Τρίτη 10 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Πτώση 1,7% στο 4μηνο

Παρά την άνοδο 3,1% που σημείωσε η μεταποιητική παραγωγή το μήνα Απρίλη. Δυσοίωνες οι προοπτικές για ανακοπή της πτωτικής πορείας, λόγω της ακρίβειας και της εισοδηματικής πολιτικής λιτότητας

Σε πτωτική τροχιά συνεχίζει να κινείται ο παραγόμενος όγκος εμπορευμάτων από τα εργοστάσια μεταποίησης όπως και γενικότερα η παραγωγή των υπόλοιπων ειδών - εκτός μεταποίησης - στο σύνολο της χώρας. Η εξέλιξη έρχεται να επιβεβαιώσει τη χειροτέρευση όλων των δεικτών για την καταμέτρηση της οικονομικής δραστηριότητας (πτώση στους ρυθμούς του ΑΕΠ, κατανάλωσης, επενδύσεων κ.ά.). Και οι προοπτικές, δε διαγράφονται καθόλου ρόδινες, καθώς οι εισοδηματικές πολιτικές λιτότητας σε συνδυασμό με την ανεξέλεγκτη ακρίβεια, περιορίζουν παραπέρα την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων και άρα τη ζήτηση σε βιομηχανικά και άλλα εμπορεύματα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας στο τετράμηνο Γενάρης - Απρίλης του 2008 η παραγωγή στον κλάδο της μεταποίησης εμφανίζει πτώση 1,2% με το «γενικό δείκτη βιομηχανικής παραγωγής» (καταγράφει τις μεταβολές του όγκου παραγωγής σε ορυχεία - λατομεία, ματαποίηση και ενέργεια) να υποχωρεί σε ποσοστό 1,7%. Ειδικά για το μήνα Απρίλη του 2008 καταγράφηκε αύξηση 3,1%

Χαρακτηριστικό παραμένει το γεγονός ότι τα τρέχοντα επίπεδα παραγωγής βρίσκονται χαμηλότερα από τα προ 8ετίας (του έτους 2000). Οριακά πάνω από τα επίπεδα του 2000 διαμορφώνεται σήμερα η παραγωγή τροφίμων και ποτών. Η κατρακύλα συνεχίζεται σε λεγόμενους παραδοσιακούς κλάδους (κλωστοϋφαντουργία, ένδυση, δέρμα κ.ά.). Αντίθετα, η εικόνα διασώζεται από τη σημαντική διόγκωση στην παραγωγή φυσικού αερίου, στους κλάδους εκτυπώσεων - εκδόσεων, ανακύκλωσης κ.ά.

Στο 4μηνο Γενάρης - Απρίλης 2008:

  • Μεταποίηση: Από τους 23 ταξινομούμενους κλάδους οι 12 υποχώρησαν έναντι 10 που ενισχύθηκαν και ενός παρέμεινε στάσιμος. Η πτώση διαμορφώνεται σε 1,2% έναντι αύξησης 2,9% πέρυσι.
  • Ηλεκτρισμός - φυσικό αέριο - νερό: Εμφανίζεται πτώση 1% εξαιτίας της μείωσης 3,1% στην παραγωγή και διανομή ηλεκτρικού ρεύματος.
  • Ορυχεία - λατομεία: Καταγράφεται ραγδαία υποχώρηση 10,3% έναντι αύξησης 2,7% πέρυσι.

Σε ό,τι αφορά την ταξινόμηση, κατά «κύριες ομάδες βιομηχανικών κλάδων» καταγράφονται τα εξής: Ενέργεια: -1,7%, ενδιάμεσα αγαθά: -6,1%, κεφαλαιουχικά αγαθά: +2,9%, διαρκή καταναλωτικά αγαθά: -1,6%, μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά: +2,3%.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ