Τρίτη 10 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
... και δώρα φέροντας!

Μετά τη λήξη της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών του ΟΟΣΑ στο Παρίσι, δημοσιογράφος ρώτησε τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών: «Η κεντρική ιδέα για τη στήριξη των νοικοκυριών, που έχουν χαμηλότερα εισοδήματα, είναι κυρίως η παροχή κοινωνικών βοηθημάτων ή η μείωση της φορολογίας κλπ.»;

Μεταφέροντας το γράμμα και το πνεύμα των συζητήσεων των υπουργών Οικονομικών των ιμπεριαλιστικών κέντρων (ΕΕ, ΟΟΣΑ, ΔΝΤ κλπ.), ο Γ. Αλογοσκούφης, απάντησε ως εξής: «Δεν είναι η αύξηση των φόρων που δημιουργεί το διεθνή πληθωρισμό και ούτε η μείωση των φόρων θα φέρει και μείωση του διεθνούς πληθωρισμού. Είναι ένα πολύ σύνθετο φαινόμενο, το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε σε παγκόσμιο επίπεδο - να ενισχύσουμε την προσφορά και στο πετρέλαιο και στα τρόφιμα, με την απελευθέρωση των αγορών, με μεγαλύτερες επενδύσεις. Και επειδή όλα αυτά δε θα λειτουργήσουν άμεσα, θα πρέπει όλες οι χώρες στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής που ασκούν να φροντίσουν να μην υπάρχουν δυσάρεστες επιπτώσεις στα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα».

Από την απάντηση αυτή, είναι ολοφάνερο, πως οι ηγέτες των διεθνών ιμπεριαλιστικών κέντρων δεν παραδέχονται πως για τη φτώχεια και εξαθλίωση των ανθρώπων του μόχθου φταίνε τα μονοπώλια και οι πολυεθνικές, αλλά πιστεύουν πως φταίει η... περιορισμένη «απελευθέρωση των αγορών». Επειδή, όμως, γνωρίζουν πολύ καλά ότι τα μονοπώλια θα συνεχίσουν να ρίχνουν λάδι στη φωτιά της ακρίβειας και του πληθωρισμού, καθώς στη φύση τους είναι να επιδιώκουν τη μεγιστοποίηση των κερδών τους, προσπαθούν να αποτρέψουν τις λαϊκές εκρήξεις, μοιράζοντας κάποια ψίχουλα στους πεινασμένους και εξαθλιωμένους. Αυτό εννοεί ο κ. Αλογοσκούφης, όταν μιλά για μέτρα που θα συμβάλουν στο «να μην υπάρχουν δυσάρεστες επιπτώσεις στα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα».

Εδώ ισχύει το γνωστό «φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας»...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ