα αποτρέψουν την όξυνση των οικονομικών προβλημάτων στις χώρες τους από την άνοδο των διεθνών τιμών πετρελαίου, τροφίμων, πρώτων υλών κλπ. Εξετάζουν, επίσης, και διάφορα μέτρα που θα πρέπει να πάρουν «συντονισμένα» οι κυβερνήσεις των χωρών - μελών τους, προκειμένου να ξεγελάσουν τους θιγόμενους από την έξαρση της ακρίβειας και γενικότερα των νεοφιλελεύθερων επιλογών.

Στην ουσία, δηλαδή, εξετάζουν και την εξαγγελία κοινών μέτρων - όπως εξαγγελίες διαφόρων ψευτοεπιδομάτων στα αυξανόμενα λαϊκά νοικοκυριά που ζουν σε συνθήκες φτώχειας και εξαθλίωσης - με απώτερο στόχο να αποτρέψουν φαινόμενα κοινωνικών εκρήξεων και να περιορίσουν στο ελάχιστο τις αντιδράσεις των εργαζομένων.

... και δώρα φέροντας!

Μετά τη λήξη της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών του ΟΟΣΑ στο Παρίσι, δημοσιογράφος ρώτησε τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών: «Η κεντρική ιδέα για τη στήριξη των νοικοκυριών, που έχουν χαμηλότερα εισοδήματα, είναι κυρίως η παροχή κοινωνικών βοηθημάτων ή η μείωση της φορολογίας κλπ.»;

Μεταφέροντας το γράμμα και το πνεύμα των συζητήσεων των υπουργών Οικονομικών των ιμπεριαλιστικών κέντρων (ΕΕ, ΟΟΣΑ, ΔΝΤ κλπ.), ο Γ. Αλογοσκούφης, απάντησε ως εξής: «Δεν είναι η αύξηση των φόρων που δημιουργεί το διεθνή πληθωρισμό και ούτε η μείωση των φόρων θα φέρει και μείωση του διεθνούς πληθωρισμού. Είναι ένα πολύ σύνθετο φαινόμενο, το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε σε παγκόσμιο επίπεδο - να ενισχύσουμε την προσφορά και στο πετρέλαιο και στα τρόφιμα, με την απελευθέρωση των αγορών, με μεγαλύτερες επενδύσεις. Και επειδή όλα αυτά δε θα λειτουργήσουν άμεσα, θα πρέπει όλες οι χώρες στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής που ασκούν να φροντίσουν να μην υπάρχουν δυσάρεστες επιπτώσεις στα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα».

Από την απάντηση αυτή, είναι ολοφάνερο, πως οι ηγέτες των διεθνών ιμπεριαλιστικών κέντρων δεν παραδέχονται πως για τη φτώχεια και εξαθλίωση των ανθρώπων του μόχθου φταίνε τα μονοπώλια και οι πολυεθνικές, αλλά πιστεύουν πως φταίει η... περιορισμένη «απελευθέρωση των αγορών». Επειδή, όμως, γνωρίζουν πολύ καλά ότι τα μονοπώλια θα συνεχίσουν να ρίχνουν λάδι στη φωτιά της ακρίβειας και του πληθωρισμού, καθώς στη φύση τους είναι να επιδιώκουν τη μεγιστοποίηση των κερδών τους, προσπαθούν να αποτρέψουν τις λαϊκές εκρήξεις, μοιράζοντας κάποια ψίχουλα στους πεινασμένους και εξαθλιωμένους. Αυτό εννοεί ο κ. Αλογοσκούφης, όταν μιλά για μέτρα που θα συμβάλουν στο «να μην υπάρχουν δυσάρεστες επιπτώσεις στα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα».

Εδώ ισχύει το γνωστό «φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας»...

Δημοψήφισμα για την Ευρωσυνθήκη

Και μόνο η σπουδή με την οποία η κυβέρνηση της ΝΔ, με την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ, επιχειρεί να περάσει από τη Βουλή προς επικύρωση την Ευρωσυνθήκη, δείχνει την ανοχή τους στη λεγόμενη δημοκρατία τους και στην πραγματικότητα της δικτατορίας των μονοπωλίων κατά του λαού. Θέλουν να συντελεστεί αυτό το έγκλημα σε βάρος της χώρας και του μέλλοντος των εργαζομένων με συνοπτικές διαδικασίες, γιατί θέλουν το λαό στη γωνία. Γι' αυτό η σχετική συζήτηση στη Βουλή ξεκινάει στα μουλωχτά σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο τα μεσάνυχτα.

Η υπόθεση αυτή του μεταλλαγμένου «ευρωσυντάγματος», που ονομάζεται συνθήκη της Λισαβόνας και αποτελεί την παραπλανητική εκδοχή του «ευρωσυντάγματος» το οποίο ανακλήθηκε λόγω των δημοψηφισμάτων του «Οχι» σε Γαλλία και Ολλανδία, είναι άκρως αποκαλυπτική, τόσο της στρατηγικής του ευρωενωσιακού κεφαλαίου και της ντόπιας πλουτοκρατίας, όσο και των κομμάτων της που υπηρετούν στη χώρα μας αυτά τα συμφέροντα. Και χωρίς την έκφραση της θέλησης του λαού δεσμεύουν για πολλές δεκαετίες το σύνολο της ζωής του.

Η άρνησή τους για διεξαγωγή δημοψηφίσματος που θα μπορούσε να θέσει υπό αίρεση μια τέτοια επιλογή, δείχνει και τα όρια της δημοκρατίας την οποία εκπροσωπούν. Τη δημοκρατία τη χρειάζονται μέχρι εκεί που λειτουργεί σαν μηχανισμός βίαιης νομιμοποίησης της κυρίαρχης πολιτικής αλλά και ως άλλοθι για όλες τις αντιλαϊκές επιλογές τους. Από 'κεί και πέρα δε διστάζουν να στρέφονται και ενάντιά της. Οι κήρυκες της αστικής δημοκρατίας δε λογαριάζουν για τίποτα τη «λαϊκή εντολή» της μιας και μόνο φοράς με τις εκλογές για το κοινοβούλιο. Και προχωράνε με τις αντιλαϊκές πολιτικές τους ενάντια στις λαϊκές κατακτήσεις, κατεδαφίζοντας εργασιακά, ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα.

Εξάλλου, αυτή είναι η πολιτική που εκπορεύεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις συνθήκες της (Μάαστριχτ, Νίκαια, Λισαβόνα) που ορίζουν ως υπέρτατο νόμο την απόλυτη ελευθερία δράσης του κεφαλαίου. Σήμερα αυτά εδραιώνονται με την Ευρωσυνθήκη, που προωθεί την ενίσχυση της ιμπεριαλιστικής δράσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της εξουσίας των κυβερνήσεων, των κρατών - μελών της. Και θωρακίζει τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, ώστε να προχωρήσει πιο αποτελεσματικά στην πιο άγρια επίθεση στα εργασιακά και τα κοινωνικά δικαιώματά τους και από καλύτερες θέσεις να μπει στον παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό.

Το αίτημα για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη νέα Ευρωσυνθήκη και η στάση των κομμάτων απέναντι σε αυτό, συμπυκνώνει και το πολιτικό πρόβλημα της χώρας και φέρνει στο προσκήνιο την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ. Ετσι λοιπόν, μέσα στο γράμμα και στο πνεύμα της Συνθήκης εκφράζεται η στρατηγική σύγκλιση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που εξάλλου από κοινού θα την επικυρώσουν στη Βουλή. Στο ίδιο πεδίο αποκαλύπτεται και ο οπορτουνισμός του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, που εμφανίζεται αντίθετος στο κείμενο της Συνθήκης προβάλλοντας την ουτοπία μιας «άλλης» κοινωνικής συνθήκης, χωρίς να αμφισβητεί στο ελάχιστο ότι η ΕΕ είναι συμμαχία καπιταλιστών, ενώ... ξεχνάει ότι είναι το ίδιο κόμμα που ψήφισε τη συνθήκη του Μάαστριχτ.

Το κίνημα διεκδίκησης δημοψηφίσματος αποτελεί μέρος του ρεύματος αμφισβήτησης και απειθαρχίας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στις στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου και βάζει τα θεμέλια για την ανατροπή και άλλη πορεία, σε όφελος των εργαζομένων.


Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ

Ανεπάρκεια αντισεισμικής θωράκισης

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΟΧΙ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ δεν μπορούμε να τους προβλέψουμε. Μακάρι να μπορέσουμε κάποτε.

Κι όταν θα μπορέσουμε, καλό είναι τα δικαιώματα της πρόβλεψης να μην τα έχει καμία ιδιωτική εταιρεία και να πρέπει να την πληρώσουμε γι' αυτό.

Μην σας φαίνεται «τρελό» αυτό το ενδεχόμενο. Είμαστε μια χώρα σεισμογενής αλλά και μια χώρα μέλος της Ε.Ε. όπου η «ελευθερία της αγοράς» είναι η μεγαλύτερη από όλες.

Υπάρχει όμως κάτι που δυστυχώς μπορούμε να το προβλέψουμε. Κι αυτό είναι η ανεπάρκεια των μηχανισμών αντισεισμικής προστασίας.

Δε χρειάζεται να ξέρουμε πού, πότε και ποιου μεγέθους θα είναι ο σεισμός. Μας αρκεί να γνωρίζουμε τον ...προϋπολογισμό της χρονιάς.

Γιατί εκεί φαίνονται τα κονδύλια που διατίθενται για την αντισεισμική (και την αντιπλημμυρική, και την πολιτική) προστασία.

Και είναι μειωμένα για το 2008, όπως ήταν μειωμένα για το 2007, το 2006, το 2005 και όλες τις προηγούμενες χρονιές.

Επίσης, μπορούμε - πάλι δυστυχώς - να προβλέψουμε ότι ελάχιστα είναι τα μέτρα προστασίας που θα ληφθούν για τους πληγέντες.

Οι μεγαλοστομίες και οι υποσχέσεις του σήμερα θα γίνουν ατέρμονες γραφειοκρατικές διαδικασίες και προβλήματα του αύριο.

Τα είδαμε και συνεχίζουμε να τα βλέπουμε στους πυρόπληκτους της Ηλείας που ακόμη δεν μπορούν να βγάλουν άκρη και οι αρμόδιες υπηρεσίες τους ταλαιπωρούν επί μήνες.

Τίποτε δε μας πείθει ότι οι σεισμοπαθείς θα έχουν καλύτερη μεταχείριση. Οταν έχεις ένα κράτος που το τελευταίο που το ενδιαφέρει είναι το συμφέρον του Ελληνα μισθωτού είναι σχεδόν σίγουρο πού θα πάνε τα πράγματα.


Γρηγοριάδης Κώστας

Δεν «αντέχεται» ο εμπαιγμός τους

Γρηγοριάδης Κώστας

Ως απειλή ακούστηκε η δήλωση του Κ. Καραμανλή ότι η κυβέρνηση και ο κρατικός μηχανισμός θα κάνει για τους σεισμόπληκτους ό,τι έκανε και για τους πυρόπληκτους. Με λίγα λόγια, θα μοιράσει ένα τριχίλιαρο και... «ο σώζων εαυτόν σωθήτω». Γιατί σχεδόν ένα χρόνο μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ηλεία, οι πληγέντες δεν έχουν δεχτεί καμία άλλη βοήθεια για να φτιάξουν τη ζωή τους και να μείνουν στον τόπο τους, ενώ τίποτα απολύτως δεν έχει γίνει για την αποκατάσταση των δασών. Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούσε να είναι διαφορετική η «απάντηση» της κυβέρνησης από τη στιγμή που εφαρμόζει μια πολιτική που «κοστολογεί» τις ανθρώπινες ζωές πιο φτηνά από τις «αντοχές» του προϋπολογισμού, που ποτέ δεν «έχει» για την αντισεισμική προστασία, όπως ποτέ δεν «έχει» κονδύλια για την προληπτική προστασία των δασών, τα αντιπλημμυρικά έργα, κ.ο.κ. Με άλλα λόγια, η κυρίαρχη πολιτική πλήττει περισσότερο από τα φυσικά φαινόμενα τα λαϊκά στρώματα, για την προστασία των οποίων αδιαφορεί επιδεικτικά. Το ζητούμενο είναι να αποφασίσει επιτέλους ο λαός να δείξει αποτελεσματικά την οργή για τον ατέλειωτο εμπαιγμό και τη δύναμή του...

Εκβιασμός για να λειτουργούν σαν επιχειρήσεις

Με το νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά, ο υπουργός Παιδείας επαναφέρει την προσφιλή του τακτική του εκβιασμού προς τα ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης: Τους λέει ότι αν δεν εφαρμόσουν την «αξιολόγηση» δε θα χρηματοδοτηθούν τα μεταπτυχιακά τους προγράμματα, ούτε από το κράτος ούτε από ευρωπαϊκά κονδύλια. Ο εκβιασμός αυτός δεν έχει στόχο απλώς την εφαρμογή της «αξιολόγησης», που αν και έχει ψηφιστεί εδώ και τρία χρόνια δεν έχει στην ουσία εφαρμοστεί. Εχει παράλληλο στόχο την ιδιωτικοοικονομική λειτουργία των ιδρυμάτων, τη στενότερη διαπλοκή τους με τις επιχειρήσεις. Η «αξιολόγηση» επιβάλλεται και μ' αυτό τον τρόπο από την κυβέρνηση, γιατί πρέπει να ξέρουν οι επιχειρήσεις πού θα «επενδύσουν», σε ποια ιδρύματα και Τμήματα τους συμφέρει να ακουμπήσουν τα χρήματά τους, τις «χορηγίες» τους προκειμένου να έχουν το ανάλογο κέρδος.

Δεν είναι τυχαίο δε, ότι ο εκβιασμός που συνδέει την «αξιολόγηση» με τη χρηματοδότηση, αφήνει κι ένα ανοιχτό παράθυρο: Κόβει τα χρήματα από κρατικούς κι ευρωπαϊκούς πόρους, αλλά αφήνει ελεύθερη τη χρηματοδότηση από ιδιώτες και φυσικά από τα δίδακτρα!

Με κάθε τρόπο δηλαδή, σπρώχνει τα ιδρύματα να λειτουργούν σαν επιχειρήσεις.

Το «καθήκον» του Κουσνέρ...

Ολες οι κυβερνήσεις και οι ηγέτες της ΕΕ έχουν πέσει πάνω στον ιρλανδικό λαό προκειμένου να μην ψηφίσει «όχι» στην ευρωσυνθήκη της Λισαβόνας στο μεθαυριανό δημοψήφισμα. Ολους όμως τους ξεπέρασε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ, προφανώς λόγω προϋπηρεσίας σε «πόστα» σε βαλκανικά προτεκτοράτα (Κόσσοβο), όπου είχε μάθει να επιβάλει με τα όπλα τις απόψεις τους. Ο Γάλλος ΥΠΕΞ βγήκε χτες σε γαλλικό ραδιοφωνικό δίκτυο και δε δίστασε να παραδεχτεί ότι είναι καθήκον του να ασκεί πίεση προς τον ιρλανδικό λαό. Η Γαλλία, είπε, οφείλει «να πιέσει, να ενεργήσει πολύ γρήγορα και να πείσει τους Ιρλανδούς, που έχουν ήδη ξαναψηφίσει μια φορά (σ.σ. κατά) για τη συνθήκη της Νίκαιας». Και αμέσως μετά εκτόξευσε τη ρουκέτα: «Τα πρώτα θύματα (σ.σ. ενός "όχι") θα ήταν οι Ιρλανδοί. Εχουν επωφεληθεί περισσότερο από τους άλλους (από την ΕΕ). Ολοι θα την επικυρώσουν. Θα ήταν πολύ, πολύ ενοχλητικό να μην μπορούμε να στηριχτούμε στους Ιρλανδούς, οι οποίοι στηρίχτηκαν πολύ στην Ευρώπη», ισχυρίστηκε, «ντροπιάζοντας» το γαλλικό λαό που πριν τρία χρόνια ψήφισε «όχι» στο ευρωσύνταγμα και φυσικά ποτέ δεν υπήρξε «θύμα» και δεν «τιμωρήθηκε»...

Απροστάτευτα ένα στα δύο παιδιά

Μόνο τα μισά Ελληνόπουλα έχουν κάνει το εμβόλιο της ανεμοβλογιάς. Αυτό για τα υπόλοιπα παιδιά σημαίνει ότι θα νοσήσουν βαριά όχι κατά την παιδική, αλλά την ενήλικη ζωή τους. Ακόμα μελέτες δείχνουν ότι τα τρία στα δέκα παιδιά σε όλο τον κόσμο δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως για την ιλαρά. Τόσο στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης (Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία) όσο και στις ΗΠΑ παρατηρείται τα τελευταία χρόνια έξαρση της νόσου. Απροστάτευτοι, ωστόσο, έναντι λοιμωδών νόσων είναι όχι τόσο οι μετανάστες όσο οι αθίγγανοι, καθώς τα βασικά εμβόλια έχουν γίνει μόνο στο 8% του παιδικού πληθυσμού.

Οι παραπάνω ανακοινώσεις έγιναν ενόψει του 46ου Πανελλήνιου Παιδιατρικού Συνεδρίου που θα γίνει στην Κέρκυρα και δείχνουν τις συνέπειες από την έλλειψη της δωρεάν δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ)στη χώρα μας, καθώς και την επίθεση του κεφαλαίου γενικότερα στα φτωχά στρώματα που τους στερεί πια και τη δυνατότητα να πληρώσουν τα εμβόλια των παιδιών τους. Και έρχεται το νομοσχέδιο του Αβραμόπουλου για την ΠΦΥ με το πιστωτικό όριο στην κάρτα νοσηλείας που επιτρέπει να αρρωστήσουμε μόνο στο ύψος του πιστωτικού ορίου...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Είναι και δικό μας χρέος

Η υπόθεση των πέντε Κουβανών αγωνιστών που βρίσκονται άδικα φυλακισμένοι στις αμερικανικές φυλακές συμπληρώνει το Σεπτέμβρη τα 10 χρόνια και δείχνει το πώς μια περίπτωση που δικαστικά έχει καταρρεύσει, διατηρείται στην πολιτική φαρέτρα της επίθεσης του αμερικανικού ιμπεριαλισμού κατά της σοσιαλιστικής Κούβας. Γιατί, η συγκεκριμένη υπόθεση είναι ακριβώς αυτό. Η ιμπεριαλιστική πυγμή κόντρα σ' ένα λαό που θέλει να ζει όπως ο ίδιος ορίζει. Και θέλουν ακόμη και μ' αυτή την απόφαση να δείξουν ότι το δίκαιο του ισχυρού του ιμπεριαλιστή μπορεί να κάμψει το φρόνημα του λαού που επέλεξε να οικοδομεί το σοσιαλισμό στη δική του πατρίδα. Οι πέντε Κουβανοί αγωνιστές, το μόνο που έκαναν ήταν να αποτρέψουν την πραγματοποίηση εγκληματικών ενεργειών κατά της σοσιαλιστικής Κούβας και του λαού της.

Από κανένα στοιχείο δεν αποδείχτηκε ότι διέπρατταν κατασκοπία κατά ξένης χώρας, εν προκειμένω των ΗΠΑ. Ομως, η κύρια κατηγορία που αποδίδεται στους 2 από αυτούς είναι ακριβώς αυτή, που συνεπάγεται βαριές ποινές έως και 2 φορές ισόβια. Η πρόσφατη απόφαση του εφετείου της Ατλάντα ήρθε να επιβεβαιώσει ουσιαστικά τις ποινές και για τους 5. Τι και αν όλη η δικαστική εξέλιξη έχει αποδείξει ότι δεν υπάρχει τίποτε που να τις στοιχειοθετεί; Τι και αν έχουν παραβιαστεί κατάφωρα ακόμα και αυτοί οι αμερικανικοί νόμοι; Τι και αν δεν τηρούνται στοιχειώδη δικαιώματα για τους φυλακισμένους και τους οικείους τους; Ολα αυτά δεν έχουν σημασία για τους ιμπεριαλιστές που βέβαια και το «δίκαιό» τους εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους. Οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές την ίδια ώρα που καταδικάζουν στο σκοτάδι τους 5 αγωνιστές, αθωώνουν και δίνουν καταφύγιο στον αποδεδειγμένα εγκληματία Λουίς Ποσάδα Καρίλες.

Ομως, όλα αυτά, που συνδυάζονται και με την εντατικοποίηση του πολύμορφου αποκλεισμού που έχουν επιβάλει στο Νησί της Επανάστασης που προσπαθεί να στραγγαλίσει τον αγωνιστή κουβανικό λαό, προκαλούν οργή και αγανάκτηση σε κάθε άνθρωπο καλής θέλησης. Το δικαίωμα του κάθε λαού να επιλέγει το κοινωνικό σύστημα που επιθυμεί, πρέπει να είναι απόλυτα σεβαστό. Και ο κουβανικός λαός, με την καθοδήγηση της ηγεσίας του, το ΚΚ Κούβας και την επαναστατική του κυβέρνηση, έχει αποδείξει πάμπολλες φορές ότι στηρίζει την επανάστασή του, ότι υπερασπίζεται τις κατακτήσεις του και ξεπερνά τα εμπόδια και τις δυσκολίες που του θέτει ο διεθνής ιμπεριαλισμός.

Γι' αυτόν τον αγώνα αξιοπρέπειας που δίνει η Κούβα, έχει κερδίσει τη συμπάθεια εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη. Το κίνημα αλληλεγγύης, όλα αυτά τα χρόνια, δυναμώνει και από την ακατάπαυστη διεθνιστική προσφορά της Κούβας προς άλλους λαούς. Ακόμη και μέσα στις ίδιες τις ΗΠΑ έχουν ξεσπάσει διαδηλώσεις για την άμεση απελευθέρωσή τους. Για την υπεράσπιση αυτών των ιδανικών αγωνίστηκαν και αγωνίζονται οι 5 Κουβανοί πατριώτες Χεράρδο, Ρενέ, Αντόνιο, Φερνάντο και Ραμόν. Γι' αυτό που συμβολίζουν, το σύγχρονο ηρωισμό που αναδεικνύουν τη θυσία του επαναστάτη για τα ιδανικά του, την υπέρτατη προσπάθεια για να θριαμβεύσει η ζωή, ο αγώνας των «5» είναι και δική μας υπόθεση. Το σημερινό λαϊκό ραντεβού, που δίνει η ΚΟ Αθήνας του ΚΚΕ και η ΚΝΕ, στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας - απαίτησης άμεσης απελευθέρωσης των «5», έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία, στην οποία καλούν και άλλοι φορείς του μαζικού λαϊκού κινήματος μας αφορά όλους.

ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Δημήτρης Καραμπάτσος
Δημήτρης Καραμπάτσος
Φωτ,

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΜΠΑΤΣΟΣ γεννήθηκε το 1985. Ηταν τελειόφοιτος της ΣΔΟ του ΤΕΙ Λάρισας και υπηρετούσε τη θητεία του στην Εδεσσα. Συμμετείχε στους αγώνες του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Στην άδεια για την 1η Μάη «έρχομαι για την απεργία παππού».

Εφυγες από κοντά μας. Θα σε θυμόμαστε πάντα στους αγώνες μας Δημήτρη.

Στη μνήμη του προσφέρουμε στο ΚΚΕ 150 ευρώ.

Οι ΟΒ της ΚΝΕ Χολαργού

* * *

Στη μνήμη της μητέρας μας ΜΑΡΙΚΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ η οποία έφυγε από τη ζωή στις 8 Ιούνη 2008, προσφέρουμε στο ΚΚΕ 100 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Κέντρου Καλλιθέας.

Τα παιδιά: Τάσος και Κάλλια Παπαδοπούλου

Τα εγγόνια: Σοφοκλής και Νίκος

* * *

Στη μνήμη των ΒΑΣΙΛΗ και ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΣ ΣΚΟΥΛΙΚΑ, οι σύντροφοί τους προσφέρουν 150 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟ Αθήνας.

Αγνωστοι δράστες απήγαγαν χτες τον πρόεδρο του Συνδέσμου Βιομηχάνων Β. Ελλάδας. Το περιστατικό συνέβη στις έντεκα το βράδυ. Τρεις οπλοφόροι περίμεναν τον Γιώργο Μυλωνά έξω από το σπίτι του στο Πανόραμα. Σύμφωνα με πληροφορίες τον ανάγκασαν να μπει στο αυτοκίνητό του. Στη Θέρμη εγκατέλειψαν το όχημα και επιβιβάστηκαν σε άλλο αυτοκίνητο. Τις αρχές ειδοποίησε η σύζυγός του, η οποία είδε την απαγωγή από το παράθυρο της κατοικίας τους.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org