Τρίτη 10 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Είναι και δικό μας χρέος

Η υπόθεση των πέντε Κουβανών αγωνιστών που βρίσκονται άδικα φυλακισμένοι στις αμερικανικές φυλακές συμπληρώνει το Σεπτέμβρη τα 10 χρόνια και δείχνει το πώς μια περίπτωση που δικαστικά έχει καταρρεύσει, διατηρείται στην πολιτική φαρέτρα της επίθεσης του αμερικανικού ιμπεριαλισμού κατά της σοσιαλιστικής Κούβας. Γιατί, η συγκεκριμένη υπόθεση είναι ακριβώς αυτό. Η ιμπεριαλιστική πυγμή κόντρα σ' ένα λαό που θέλει να ζει όπως ο ίδιος ορίζει. Και θέλουν ακόμη και μ' αυτή την απόφαση να δείξουν ότι το δίκαιο του ισχυρού του ιμπεριαλιστή μπορεί να κάμψει το φρόνημα του λαού που επέλεξε να οικοδομεί το σοσιαλισμό στη δική του πατρίδα. Οι πέντε Κουβανοί αγωνιστές, το μόνο που έκαναν ήταν να αποτρέψουν την πραγματοποίηση εγκληματικών ενεργειών κατά της σοσιαλιστικής Κούβας και του λαού της.

Από κανένα στοιχείο δεν αποδείχτηκε ότι διέπρατταν κατασκοπία κατά ξένης χώρας, εν προκειμένω των ΗΠΑ. Ομως, η κύρια κατηγορία που αποδίδεται στους 2 από αυτούς είναι ακριβώς αυτή, που συνεπάγεται βαριές ποινές έως και 2 φορές ισόβια. Η πρόσφατη απόφαση του εφετείου της Ατλάντα ήρθε να επιβεβαιώσει ουσιαστικά τις ποινές και για τους 5. Τι και αν όλη η δικαστική εξέλιξη έχει αποδείξει ότι δεν υπάρχει τίποτε που να τις στοιχειοθετεί; Τι και αν έχουν παραβιαστεί κατάφωρα ακόμα και αυτοί οι αμερικανικοί νόμοι; Τι και αν δεν τηρούνται στοιχειώδη δικαιώματα για τους φυλακισμένους και τους οικείους τους; Ολα αυτά δεν έχουν σημασία για τους ιμπεριαλιστές που βέβαια και το «δίκαιό» τους εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους. Οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές την ίδια ώρα που καταδικάζουν στο σκοτάδι τους 5 αγωνιστές, αθωώνουν και δίνουν καταφύγιο στον αποδεδειγμένα εγκληματία Λουίς Ποσάδα Καρίλες.

Ομως, όλα αυτά, που συνδυάζονται και με την εντατικοποίηση του πολύμορφου αποκλεισμού που έχουν επιβάλει στο Νησί της Επανάστασης που προσπαθεί να στραγγαλίσει τον αγωνιστή κουβανικό λαό, προκαλούν οργή και αγανάκτηση σε κάθε άνθρωπο καλής θέλησης. Το δικαίωμα του κάθε λαού να επιλέγει το κοινωνικό σύστημα που επιθυμεί, πρέπει να είναι απόλυτα σεβαστό. Και ο κουβανικός λαός, με την καθοδήγηση της ηγεσίας του, το ΚΚ Κούβας και την επαναστατική του κυβέρνηση, έχει αποδείξει πάμπολλες φορές ότι στηρίζει την επανάστασή του, ότι υπερασπίζεται τις κατακτήσεις του και ξεπερνά τα εμπόδια και τις δυσκολίες που του θέτει ο διεθνής ιμπεριαλισμός.

Γι' αυτόν τον αγώνα αξιοπρέπειας που δίνει η Κούβα, έχει κερδίσει τη συμπάθεια εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη. Το κίνημα αλληλεγγύης, όλα αυτά τα χρόνια, δυναμώνει και από την ακατάπαυστη διεθνιστική προσφορά της Κούβας προς άλλους λαούς. Ακόμη και μέσα στις ίδιες τις ΗΠΑ έχουν ξεσπάσει διαδηλώσεις για την άμεση απελευθέρωσή τους. Για την υπεράσπιση αυτών των ιδανικών αγωνίστηκαν και αγωνίζονται οι 5 Κουβανοί πατριώτες Χεράρδο, Ρενέ, Αντόνιο, Φερνάντο και Ραμόν. Γι' αυτό που συμβολίζουν, το σύγχρονο ηρωισμό που αναδεικνύουν τη θυσία του επαναστάτη για τα ιδανικά του, την υπέρτατη προσπάθεια για να θριαμβεύσει η ζωή, ο αγώνας των «5» είναι και δική μας υπόθεση. Το σημερινό λαϊκό ραντεβού, που δίνει η ΚΟ Αθήνας του ΚΚΕ και η ΚΝΕ, στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας - απαίτησης άμεσης απελευθέρωσης των «5», έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία, στην οποία καλούν και άλλοι φορείς του μαζικού λαϊκού κινήματος μας αφορά όλους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ